Tøff vei til VM

Det kan bli en tøff vei til VM-sluttspillet i Brasil for Patrice Evra og Nani.

Publisert Sist oppdatert

Etter gårsdagens kamper det bare ville teorier som kan gi direkte kvalifikasjon til Brasil-VM i 2014 for Frankrike og Portugal. Det ser ut som om begge land må ut i play-off i november for å kvalifisere seg.

Patrice Evras Frankrike vant riktignok 6-0 fredag kveld, i et oppgjør mot Australia som ble nevnt nederst her, men det var bare en treningskamp. I Frankrikes gruppe spilte Spania mot Hviterussland, og spanjolene vant 2-1 etter mål fra Xavi og City-spiss Álvaro Negredo. Les Bleus kunne trengt litt hjelp i den kampen, men fikk altså ikke det. Nå går Spania til VM om de tar poeng i tirsdagens hjemmekamp mot Georgia. Det er liten grunn til å tro at Frankrike unngår play-off, altså.

Nanis Portugal spilte en viktigere kamp fredag kveld, mot Israel, og det endte 1-1 etter at Israel utlignet sent i kampen. Siden Russland som ventet vant mot Luxembourg, betyr det at Russland må tape mot Aserbadsjan borte i siste kamp om Portugal skal ha en liten sjanse på direkte kvalifikasjon. Portugal møter Luxembourg, noe som gjør at målforskjellsdifferansen (Russland har +15 og Portugal har +8) ikke nødvendigvis er en hindring om Russland først taper. Likevel er det ingen tvil om at russerne er soleklare favoritter før tirsdagens kamper.

Åtte av gruppetoerne går til play-off, og det vil være høyst overraskende om en ikke finner både Frankrike og Portugal i hatten/bollen (hva enn det blir trekt fra) da play-off-runden skal trekkes.

Cristiano Ronaldo, Portugal
Cristiano Ronaldo og Portugal kan risikere å gå glipp av VM-sluttspillet neste sommer.

Det er ikke helt tilfeldig hvem en trekker: De fire lagene som ligger høyest på FIFA-rankingen av de åtte gruppetoerne vil ikke kunne møte hverandre, men vil møte et av de fire dårligst rangerte landene. Portugal blir et av de fire best rangerte, men Frankrikes relativt beskjedne plassering på FIFA-rankingen (25. plass) gjør at de kan havne blant de fire nederste alt etter hvilke land som blir gruppetoere i de ulike gruppene. En kan altså ende opp med Portugal-Frankrike. Neste FIFA-ranking blir for øvrig annonsert 17. oktober. Trekningen blir foretatt 21. oktober.

Frankrike vant VM senest i 1998, og var i finalen i 2006. Sist de ikke kvalifiserte seg for et VM-sluttspill var i 1994. Portugal har hatt flere perioder der de har slitt med å kvalifisere seg, senest da de ikke kvalifiserte seg til et eneste av VM-sluttspillene på nittitallet. Tredjeplassen i VM-sluttspillet i 1966 er landets beste VM-prestasjon.

PS! I etterkant av Frankrikes treningskamp mot Australia fikk Australias landslagssjef, Holger Osieck, sparken. Han skal ha vært under press en stund, og dette ble altså dråpen. Australia er allerede klare for VM-sluttspillet.

Powered by Labrador CMS