– Cantona elsket løsbarten vi ga ham og Fergies kontor ble sminkerommet vårt

MANCHESTER: I dag er det den internasjonale fotballdraktdagen. Fotografen Moy Williams  forteller historien bak det mange mener er tidenes lagbilde.

Publisert Sist oppdatert

– Alle tente på idéen. I løpet av noen hektiske timer ble Alex Fergusons gamle kontor på The Cliff omgjort til sminkerom, humrer Moy Williams.

Spektakulære utfordringer er ikke noe nytt for den anerkjente Manchester-fotografen Williams.

Han har praktisk talt hatt hele verden som sitt arbeidssted og har fotografert på Svalbard såvel som i Sahara.

Skulle vi gjennomføre idéen måtte det gjøres skikkelig. Vi måtte få tak i tidsriktige frakker og hatter til managerne

Men jobben som ventet ham en guffen vinterdag for 26 år siden vil han aldri glemme.

Det var dagen da han tok lagbildet av Manchester United i de gule og grønne Newton Heath-draktene.  

 – Du trenger litt hjelp her

– Jeg ble kontaktet av Umbro som var Manchester Uniteds draktleverandør på 1990-tallet. Da jeg fikk vite at de nye tredjedraktene skulle være en hyllest til klubbens opprinnelse og vise hvordan United så ut på slutten 1800-tallet, fikk jeg idéen:

HJERTELIG GJENSYN: Fotografen Moy Williams tok det berømte bildet av Manchester United med de Newton Heath-inspirerte draktene fra 1992/93-sesongen. I sitt studio i Manchester har han utallige drakter signert av noen av klodens beste spillere, men den gule og grønne United-drakten til Sir Alex Fergusons menn hadde han ikke sett på en stund før united.no tok den med til ham.

 

«Hvorfor ikke vise frem spillerne og managerne slik de også ville sett ut for over 100 år siden», foreslo jeg, og idéen resulterte i dette bildet, smiler Williams.  

Det var nok supporteren i meg og ikke fotografen som kom mest tydelig frem da. Her stod idolene mine rett foran meg og jeg fikk meg ikke til å forklare dem hva de skulle gjøre.

Fotografen titter på bildet som ligger på bordet foran han.

Bildet som kunne vært et resultat av en hvilken som helst dag på jobben, men som ble til det mest kjente lagbildene i engelsk fotball noensinne.    

– I dag er jeg selvsagt glad for at jeg foreslo det, men du verden så mye ekstra arbeid det medførte, humrer Williams når United-Supporteren besøker atelieret hans i sentrum av Manchester.  

– Skulle vi gjennomføre idéen måtte det gjøres skikkelig. Vi måtte få tak i tidsriktige frakker og hatter til managerne, jeg trengte fire sminkører som kunne gjøre spillerne og managerne klare, vi måtte leie falske barter, ha brylkrem i håret og en mengde pudder i ansiktet på spillerne fordi vi hadde så sterke lyskastere, smiler Williams.   

MED DRAKT, UTEN BART: Eric Cantona elsket løsbarten han brukte da lagbildet ble tatt, men da den franske stjernespissen brukte drakten i kamp var barten naturligvis borte.

For Moy, som var en stor United-fan, ble fotoseansen på The Cliff en helt spesiell dag.

Paul Ince grein på nesen da han måtte bruke løsbart, men fikk klar instruks av Ferguson om at de mobile ansiktshårene skulle på. 

Og slik ble det. 

Kun ett brukbart bilde

Egne dekoratører laget kulissene i bakgrunnen som kostet over 2000 pund. I 1993 var det en ganske stiv sum for noe som kun skulle benyttes én gang.

Deretter ble spillerne sminket og klargjort på Sir Alex Fergusons gamle kontor på The Cliff, og kort tid etter inntok de gymsalen på treningsfeltet.

Da meldte det seg et lite problem for Williams.  

– Det var nok supporteren i meg og ikke fotografen som kom mest tydelig frem da. Her stod idolene mine rett foran meg og jeg fikk meg ikke til å forklare heltene mine hva de skulle gjøre. Til slutt kom en mann bort og pikket meg på skulderen og sa: «Jeg tror du trenger litt hjelp». Det var Ferguson, ler Williams.  

 Dermed tok skotten regien. 

– «Right lads. Dere vet hvor dere skal sitte eller stå». Kom igjen, brølte Ferguson. Så organiserte han hele lagbildet før han selv inntok sin plass, forteller Williams.  

DET ENESTE SOM KUNNE BRUKES: Fotografen Moy Williams tok ti bilder, men kun dette kunne brukes, resten var uskarpe. Bildet måtte tas uten blits og spillerne måtte stå helt urørlige: Bak f.v: Lee Sharpe, Dion Dublin, Peter Schmeichel, Les Sealey, Eric Cantona, Gary Pallister. Midten f.v: Andrei Kanchelskis, Brian Kidd, Mike Phelan, Darren Ferguson, Steve Bruce, Lee Martin, Alex Ferguson, Mark Hughes. Fremme f.v: Paul Ince, Denis Irwin, Bryan Robson, Brian McClair, Ryan Giggs, Danny Wallace, Paul Parker.

Moy sitt lagbilde ble ekstremt populært og fremdeles er det mange som snakker om det 26 år etter. Men hele seansen kunne endt med en aldri så liten fadese røper Williams.  

– Dette har jeg ikke fortalt til noen før, men jeg kan jo lette litt på sløret nå, ler han og forklarer.  

– Kameraet jeg benyttet gjorde at bildene kom ut på plater da de var tatt. Jeg hadde med meg ti plater og tenkte det ville være rikelig. Det spesielle var at jeg ikke kunne bruke blits og var derfor avhengig av at spillerne stod helt i ro fordi jeg brukte lang eksponeringstid. Da seansen var over så jeg at det kun var ett eneste bilde som kunne brukes, og det ser du her. På de andre var det noen som enten hadde øynene lukket eller begevet seg og gjorde bildet uskarpt, smiler han.  

Solgt ved Old Trafford

At lagbildet han tok skulle bli så populært kom som en liten overraskelse på Williams, men den første indikasjonen på at bildet hans var helt spesielt kom allerede to dager etter seansen på The Cliff.  

– Jeg tok bildet på en mandag og onsdag spilte United hjemmekamp mot Nottingham Forest og jeg var på kampen. Utenfor Old Trafford stod gateselgerne og solgte store postere med mitt lagbilde. 

– Hvordan reagerte du på det? 

– Det var unektelig litt spesielt, men jeg hadde frasagt meg rettighetene til bildene og var ferdig med jobben som Umbro hadde hyret meg til å gjøre. I dag tenker jeg først og fremst at det var en utrolig artig dag med spillerne og Ferguson og er ganske stolt av at bildet jeg tok har blitt et ikon blant mange United-fans verden over, smiler Williams.  

Slik gikk det med United i Newton Heath-draktene:

United benyttet de gule og grønne draktene åtte ganger. Det endte med fire seire og fire tap:

14. februar 1993, FA-cup 5. runde:
Sheffield United (B) 1-2 (Ryan Giggs)

21. april 1993, Premier League:
Crystal Palace (B) 2-0 (Mark Hughes og Paul Ince)

29. juli 1993, Treningskamp:
Benfica (H) Old Trafford 0-1

15. september 1993, Champions League-kval:
Honved (B) 3-2 (Roy Keane 2, Cantona)

22. september 1993, Ligacup 2. runde:
Stoke (B) 1-2 (Dion Dublin)

9. januar 1994, FA-cup 3. Runde:
Sheffield United (B) 1-0 (Mark Hughes)

20. februar 1994, FA-cup 5. runde:
Wimbledon (B) 3-0 (Eric Cantona, Paul Ince, Denis Irwin)

27. mars 1994, Ligacupfinale:
Aston Villa (N) 1-3 (Mark Hughes)

Denne saken ble første gang publisert på united.no i mai 2019.

Powered by Labrador CMS