Preview: Slår United tilbake?

United må reise seg etter lørdagens 0-1-nederlag i FA-cupen mot Manchester City, og i kveld venter et Newcastle-lag som ikke har slått de røde djevlene på ti år.

Publisert Sist oppdatert

Det gikk ikke bra for United på Wembley i helga. Spillet satt ikke, og da dommer Mike Dean blåste i fløyta for aller siste gang den kvelden var United i underlege – ikke bare i antall menn på banen, men også i målprotokollen. Heldigvis for de røde djevlenes del viser de siste års statistikker at United ikke taper den kommende kampen etter en FA-cupexit. Legg det oppå det faktum at sist gang Newcastle slo Manchester United var Ryan Giggs fortsatt i midten av 20-årene, og det er grunn til optimisme i kveld.

Newcastle

Det er rekordjevnt i nedrykksstriden i Premier League i år, og selv med en tiendeplass i øyeblikket har ikke Newcastle sikret ny kontrakt enda. Kun to seire på de siste elleve kampene har sendt skjærene nærmere bunnen, men allikevel er ikke nedrykksspøkelset helt kommet til St James’ Park. Med seks poengs klaring og sju lag mellom Alan Pardews menn og Blackpool på 18. plass er det mye som skal gå galt for at det ikke blir Premier League-fotball i den fotballidenskapelige byen neste år.

Ting har vært tøffere for Magpies siden januarvinduets siste dag. Andy Carroll gikk til Liverpool for den nette sum av £35 millioner, men Newcastle klarte ikke å hente inn noen erstatter. De skal være glad for at Kevin Nolan fortsatt har klart å bøtte inn mål – den tidligere Bolton-spilleren står med tolv scoringer denne sesongen og har fengselsfuglenes toppscorer i ligaen. Mot United er han imidlertid suspendert. På hjemmebane har de vist at de er et lag som ikke skal tas for lett på: Verken Chelsea eller Arsenal har maktet å tamed seg tre poeng hjem til London etter turen til nordøst denne sesongen.

Som nevnt har Newcastle Nolan suspendert, og fansen setter dermed sin lit til at det medisinske støtteapparatet skal få Shola Ameobi tilbake i tide. Spissen sliter med kneet og blir ansett som tvilsom. Det samme er tilfellet med førstekeeper Steve Harper. Hatem Ben Arfa, Leon Best, Dan Gosling og ex-Red Alan Smith er alle utilgjengelige for Pardew, men vi får kanskje se Stephen Ireland i Newcastle-drakta for første gang. Midtbanespilleren ankom St James’ Park på lån fra Aston Villa i januar, men skader har utsatt den tidligere City-spillerens debut.

Klare til kamp: Krul, Forster, Campbell, S Taylor, Ameobi, Barton, Guthrie, Løvenkrands, Jose Enrique, Coloccini, Gutierrez, Routledge, Simpson, R Taylor, Williamson, Jiminez, Perch, Tiote, Ireland

Tvilsomme: Ameobi, Harper

Definitivt ute: Ben Arfa, Best, Smith, Gosling, Nolan

FORMEN – 5 siste:

Dato

Motstander

Turn.

H/B

Res.

10. apr.

Aston Villa

PL

B

0-1

2. apr.

Wolverhampton

PL

H

4-1

19. mar.

Stoke

PL

B

0-4

5. mar.

Everton

PL

H

1-2

26. feb.

Bolton

PL

H

1-1

United

FA-cupexiten på lørdag til tross: 2010/11 har fortsatt muligheten til å bli en særdeles god sesong for de røde djevlene. Med seier i kveld økes luken til Arsenal til ni poeng – riktignok med en kamp mer spilt – men the Gunners skal til White Hart Lane og en utrolig vrien bortekamp i morgen. Med de rette resultatene denne uka kan United med andre ord langt på vei sikre ligagull nummer 19.

Selv om nederlaget mot City lørdag sved som salt i åpent sår, var United inne i en god periode før byderbyet som fant sted i London. De røde djevlene hadde vunnet alle sju kamper siden ligatapet mot Liverpool i starten av mars og står kun med fem tap i alle turneringer hele sesongen. United må prøve å finne tilbake til vinneroppskriften som blant annet sørget for deres første seier borte mot Chelsea siden 2002.

Både Wayne Rooney og Jonny Evans returnerer fra suspensjon, men Paul Scholes starter sin tre kamper lange karantene etter den stygge stemplingen på Pablo Zabaleta. Ellers er skadesituasjonen mye lysere enn den var før siste landslagspause. Owen Hargreaves er ute resten av sesongen, og den fremtidige United-karrieren – ja, kanskje karrieren i det hele tatt – henger i en tynn tråd. Både Anders Lindegaard og Rafael er ute med kneskader, mens Darren Fletcher fortsatt ikke er kampklar etter viruset som har slått han helt ut av spill.

Klare til kamp: Van der Sar, Amos, Evra, Ferdinand, Brown, Smalling, Vidic, Fabio, O’Shea, Evans, Anderson, Giggs, Park, Carrick, Nani, Valencia, Gibson, Owen, Berbatov, Rooney, Hernandez

Definitivt ute: Fletcher, Hargreaves, Lindegaard, Rafael, Scholes

(Artikkelen fortsetter under bildet)

TILBAKE: Wayne Rooney returnerer fra suspensjon.

FORMEN – 5 siste:

Dato

Motstander

Turn.

H/B/N

Res.

16. apr.

Man. City

FAC

N

0-1

12. apr.

Chelsea

CL

H

2-1

9. apr.

Fulham

PL

H

2-0

6. apr.

Chelsea

CL

B

1-0

2. apr.

West Ham

PL

B

4-2

Historikk

Når man hører Newcastle og Manchester United, tenker man automatisk på den utrolige 1995/96-sesongen. I midten av januar – etter 23 spilte kamper – hadde skjærene opparbeidet seg en solid tolvpoengsluke til de røde djevlene, og ligagullet var nærmest i boks for laget fra nordøst. Men 15 kamper og én Kevin Keegan-rant senere var situasjonen snudd opp ned, og United kunne feire Sir Alex’ tredje Premier League-trofé.

United har hatt et svært godt tak på Newcastle siden Premier League startet opp, og på 33 ligaoppgjør siden den gang har Fergies menn tapt kun tre kamper. Alle disse har imidlertid kommet på St James’ Park. Sist gang det skjedde var i september 2001, da en Alan Shearer-scoring like før slutt sørget for 4-3-seier til Magpies.

Lagene møttes i den første serierunden i år, og da var det aldri noen tvil om hvor poengene skulle ende. Dimitar Berbatov og Darren Fletcher sendte United i en tomålsledelse, og fem minutter før slutt kombinerte to spillere med en sammenlagt alder på over 70 godt: Paul Scholes slo en glitrende pasning til Ryan Giggs, som på herlig vis fastsatte sluttresultatet til 3-0.

Klokken 20.45 braker det løs i nordøst, og tanken om en ni poengs luke før Arsenal gjester Tottenham i morgen høres utvilsomt bra ut.

Hva tror du om kveldens kamp? Kommer Sir Alex til å gjøre mange endringer etter nederlaget på lørdag? Logg inn og si din mening!

10 siste PL-møter med Newcastle på St. James’ Park:

Sesong

Res.

Målscorere

2009/10

2-1

Rooney, Berbatov

2008/09

5-1

Rooney 2, Ronaldo 2, Saha

2007/08

2-2

Scholes 2

2006/07

2-0

Rooney, Van Nistelrooy

2005/06

3-1

Rooney 2, Van Nistelrooy (str.)

2004/05

2-1

Van Nistelrooy, Scholes

2003/04

6-2

Scholes 3, Solskjær, Giggs, Van Nistelrooy (str.)

2002/03

3-4

Van Nistelrooy, Giggs, Veron

2001/02

1-1

Beckham (str.)

2000/01

0-3

Fullstendig ligastatistikk mot Newcastle:

Hjemme

Borte

Totalt

Spilt

V

U

T

Mål

V

U

T

Mål

V

U

T

Mål

143

44

19

9

162-76

26

16

29

110-135

70

35

38

272-211

All statistikk ved Steinar Madsen

Powered by Labrador CMS