– Er det mulig at en spiller er enestående og forferdelig svak på samme tid?

Andy Mitten tar for seg Nemanja Matic – og supporternes forhold til den serbiske midtbanespilleren.

Publisert Sist oppdatert

Av: Andy Mitten
Oversatt av: Anders Zerener

Hva er ditt syn på Nemanja Matic? Jeg fulgte han nøye mot Leicester på søndag, og skrev 700 ord om han, som skulle publiseres så fort kampen var ferdig.

Jeg fulgte Matic nettopp fordi jeg følte at han hadde gjort det bra under Solskjær, men kanskje ikke fått den anerkjennelsen som en del av de andre spillerne.

Mitt inntrykk var at 30-åringen spilte bra mot Leicester. Han skilte seg kanskje ikke ut, og ble heller ikke «man of the match», men han er en holdende midtbanespiller som bringer balanse til laget, spiller flere minutter enn noen andre utespillere og nyter tilliten til manageren sin – så vel som lagkameratene.

Supporterne? De var ikke i like stor grad enige.

– Massiv negativ respons

Reaksjonen på saken min var overveldende kritisk. Det virket som 99 prosent var uenige med meg, men det er også helt lov.

Jeg er forsiktig med Twitter. Det er et aggressivt og i stor grad anonymt forum hvor synspunkter er polariserte. Det var et par som var enig med meg i at Matic var fremragende mot Leicester, men det var han ikke. Han er sjelden det, men han er alltid pålitelig.

Danny Higginbotham, en veldig dyktig fotballekspert, Mancunian og selvsagt tidligere United-spiller, skrev en avisspalte hvor han hyllet Matic.

Da var vi i det minste to stykker som gjorde det. Jeg kjenner og respekterer Danny, ikke bare for hvordan han leser spillet, men på grunn av mengden research han legger ned. Det finnes nok av late fotballspillere som ikke gjør noe forarbeid før de setter seg i studio. Danny ringer managere og folk som kjenner klubben han skal snakke om bedre enn han selv – han gjør masse forarbeid.

FAST: Akkurat som under Mourinho, så er Matic en av Solskjærs faste blad i startelleveren.

«Matic var enestående og nøkkelen til måten United spiller nå nå» var hans umiddelbare reaksjon.

Og:

«Gir frihet til spillerne foran seg slik at de kan utrykke seg som best, samtidig som han beskytter stopperne».

Han fikk også en haug med negative tilbakemeldinger, men han var i stand til å forklare uttalelsen sin bedre:

– Matic gjør den ubemerkede «skitne» jobben som tillater angrepsrekke å skinne, og backene muligheten til å gå fremover i banen. Du kan se på gjennomsnittsposisjonen til Matic at han var den dypeste av samtlige spillere bortsett fra midtstopperne mot Leicester.

– Men det handler ikke bare om å ligge dypt i banen, det handler også om å lese spillet slik at du er i riktig posisjon til å senke tempoet til motstanderen.

– Matic dro frem en fantastisk takling som stoppet et Leicester-angrep ti minutter før slutt, han vant ballen helt rent og avverget faren. Hans betryggende nævær, det «skjoldet» hjalp også stopperne med å ikke bli dratt ut av posisjon. De ble aldri tatt på senga, og det var Matics fortjeneste.

Jeg ville spørre Solskjær om Matic i Leicester, men jeg gikk glipp av han. Uniteds norske sjef (de tre ordene høres ganske bra ut, ikke sant? var inn og ut av presserommet i løpet av noen minutter, for han måtte rekke flyet som tok han til Frankrike – der han og Phelan så Lyon – PSG.

Han så den kampen fra stadion heller enn på TV. Hvorfor? Fordi det er mye bedre å se kamper live. Jeg følte selv at det ikke var noe bedre sted å studere Matic på søndag enn fra tribuneplass, selv om flere tusen var uenige med hva jeg skrev.

«Jeg synes han var skikkelig svak i dag», var en av kommentarene på artikkelen min.

«God til å bryte spillet, men så setter han oss under press med de dårlige pasningene sine», var en annen.

Andre kommentarer var enda mer negative.

«Jeg må ha sett en annen kamp enn deg, for han var grusom i dag», sa en som også la til at Lukaku var en «lat sekk med dri**». Han beskrev også Young og Valencia som hundebæsj. Ingen poeng for oppfinnsomhet der.

«For treig og statisk, ga bort ballen for mye», kom det fra en annen, som også argumenterte for at Matic måtte forlate klubben:

«Vi trenger et alternativ. Andre spillere har utviklet seg i det siste, men han har blitt stående igjen».

Og det ble ikke bedre.

«Matic er en svakhet i laget. Ikke noe mer. Vil bli eksponert mot PSG.»

«Han har bare et bein. Bruker for lang tid.»

«En av de verste på banen i mine øyne».

Og slik fortsatte det.

Svak start på sesongen

Hvorfor denne negativiteten? Fotball er subjektivt, men er det mulig at en spiller er enestående og forferdelig svak på samme tid? Er det fordi United-supporterne trenger en ny syndebukk nå som Fellaini har dratt? Handler det om at de ikke ser hva Matic gjør? Husk at også Michael Carrick fikk ufattelig mye hets fra supporterne rundt 2010.

Higginbotham tror det handler om det siste spørsmålet.

– Det er fordi at mye av det han gjør ikke nødvendigvis er vakkert å se på, så det går gjerne ubemerket hen, sa han i en kommentar til mottakelsen artikkelen min fikk.

Matic startet ikke denne sesongen veldig bra. Han visste at han hadde spilt for mye fotball forrige sesong, og at han dro til VM med et lyskeproblem. Det burde blitt tatt hånd om like etter sluttspillet, men José Mourinho ville ha han tilbake i Manchester United.

SLITASJE: En lang sesong, kombinert med sluttspillet i Russland, var for mye for Matic.

Matic fløy til Los Angeles og møtte resten av troppen, men innen 24 timer hadde klubbens medisinske avdeling allerede sendt han til Philadelphia for en operasjon.

Klubben sa at det handlet om magen, ikke lysken.

Det var Mourinhos feil, og så måtte klubben vente på at Matic trente seg opp igjen. Det var ikke overraskende at han var rusten da han kom tilbake, og «Nemanja Static» var en av de mindre flatterende beskrivelsene som ble utvekslet mellom supportere.

Det var litt urettferdig. Han var en av lagets beste spillere forrige sesong – hans debutsesong, og han ønsket selv å forlate Chelsea for å spille under Mourinho igjen.

Han noterte seg for flere minutter på banen enn noen andre utespillere, i den mest krevende posisjonen på banen. To meget gode forestillinger mot Chelsea og et kanonskud mot Crystal Palace skulle vise seg å bli avgjørende.

Tar ansvar med media

Med det antallet skadeutsatte spillere i United-troppen, så var det forfriskende å se en stabil tilstedeværelse på midtbanen vår. Det er det fortsatt.

Problemet melder seg når folk forventer at han skal være kreativ, for det pleier han ikke å være. Eller når de samme folkene trodde han skulle få ut det beste i Paul Pogba, bare for å se franskmannen bli stadig dårligere.

Matic skyr ikke mediaansvaret heller. Faktisk så er han den eneste spilleren som regelmessig møter pressen uavhengig av om United har vunnet, spilt uavgjort eller tapt.

STÅR OPP: Matic er ikke den som skyr unna når ting ikke går bra.

Han besitter også en god samvittighet, og har egenhendig reddet to serbiske fotballklubber.

Det er en lykkelig slutt på dette, og det er ikke bare fordi han ble far igjen forrige uke. Hva enn du synes om forestillingen hans mot Leicester, så er Matic utvilsomt en av spillerne som har forbedret seg under Solskjær.

Uniteds midtbanetreeer er satt med Matic som den dypeste, med den energifulle Herrera, og mesterlige Pogba.

Nok en grunn for optimisme for Manchester United i 2019.

Powered by Labrador CMS