Chelsea v Manchester United - The Emirates FA Cup Final

Taktisk analyse: Her bør United være mye råere om de skal menge seg med fiffen

Publisert Sist oppdatert

Av: Øyvind Eide


To uker uten kamp, men med spillere borte fra trening kan det gi både fordeler og ulemper.

Det er ikke alltid en fordel å ha kamper til gode. De kan komme på helt feil tidspunkt senere. Samtidig vil to uker med påvirkning på trening og i møter gi en unik mulighet de sjelden får midt i sesong.

Så, hvordan ser det ut?

Stikkordet er rusten. Det ble gjort mange feil med ball, spesielt i den første halvdelen av den første omgangen.

EKSPERT: Øyvind Eide er sportsdirektør for Norges Toppidrettsgymnas. UEFA PRO trener, veileder UEFA A og Mentor i prosjekt kvinnelige topptrenere. Trener i norsk toppfotball i ti år. Han rykket blant annet opp til Tippeligaen med Kongsvinger høsten 2009, og var trener for Stabæk kvinner mellom 2012 og 2016.

Angrep Newcastle-rommet

Når Newcastle spiller i 4-5-1, dekker de mye rom sentralt.

Men de kan bli baktunge når de vinner ball. Det som er viktig for United sin del er at de greier å få bevegelser inn bak den spilleren som går i press.

Som i dette bildet: Får de ballen til Rashford her, kan det bli farlig.

1 - indreløperen

Da får Newcastle i hovedsak to rom å kontre i; bak begge backene til United.

Legg merke til forskjellen mellom Dalot og Telles her:

2 - her

Telles ligger foran sin spiller, og dekker kontringsrommet. Dalot har vært høyere i banen, og kommer på etterskudd. Da åpnes rommet. Dette har med tolking av rom og tid. Når skal backene gå frem?

Litt senere kommer en lignende situasjon, der United greier å spille seg inn i rommet bak den som støter fra midtbanen til Newcastle.

Da ser bildet helt annerledes ut:

3 - frem

Fra denne posisjonen kan Fred velge både rett frem og venstre, og til og med vende spillet i mellomrom via Rashford. Dessverre er det feil spiller i rett posisjon, og han spiller ballen rett til en Newcastle-spiller.

4 - ut

Samme her. McTominay har kommet seg inn bak indreløperen som går i press:

5 - spiller

Da skal det være mulig å få mer ut av disse situasjonene. Men jeg synes for sjelden at det endte i noe.

Legg merke til Rashford i dette bildet, som bare står stille:

6 - press

Her må det trues flere rom samtidig. Det er tross alt ikke så ofte lag kommer i slike posisjoner.

Lite bakrom

Når lagene ligger så lavt som dette, er det lite bakrom. Likevel finnes det muligheter for å utnytte det.

Slik som nedenfor, der backen til Newcastle går inn på Ronaldo. Da åpner det rom for Dalot inn i bakrom. Men det fordrer at det faktisk trues rom.

7 - bakrom

Ulempen er at Newcastle får kort vei ned å sikre, så de får 2v1 mot ballfører ganske fort. I tillegg er mange spillere på plass i egen 16-meter. Da må det mer bevegelse til for å finne ledig spillere.

Her er Rashford ledig, men Ronaldo står rolig på elleve meter og blokkerer pasningen til Rashford:

8 - her

I en annen situasjon, fortsatt med lite bakrom, trues det rom fra motsatt side. Da kommer United inn bak via blindsiden til Newcastle. Vinklet løp, siden bakrommet er lite.

9 - rashf0rd

Da kan det se slik ut. Det er vanskelig med direkte avslutning, men de er kun en pasning fra målsjanse.

10 - lite

Andre omgang

Newcastle gjorde en endring i pausen.

Legg merke til hvor kort avstanden er fra indreløperen som er i press, og til de andre spillerne:

11 - omgang

Dette gjør at rommet bak denne spilleren er mye mindre. I første omgang kom de lenger ut i press, og åpnet mer rom.

I tillegg har de dyttet backleddet sitt litt høyere, så mellomrommet er svært lite. Dette burde gi bedre tilgang til bakrommet av særlig to grunner:

1. Backleddet står høyere.

2. Ballfører kan komme høyere i banen siden presset kommer senere, og derav har kortere avstand til bakrom, og derfor en mer presis pasning.

Det er dette som skjer ved 1-1: Bakrommet er større grunnet faktorer fra forrige bilde. Dalot truer bakrom og får ballen fra Fernandes.

12 - pasning

Da kommer Dalot i god posisjon, nesten upresset og kan slå innlegg.

Her ser vi også de fire øverste i 4-2-2-2-formasjonen til Rangnick tydelig markert. De har gode posisjoner for å true målet herfra.

13 - fernandes

Rommet bak backene som, jeg beskrev tidligere, ble enda mer eksponert i andre omgang. United var offensive, kombinert med at de mistet ball på slurv, der de ikke skal miste ball.

Da fikk Newcastle flere slike muligheter. Dette unngås ved å spille over eller gjennom presseledd, og miste ballen der man skal ta sjanser, så laget er posisjonert for balltap.

Det er de IKKE her:

14 - herfra

Da ble det en del slike situasjoner, der Newcastle fikk én-mot-én mot stopperne. En god De Gea først og fremst, hindret flere mål imot.

15 - her

Konklusjon

Ett poeng vunnet eller to poeng tapt. Her var det definitivt muligheter for Newcastle til å vinne kampen. For meg er dette ett poeng vunnet. Det er ikke bra nok mot et sånt lag som United burde og skal slå.

Med de innledende spørsmålet angående oppladningen til kampen, så tror jeg vi kan si at United kom dårlig ut. Det var forferdelig mange enkle feil, stort sett pasningsfeil og mottaksfeil, som vi rett og slett kan kalle tekniske feil. Det skapte flere farligheter imot. Og de hindret United i å etablere gode angrep.

Når det er sagt så savner jeg mer av det jeg har sett på i analysen. At de bruker de rommene som er tilgjengelig oftest mulig, og gjør det til motstander gjør et mottrekk.

Slik som Newcastle gjorde i denne kampen i pausen. Da åpner det seg andre muligheter. Her bør United være mye råere om de skal menge seg med fiffen i toppen.

NB! Alle bildene er hentet fra TV 2 Sport Premium.

FACEBOOK

Powered by Labrador CMS