Rovers-fans tror på poeng

Leder for Blackburn-supporterne i Norge, Morten S. Helgerud, er behersket optimist foran mandagens storbesøk på Ewood Park.

Publisert Sist oppdatert

Helgerud innser at det blir tøft å stå imot Røde som kjenner ferten av et sølvtrofé vibrere i sine neseborer. Samtidig vet han at Blackburn har det med å gjøre livet vanskelig for Sir Alex’ tittelkandidater – ikke minst når slaget står hjemme i egen bakhage. Der hører United-triumfer til sjeldenhetene.

Men det er ikke bare på hjemmebane de blåhvite kan være skumle å ha med å gjøre. Uavhengig av form og tabellplassering har Blackburn vist at de er i stand til å utløse sjokkbølger selv på Old Trafford.
I den forbindelse minner vi om at det ikke er mer enn tre måneder siden de kom til Drømmenes teater som Premier Leagues bunnlag, og benyttet anledningen til å fullstendig rasere Sir Alex’ 70-årsfeiring.

Men nok om det; nå må vi la Blackburn-supporter Morten S. Helgerud få slippe til:

Blackburn sjokkerte og fikk med seg tre poeng fra det motsatte oppgjøret på Old Trafford tidligere i sesongen. Hvordan ser du på mulighetene til å ta nok en skalp – denne gang på hjemmebane?

– På Old Trafford var det ingen Rovers-supportere som hadde troen på poeng i det hele tatt. Jeg vil anta at en del psykologiske faktorer spilte en viktig rolle ute på banen; som at Rovers kunne spille med senkede skuldre. De hadde alt å vinne. Ja, spillerne gikk til oppgjøret i visshet om at selv nederlag ville kunne gi dem noen gode erfaringer.

– For hjemmelagets del tror jeg det hele handlet om en kombinasjon av undervurdering og en «stang ut»-dag. Det var et surrealistisk resultat. Nå derimot, er situasjonen annerledes. På hjemmebane vil Blackburn kanskje vise seg frem med en mer åpen og offensiv taktikk. I forkant av oppgjøret virker det mer sannsynlig med poeng enn det gjorde foran nyttårskampen.

– Jevnt i topp og bunn

Blackburn og Manchester United befinner seg jo i hver sin ende av Premier League-tabellen. Mens United kniver en innbitt kamp med City om ligagullet, ligger Blackburn bare tre poeng over nedrykksstreken. Hvem tror du tar ligatittelen? Og klarer Blackburn å unngå nedrykk, tror du?

– Med objektive fotballbriller er knivingen mellom Manchester-lagene artig. Jeg har ikke tenkt så mye på hvem jeg tror vinner – men føler at City har det beste laget. Det er imidlertid United som sitter med erfaringen. Jeg tror City slår United når de skal møtes neste gang, men tror også at City vil rote bort poeng mot lag nedover på tabellen. Det blir jevnt.

I nedrykksstriden har Blackburn sikret seg noen svært viktige poeng den siste tiden. Wolves og Wigan virker svakere enn Blackburn, men jeg er mer spent på hva QPR og Bolton kan finne på. Jeg føler meg ikke trygg, men optimismen har økt betraktelig. Jeg tror vi redder oss.

Lokal forankring

Manchester United er Premier Leagues beste bortelag, men det har flere ganger vist seg at Fergusons gutter slettes ikke bare kan komme til Ewood Park og «hente tre poeng». Hva er det som gjør at Blackburn har en egen evne til å gjøre livet surt for Manchester United?

– Her tror jeg lokal tilknytning har mye å si. For selv om United anser andre klubber som større konkurrenter, er dette – sett med Rovers-øyne – et viktig lokalderby mot en rival. Tror også at den intense innspurten i 1994/95-sesongen sitter i fotballfølelsen hos Rovers-supportere. Siden den gang har United fått andre hovedrivaler. Forresten, så er dette normalt også det oppgjøret som trekker flest tilskuere til Ewood i løpet av sesongen, og det vil jeg anta bidrar til å fyre spillerne ekstra opp.

– Ikke rett mann

Blackburn-fansen har ytret sin misnøye med klubbens manager, Steve Keane, titt og ofte denne sesongen. Sir Alex Ferguson valgte imidlertid å avsi en støtteerklæring da han avholdt sin ukentlige pressekonferanse på torsdag. Hva er dine tanker om Steve Kean?

– Det var en mørk og hjelpesløs stemning rundt Rovers i store deler av desember. Jeg mener stadig at Kean ikke er rett mann til å ta klubben fremover. Samtidig er det nok eierne som er det egentlige spøkelset i skapet, i den forstand at det stilles tvil om deres evne til å fatte beslutninger til klubbens beste. Kean har vært rakrygget og tålt mye, det skal han ha. Nå handler alt om å redde plassen.

Artikkelen fortsetter under bildet….

– Feed the Yak…

Hva slags kampbilde ser du for deg?

– United kommer til å ha mye ballinnehav, så Blackburn må være tålmodige. Det er viktig å finne roen og unngå en tidlig baklengs. United er jo også kjent for å holde oppe/øke trykket utover i kampene. Så da blir det spennende om Rovers har krefter og konsentrasjon nok.

Hvilke Blackburn-spillere kan gjøre livet surt for United?

– Hoilett og Yakubu er i god form. Det er en duo som har utviklet god forståelse – den ene som tilrettelegger og den andre som målscorer. Så dersom Hoilett har dagen så kan han «feed the Yak – and he will score».

– Frykter Rooney

Og når det kommer til laget dere skal opp mot; hva frykter du mest fra Sir Alex’ mannskap?

– Rovers har et ungt mannskap, mens United er langt mer samspilt og drillet.

– I tillegg frykter jeg Rooney – han er jo en klassespiss. Berbatov har også scoret mye mot Rovers, så jeg håper han holder seg ute av troppen eller blir sittende på benken.

Helt til sist, Helgerud – og helt ærlig nå; hva tror du blir resultatet mellom Blackburn og Manchester United?

– Jeg tror på et uavgjortresultat, enten 0-0 eller 1-1.

Her kan du sjekke ut Rovers-supporternes hjemmeside

Powered by Labrador CMS