Chelsea v Manchester United - The Emirates FA Cup Final

Taktisk analyse: «Tre ting Ten Hag må løse»

Publisert Sist oppdatert

Av: Øyvind Eide


Det ble noen gjengangere fra finalekampen i 0-2-tapet på St James’ Park.

Newcastle hadde gjort jobben sin veldig bra i forkant. Når United i tillegg ikke hadde dagen, ble det en fortjent seier til Newcastle.

Newcastle angrep bak Rashford

1-sist

BILDET OVER VISER: I forrige kamp var Newcastle bevisste på å bruke rommet bak Rashford i angrep. Slik som her når Trippier flytter seg opp i rommet bak Rashford.

2-rashford

BILDET OVER VISER: Det samme fikk vi se mange ganger i denne kampen: Rashford er høyt oppe, og Newcastle flytter opp Trippier og får overtall i rommet bak Rashford.

3-rashford

BILDET OVER VISER: Det blir vanskelige kompensere for dette rommet, spesielt når Fernandes spiller en av de to sentrale, og har ikke sin styrke i det defensive.

4-defensive

BILDET OVER VISER: Dermed får Newcastle overtall i innleggssituasjonen og kan enkelt slå inn. De Gea redder en stor dobbeltsjanse.

5-dobbeltsjanse

BILDET OVER VISER: Minutter senere så kommer det samme: Trippier går frem tidlig, og skaper overtall i rommet bak Rashford.

6-rashford

BILDET OVER VISER: Dermed kan de nok en gang angripe med overtall. Det haglet med innlegg fra denne siden i perioder.

Trusselen fra Isak

7-isak

BILDET OVER VISER: Isak satt på benken forrige kamp, men kom inn og lagde en meget hektisk andre omgang for United. Det var en selvfølge at han skulle inn å lage trøbbel for United i denne kampen. Her ligger Isak i kamp med Casemiro i forrige oppgjør.

8-oppgjør

BILDET OVER VISER: Selv i denne trange situasjonen tar Isak ned ballen mesterlig.

9-mesterlig

BILDET OVER VISER: Han får kontroll og ruller opp angrepet til motsatt side.

10-side

BILDET OVER VISER: I denne kampen fant ofte Isak rommet mellom den markerende midtbanen til United. Se hvor mye plass han får midt i banen.

11-banen

BILDET OVER VISER: Fra denne posisjonen kunne Isak vende spillet. Og det gir forsvaret mye trøbbel når spillet vendes så høyt i banen. Legg også merke til at det igjen er i rommet bak Rashford.

12-rashford

BILDET OVER VISER: Igjen blir det en stor sjanse til Newcastle.

13-newcastle

BILDET OVER VISER: Så kommer en situasjon som ligner på bildet fra forrige kamp. McTominay gjør ikke jobben sin, og kommer ikke oppi Guimaraes.

14-guimares

BILDET OVER VISER: Isak tar ned ballen mesterlig med hardt press.

15-press

BILDET OVER VISER: Og han vender spillet til motsatt side. Nok en farlig situasjon oppstår.

16-oppstår

BILDET OVER VISER: Dette fortsatte i andre omgang, og gjentar seg før 1-0-målet: Fernandes går frem sammen med McTominay. To ute av leddet gir rom bak, dermed spiller Newcastle enkelt gjennom.

17-gjennom

BILDET OVER VISER: Under hardt press igjen, så tar Isak kontroll. Legg merke til alle som driver ballwatching rundt situasjonen. Shaw kan enkelt ta noen steg tilbake, så nekter han rommet.

18-rommet

BILDET OVER VISER: Han snur med ballen, og spiller gjennom forsvaret til United. Da er United bakpå, og det blir 1-0.

Hvorfor skaper ikke United noe?

19-noe

BILDET OVER VISER: Newcastle slipper inn lite mål. Det var også tett og jevnt sist de møttes. Denne gangen så kveler Newcastle det meste av kampen. Straks United vinner ballen så er Newcastle på de med 3 spillere. De er ekstremt opptatt av å ikke bli tatt i ubalanse. Det gjorde at mange kontringsforsøk for United endte slik som dette.

20-dette

BILDET OVER VISER: Det eneste alternativet for United blir en feilvendt spiller, på grunn av presset. Newcastle var dyktige til å gjøre det trangt rundt ballfører.

21-ballfører

BILDET OVER VISER: Det ender til slutt med at United må spille bakover, og da er Newcastle tilbake med mange spillere.

22-spillere

BILDET OVER VISER: En annen faktor til et noe sløvt angrepsspill for United var at de var usedvanlig stillestående foran ballfører. Slik som på dette bildet, der samtlige spillere jogger, eller står med ryggen mot mål. (Den nederste sirkelen skulle markere Fernandes)

23-fernandes

BILDET OVER VISER: Det som manglet så vi på Uniteds største sjanse: Da var Martial og Rashford på vei inn bak forsvaret, samtidig som McTominay truer mellomrom. Ergo de truer flere rom samtidig.

24-samtidig

BILDET OVER VISER: Fernandes finner Martial med en utsøkt pasning, og det blir en stor sjanse for United.

Konklusjon

Dette var en kamp der United leverte på 80 %. Da er de ikke gode nok. Newcastle er dyktig på å balansere laget sitt i angrep, og true de riktige rommene offensivt. I tillegg krydrer de spillet sitt med noen morsomme spilletyper i Isak og Saint-Maximin. Sånn er det noen kamper, de vil ikke alltid ha nøkkelen til seier.

Det som bekymrer meg mest, som jeg har skrevet om i de siste analysene, er at motstandere begynner å se mer og mer like ut når de skal møte United. I stor grad handler det om at motstander gjør en eller flere av disse tingene:

1. Posisjonell balanse bak egen ballfører i angrep. Altså at de er minst like forsvarere som United er angripere når de selv angriper. Da greier de ta ut et av Uniteds viktigste angrepsvåpen; kontringer.

2. De angriper ofte bredt i tidlig fase, bak kantene til United som ofte går smalt inn i banen og presser. Særlig bak Rashford, kommer de ofte. Dette er jo noe Ten Hag tar en kalkulert risiko på, fordi kantene er høyt oppe i kontringene. Men nå virker det som de taper mer enn de vinner på det.

3. Midtbanen til United strekkes i alle retninger når de markerer slik de gjør. Isak fikk masse plass i denne kampen. Hvem blir det neste kamp?

Det er flere grunner til at Newcastle vinner denne kampen. Men her har jeg fokusert på 3 gjengangere. Skal United sikre plassen blant de 4 beste, så må Ten Hag løse minst to av disse problemstillingene.

Øyvind Eide:

Øyvind Eide er sportsdirektør for Norges Toppidrettsgymnas. UEFA PRO trener, veileder UEFA A og Mentor i prosjekt kvinnelige topptrenere. Trener i norsk toppfotball i ti år. Han rykket blant annet opp til Tippeligaen med Kongsvinger høsten 2009, og var trener for Stabæk kvinner mellom 2012 og 2016.

Her kan du lese flere tidligere analyser fra Eide.

Powered by Labrador CMS