Newcastle vil ha hevn

OPPDATERT 14.45: Lørdag ettermiddag/kveld løper titteljagende Manchester United ut på St. James' Park for å prøve å tukte Newcastle for andre gang på knappe halvannen måned. Men vær forberedt på et hevntørstig hjemmelag.

Publisert Sist oppdatert

Sist lagene møttes, den 12. januar, ble nemlig de sebrastripete ydmyket på det grusomste i en andreomgang det normalt går tiår mellom hver gang man får oppleve. Etter 0-0 ved pause satte rødtrøyene inn et par ekstragir, valset over gjestene og ga seg ikke før det sto 6-0 på lystavlen. Og da slapp Newcastle billig!

Derfor arbeider sannsynligvis hevntankene under høytrykk på Tyneside foran lørdagens storkamp – til tross for at selvtilliten neppe er helt på topp. Bortsett fra 4-1 over Championship-klubben Stoke i FA-cupen på sin første arbeidsdag, har manager Kevin Keegan måttet se langt etter seier siden han ble tatt imot som den reneste "Messias" fire dager etter fornedrelsen på Old Trafford.

I sin andre periode som Newcastle-manager har Keegan med andre ord ikke fått den starten klubben hadde håpet på etter å ha avskjediget den tidligere manageren, Sam Allardyce, etter bare ni måneder i jobben.

Nærmer seg nedrykksstriden

For en klubb som før sesongstarten tok mål av seg til å blande seg inn i tabelltoppen, er det utvilsomt bittert å konstatere at den hittil siste ligaseieren kom så langt tilbake som den 15. desember. Da vant Newcastle 1-0 på bortebane over dumpekandidat Fulham. Siden har det blitt med tre poeng på ni forsøk, en utvikling som har ført til at heller ikke "strekkodene" lenger kan føle seg sikre på fornyet Premier League-kontrakt.

I øyeblikket befinner klubben seg på en tilsynelatende trygg 13. plass, men altså bare tilsynelatende. Det er nemlig jevnt på nedre tabellhalvdel, og en klubb som Sunderland, for eksempel, som inntil for bare få uker siden befant seg under nedrykksstreken, ligger nå bare to poeng bak Kevin Keegans mannskap. En snarlig opptur er derfor høyst påkrevet, men forhåpentligvis lar den seg i det minste vente på til over helgen.

Newcastles fem siste (siste kamp øverst)

Motstander

Turn.

H/B

Res.

Aston Villa

PL

B

1-4

Middlesbrough

PL

H

1-1

Arsenal

PL

B

0-3

Arsenal

FAC

B

0-3

Bolton

PL

H

0-0

Skader og karantener

Keeper Shay Given sliter med å bli klar av en lyskestrekk, men om han ikke skulle rekke kampen, vil rutinerte Steve Harper ta plassen mellom stengene. Charlez N'Zogbia er tilbake etter karantene, og ellers er det selvsagt godt for Newcastle å ha Habib Beye, Abdoulaye Faye, Geremi og Obafemi Martins tilbake etter deres eskapader under det nylig avsluttede Afrika-mesterskapet.

Troppen

Given, Harper, Forster, Carr, Beye, N'Zogbia, Enrique, Cacapa, Taylor, Faye, Edgar, Butt, Smith, Milner, Duff, Emre, Barton, LuaLua, Owen, Viduka, Ameobi, Martins, Carroll.

UNITED

United går til lørdagens kamp vel vitende at Arsenal på det tidspunkt kan ligge hele åtte poeng foran i tabelltoppen. "The Gunners", som ble rundspilt og sendt hjem fra Old Trafford med 0-4 i bagasjen etter sist helgs FA-cupmøte, skal nemlig i aksjon mot Birmingham på St. Andrews lørdag ettermiddag klokken 13.45. Men uansett utfall av det oppgjøret, bør United sørge for å få med seg alle de tre poengene fra St. James' Park. Ligaformen har imidlertid ikke bare vært overbevisende i de siste par, tre ukene, så det er all grunn til å rope et varsku. Ett enslig poeng på de to siste PL-oppgjørene er rett og slett ikke bra nok slik situasjonen er i øyeblikket. Det kreves derfor full skjerping i ukene som kommer, og husk at ligainnspurten starter på St. James' Park. Det er for øvrig en arena hvor United har gjort det bra de senere årene. Tilsvarende kamp forrige sesong måtte laget riktignok nøye seg med uavgjort 2-2 etter å ha dominert og kontrollert gjennom det meste av oppgjøret. De fire forutgående møtene endte derimot med seier og full poengpott. Et tilsvarende utfall kan vi saktens tåle også denne helgen.

Uniteds fem siste (siste kamp øverst):

Motstander

Turn.

H/B

Res.

Lyon

CL

B

1-1

Arsenal

FAC

H

4-0

Manchester C

PL

H

1-2

Tottenham

PL

B

1-1

Portsmouth

PL

H

2-0

Troppen

Det er ikke meldt om skader etter onsdagens franske visitt til Lyon, noe som betyr at de samme spillerne som dro over Kanalen også er aktuelle for en plass i Sir Alex' tropp til St. James' Park. Likevel varsler SAF endringer:

"Jeg kan nok komme til å friske opp laget, ja," sa han til pressen på fredag formiddag.

"Det kan være vanskelig å komme tilbake etter en midtuketur til Kontinentet, men forhåpentligvis klarer jeg å sette sammen riktig mannskap for denne anledningen."

Han bør i hvert fall ha nok å velge imellom:

Van der Sar, Kuszczak, Brown, Simpson, Ferdinand, Vidic, Evra, O'Shea, Ronaldo, Nani, Scholes, Carrick, Hargreaves, Anderson, Fletcher, Giggs, Park, Rooney, Saha, Tevez.

I faresonen

Cristiano Ronaldo og Nemanja Vidic er begge ett kort unna karantene. Det vil si at de vil måtte stå over neste lørdags møte med Fulham dersom de ikke klarer å holde seg unna dommerens bok på St. James' Park.

Klarer de derimot å unnslippe kamplederens vrede, kan de begge to legge til side frykten for å måtte sone karantene med det første. Fra og med 1. mars starter man nemlig "på nytt". Da betyr det ikke lenger noe om man skulle ha pådratt seg fem kort fra sesongstarten. Da vil istedet grensen bli flyttet til 10 før suspensjonsreglene trår i kraft. Vi presiserer at dette kun gjelder ved gule kort. Ved rødt, gjelder de vanlige reglene om utestengelse i minimum én kamp (fra og med den førstkommende).

Uniteds 10 siste bortemøter med Newcastle i Premier League:

Sesong

Res.

Målscorere

2006/07

2-2

Scholes 2

2005/06

2-0

Rooney, Van Nistelrooy

2004/05

3-1

Rooney 2, Van Nistelrooy (str.)

2003/04

2-1

Van Nistelrooy, Scholes

2002/03

6-2

Scholes 3, Solskjær, Giggs, Van Nistelrooy (str.)

2001/02

3-4

Van Nistelrooy, Giggs, Veron

2000/01

1-1

Beckham (str.)

1999/2000

0-3

1998/99

2-1

Cole 2

1997/98

1-0

Cole

Dommeren

Chris Foy har dømt United to ganger tidligere – i hjemmemøtene med Blackburn (2-0) og Derby (4-1). Han er en dommer som sjelden legges merke til, noe som skulle indikere at han, i motsetning til enkelte av sine kolleger, har skjønt at fotball dreier seg om kamp mellom to lag, hvor dommerens oppgave kun er å påse at reglene overholdes. Akkurat det klarer som regel Foy uten å ty til utstrakt bruk av kortstokken. På 14 opptredener har han delt ut 1 rødt og 46 gule, et snitt på 3.36. Det gir ham plass langt nede på dommertabellen.

Powered by Labrador CMS