– Det var en lettelse

Nemanja Vidic om Serbia, Spartak Moskva, tiden i United, tidenes manager og den tøffeste motstanderen. Les det store intervjuet her!

Publisert Sist oppdatert

Vår fantastiske stopper og kaptein, Nemanja Vidic, har nå gjennomført sitt siste intervju med MUTV før han forlater United til fordel for Inter. Nedenfor kan du lese hva serberen svarte MUTV på spørsmål om karrieren hans, tidenes manager og med mye mer.

Nemanja, hvordan var det å vokse opp i Serbia?

– Det var veldig fint, jeg hadde et veldig fint nabolag med mange unger, mange venner og jeg brukte så mye tid ute, noe som er helt forskjellig i forhold til verden vi lever i dag. Jeg drev med sport, spesielt fotball og basketball, og jeg har enda kontakt med flere av vennene mine fra den tiden.

Husker du første gang du ble interessert i fotball?

– Jeg kan huske at jeg alltid har elsket sport og jeg tror at jeg alltid har elsket fotball. Onkelen min var fotballtreneren. Faktisk var han først fotballspiller og så trener. Min bestefar var dommer og onkelen min var også dommer. Alt dette gjorde at jeg elsket fotball og etterhvert begynte å spille. Det var alltid min hovedsport. Jeg drev med mye sport og spesielt basketball, men det ble aldri sporten jeg elsket. Broren min spilte faktisk basketball, men ja, jeg vil si at fotball er livet mitt.

Var du alltid en forsvarspiller? 

UTVIST: Vidic mot Liverpool.
UTVIST: Vidic mot Liverpool.

– Jeg startet som høyrekant, så flyttet de meg bakover og jeg måtte prøvde hardt for å ikke gå ut av posisjon for å score mål. Jeg trente veldig hardt for å spille for laget og jeg tror det var i to år jeg spilte høyrekant, et år høyreback før jeg har spilt som midtstopper resten av livet.

Hvem var idolene dine da du vokste opp? 

– Jeg så alltid mer på angriperne, jeg ble aldri noe fascinert av forsvarspillerne. Jeg tror folk nå ser mer på forsvarspillerne, spesielt de som scorer mål. Jeg hadde ikke noe idol, men jeg har hatt spillere som jeg har sett mer nøye på i perioder, som Savićević, Prosinečk, Røde Stjerne som vant Champions League, Asprilla i Parma, Crespo i Parma. Jeg elsket det laget (Parma) og jeg tror de vant en tittel på den tiden også. De var veldig gode. Rui Costa er en annen jeg også elsket. Jeg var av typen som så høydepunkter, så opp til alle dem og nøt å se dem spille fotball.

Du kom til Røde Stjerne i en svært tidlig alder og hadde en bra tid der?

– Ja, jeg var 15 og det var et vanskelig valg for foreldrene mine å la meg dra til Beograd. Det var tre timer avgårde med bil så var det ikke noe lett valg for foreldrene mine. Jeg må takke dem fordi de lot meg dra for å kunne utvikle meg som fotballspiller og spille for klubben jeg alltid har elsket, så det var moro. Det var tøft i begynnelsen, spesielt det første året, men etter at jeg etablerte meg der så nøt jeg tiden der.

Du vant selvfølgelig også trofeer der…

–  Ja, det gjorde jeg, jeg vant trofeer. Vi hadde et bra lag på den tiden, det var noen eldre spillere som var hjelpsom for de unge spillerne. Å lære fra dem med all deres erfaring deres og kunnskap om fotball… Vi forbedret oss alle sammen, ikke bare som fotballspillere, men også som mennesker. De var noen flotte eksempler og som jeg sa, det var en god tid.

Du gikk så til Spartak Moskva, hvordan vil du beskrive tiden din der?

– Vi var noen serbere som spilte for Spartak Moskva, totalt hadde vi vel en fem-seks spillere fra Serbia…

Det må ha hjulpet…

– Det var til veldig god nytte. Spartak er en stor klubb, en av de største i Russland, og det var en god erfaring. Jeg synes det var bra for meg at jeg flyttet fra Serbia til Moskva for å spille fotball. På grunn av den fysiske fotballen som spilles i russisk liga, vil jeg si at det var som et steg fremover mot Premier League. Det hjalp meg å ta steg for steg for til slutt å spille i den største ligaen.

Når fikk du først vite at United var interessert og hvordan var reaksjonen din?

TROFESANKER: Vidic med et av mange trofeer vunnet.
TROFESANKER: Vidic med et av mange trofeer vunnet.

– Første gang jeg fikk vite om interessen fra United var vel tre år før de signerte meg. Sir Alex så meg i Frankrike da Serbia møtte Frankrike i Paris. Jeg husker vi spilte tre bak og han sa at han ikke var sikker på den tiden, for i United spilte man med fire bak. Han fikk ikke sett meg skikkelig, men han speidet videre på meg og tre år senere signerte de meg. Det skjedde faktisk ganske fort, alt skjedde på to uker. Fra de viste sin interesse, før jeg så ble spurt om jeg var interessert i å dra til United noe jeg var og jeg var spent og glad og som jeg sa, jeg signerte innen to uker.

Hvordan var ditt første møte med Sir Alex?

– Jeg husker det var på kontoret hans og jeg husker Roy Keane kom innom. Han banket på døren og ville bare snakke med meg og sjefen, han snakket med oss i fem minutter og det var positivt. Han var alltid positiv, han fortalte meg bare hva han forventet fra meg, visste hvor god jeg var og fortalte at jeg måtte nyte og uttrykke meg selv og sa alt kom til å gå bra.

Du kom samtidig som Evra, var det lettere når du hadde en spiller som opplevde det samme som deg etter å ha kommet til en så stor klubb? 

VENNER: Viic og Evra
VENNER: Viic og Evra

– Ja, det er alltid bra når du har noen du kan dele erfaringene dine med. Vi viste ikke mye om ligaen eller klubben. Vi viste jo mye fra utsiden, men ikke innsiden. Hva var forventingene. Det er en ting å flytte fra Serbia til Moskva, men å så flytte til England er vanskeligere. Du må tilpasse deg ligaen, måten laget spiller på og det var tøft de første seks månedene. Samme for Patrice, jeg husker vi hadde samtaler om fremtiden vår og om vi noen gang kom til å klare det. Vi ble her i vel 8-9 år, noen fantastiske ni år her.

Når du sier det slik, var det en stund du ikke trodde du skulle klare det? 

– Nei, men som jeg sier setter du alltid spørsmål til deg selv. Du kommer hit og forventer å gli inn med en gang, alt skal være perfekt, men det er aldri slik. Du spør deg selv om du tok den rette avgjørelsen, kan du få suksess her og jeg tror det var den mentaliteten som fikk oss til å trene hardt og ikke gi opp for å bevise at vi kan lykkes her. Jeg tror det var det som gjorde det.

Hva er minnene dine etter debuten din? 

– Vel, de første femten minuttene hadde jeg ikke mye å gjøre. Jeg husker jeg måtte fortelle noen spillere hva de måtte gjøre fordi vi hadde spillere som endret posisjon og med min engelsk var det tøft på den tiden fordi jeg ikke kunne snakke engelsk så bra. Men debuten var fin, jeg fikk en god mottakelse fra fansen og jeg fikk sjansen til å spille på Old Trafford, så..det var det.

Du vant ditt første trofe bare noen måneder etter at du kom til klubben, ligacupen i 2006, men du har ikke beholdt medaljen din?

– Nei, fordi jeg spilte ikke i Carling cup og var på benken på den kampen i Cardiff og jeg husker en ung spiller hadde spilt en tre-fire kamper (i Ligacupen). Han var ikke på benken den kampen og hadde spilt fra før, jeg spilte kanskje femten minutter totalt i finalen og fikk dermed medalje. Jeg følte meg som en del av laget da vi fikk medaljene, men det var spillere som fortjente det mer enn meg.

United hadde ikke vunnet ligaen på tre sesonger før du kom, hadde du troen på at du kom til en klubb som kunne vinne titler og trofeer? 

– Ja, det gjorde jeg, Klubben har alltid vært attraktiv for gode spillere. Det var aldri noe spørsmål om dette når jeg ankom Manchester United. Jeg husker jeg snakket med Liverpool før jeg kom og jeg tror de to klubbene alltid vil være attraktiv for fotballspillere. Det betyr ikke noe om de ikke vinner tittelen i år eller neste år for de to klubbene vil alltid være konkurransedyktig og vil alltid konkurrere om tittelen.

I din første fulle sesong vant du din første ligamedalje og jeg antar at ditt første ligatrofe alltid er det beste?

– Ja, jeg det var spesielt for oss alle, fansen, spillerne og støtteapparatet. Det var nok den tittelen vi feiret mest fordi vi ikke hadde vunnet på noen år før den, og det var en lettelse. Året etterpå var litt mer som normalt. Vi feiret og så vant vi vår andre, vår tredje, vår fjerde og jeg fikk etterhvert en følelse som at det nå var normalt, fordi vi i de siste åtte årene vant fem titler. Vi spilte finaler i Champipns League, vi hadde en god tid. I år så vi hvor tøft det er å vinne tittelen og vi har så mange gode spillere, en god atmosfære rundt klubben og det var en fantastisk tid.

Hva var, ifølge din mening, din beste sesong for Manchester United? 

VIDIC: Fra det han mener var en av hans beste sesonger.
VIDIC: Fra det han mener var en av hans beste sesonger.

– Kanskje den andre eller tredje, jeg vet ikke. Vi spilte veldig bra de årene og det hjalp meg som spiller. Vi spilte rask og angripende fotball, vi scoret mål og det var en nytelse. Jeg husker vi spilte mange kamper, men vi var i form og hadde flere gode treninger, så jeg vil si vi var…kraftig!

Hvem er den beste spilleren du har spilt med i United? 

– Ronaldo. Han er den beste spilleren jeg har spilt med og veldig profesjonell. Det er det første jeg tenker når jeg tenker på han, han var svært profesjonell og tenkte alltid på fotballen. Han var alltid etter trening og øvde på forskjellige ting og den yngre generasjonen må vite dette fordi alle de store stjernene som Messi, Ronaldo. Vel, jeg har aldri spilt med Messi, men Scholes, Ryan Giggs, Rio Ferdinand. De er spillere som har talent og jobbet virkelig hardt for å oppnå det de har oppnådd og jeg synes de er flotte eksempler.

Han må ha vært et mareritt å spille mot?

– Ja, men det var bra! Det var bra, for du har lyst å spille mot disse spillerne, for du blir bedre og forbedrer deg. Jeg er heldig som har spilt med så mange gode spillere, og jeg har forbedret meg som spiller på grunn av dette.

Enn den beste spilleren du har spilt mot? 

– Hmmm…jeg har spilt mot så mange gode spillere, så jeg aner ikke.

Hvem var den tøffeste motstanderen?

JA, DU: Vidic mener Drogba var en av de tøffeste motstanderne.
JA, DU: Vidic mener Drogba var en av de tøffeste motstanderne.

– Jeg må si Barcelona, fordi de har så mye ballbesittelse også har de Messi som egentlig er angriper, så er han plutselig ikke angriper lenger og kommer løpende mot deg. Det er det vanskelige med Barcelona. I Premier League har du Drogba som alltid var vanskelig å spille mot og nå har du Aguero og Luis Suarez som begge er veldig gode spillere. Det er så mange gode spillere, så jeg vil helst ikke glemme noen. Det er det som er bra med Premier League fordi den er attraktiv for gode fotballspillere, kraftige spillere. Lag vil møte Manchester United, de vil score mål, de vil vise hvor god de er og det er så mange gode spillere i denne ligaen.

Mener du at du har spilt under tidenes manager, Sir Alex Ferguson? 

– Ja, det gjorde jeg.

Hvordan vil du se tilbake på din United-karriere?

– Vel, vil angre etter de to finalene i Champions League mot Barcelona og FA-cupfinalen, de små tingene vi kunne og burde ha gjort bedre. Alt det andre vil jeg si vi gjorde bra.

Helt til slutt, vil du gi en beskjed til fansen? 

– Takk for all støtten dere har gitt meg over årene. Jeg vet definitivt at jeg vil støtte klubben i årene som kommer og forhåpentligvis kan vi vinne trofeer, like mange som vi har gjort de siste åtte årene og de neste åtte årene.

 

Powered by Labrador CMS