– De svikter Solskjær hvis de ikke gir ham en offensiv klassespiller

Ansvarlig redaktør Dag Langerøds tanker om overgangsvinduet.

Publisert Sist oppdatert

Jeg pleier å være ganske så knust etter tap i viktige kamper.

Men jeg satt faktisk ikke med den følelsen søndag kveld, selv om det var en semifinale i Europa.

Skuffet, ja, jeg skulle gjerne tatt med meg Europa League-trofeet hjem, men dette har vært en lang og merkelig sesong, jeg vet at spillerne trenger den pausen de nå får og vi hadde allerede sikret oss sesongens store mål, Champions League-plassen som betyr sikrede ekstrainntekter neste sesong som igjen bør hjelpe oss på overgangsmarkedet.

Det er også mange måter å tape en fotballkamp på, men det å være det beste laget, skape flest sjanser og se konturene av noe bra – noe bra som kan bli enda bedre – det er atskillig bedre enn å være klart nest best i det meste av spillets faser, som mot Chelsea i FA-cupsemifinalen for bare noen uker siden.

Mot Sevilla var det imidlertid det første scenarioet som gjaldt, vi var best spillemessig mot Spanias fjerde beste lag, 9-4 i store målsjanser til United forteller en viktig del av kampens historie og vi så igjen konturene av noe bra.

KOMMENTATOR: Ansvarlig redaktør Dag Langerød skriver ofte ned sin mening om ståa i og rundt United.

Det har vi faktisk gjort over lang tid nå allerede selv om batteriene har blitt tommere utover, og da er det store spørsmålet i hvilken grad dette kan utvikles neste sesong og videre.

Da er et stort spørsmål først hvor mye hjelp Ole Gunnar Solskjær får fra eierne.

Det er blitt fire signeringer så langt under nordmannens regjeringstid, og hvis ledelsen og eierne faktisk skal kunne si at de har gitt nordmannen ordentlig støtte så bør det minst to og helst tre solide signeringer også i sommer.

Det må tas en vurdering på backplass.

Luke Shaw, vår beste offensive back, leverte null mål og null målgivende i ligaen denne sesongen.

Aaron Wan-Bissaka serverte fire målgivende, som er akseptabelt.

FOR LITE SLUTTPRODUKT: Slik United spiller må det forventes enda mer fra backplass neste sesong.

Defensivt mener jeg begge holder mål.

Shaw er bare 25 år gammel, mens Wan-Bissaka er 22 år gammel. Sistnevnte skal også ha det at han kun har to sesonger bak seg på toppnivå og han kom også fra Crystal Palace hvor fokuset på backjobben er en helt annen enn i United, slik at det fortsatt er grunn til å håpe på bedring etter en liten ferie og mer jobbing med det offensive inn i neste sesong.

Det er også verdt å merke seg at Wan-Bissakas fire målgivende kom i klart bedre offensiv periode for ham, i løpet av 16 kamper fra romjula og til og med de tre første kampene etter coronapausen. Ett målpoeng per fjerde kamp er meget sterkt. Ingen målpoeng før eller etter er for dårlig.

Shaw er egentlig blitt en meget solid back, en av våre viktigste spillere, men null målpoeng i ligaen er ikke bra nok for en så offensiv back. Ett mål og sju målgivende på 156 Premier League-kamper totalt betyr også cirka ett målpoeng per 20. kamp.

I bakhånd har vi Brandon Williams, som jeg mener, tross noen negative involveringer på tampen av sesongen, kun fortjener skryt for å ha kommet fra intet og blitt et klart alternativ, mens Diogo Dalot og Timothy Fosu-Mensah ikke helt virker å være på nivået, selv om skadene ødela denne sesongen. Ethan Laird er ung og spennende, men det blir naivt å tro at han plutselig skal ta Premier League med storm.

Uniteds to mest brukte backer har altså levert null mål og fire målgivende denne sesongen.

Så blir det en stygg sammenlikning, men Liverpools backer har levert seks mål og 25 målgivende.

For de andre topplagene viser tallene at Citys to mest brukte backer leverte ett mål og seks målgivende, Chelseas to mest brukte rene backer (Azpilicueta vurdert som stopper) leverte fire mål og fire målgivende, Leicesters backer leverte seks mål og fem målgivende, Wolverhamptons backer leverte det samme, mens Tottenham-backene leverte ett mål og fem målgivende.

Uniteds backer leverte altså dårlig offensivt av alle de sju beste lagene i Premier League denne sesongen.

På Premier Leagues sju beste lag var det bare Shaw og Tottenhams Ben Davies som ikke leverte målpoeng i 2019/20-sesongen.

Min mening: Leveransen fra backene må opp, United må i alle fall få flere spillere som bidrar offensivt, bredden på backplass ser tynn ut, men spørsmålet er hvor mye enda et alternativ vil koste. De engelske landslagsbackene (les: f.eks Chilwell) er i alle fall veldig, veldig dyre, og defensivt er United nå nede på et antall baklengsmål som er akseptabelt. Defensivt er det altså godt nok fra backplass.

Det må også være lov å håpe på mer fra Wan-Bissaka og Williams neste sesong når de får sesong to på førstelaget til United, og at Shaw omsider får mer tellende produkt ut fra sine offensive bidrag.

Det må imidlertid også sies at Shaw aldri har spilt mer enn 29 ligakamper i samme sesong for United, noe som tyder på en ikke helt bra skadehistorikk. Faktisk er det bare i to av seks sesonger han har mer enn 20 ligakamper. Backplass er ikke Uniteds største akilleshæl, men det kreves mer hvis vi skal ta nye skritt som lag. En spennende utenlandsk back til en ikke altfor dyr pris virker mest naturlig om noe skal skje.

Ut: Akkurat nå er det vanskelig å se for seg at Diogo Dalot og Timothy Fosu-Mensah utvikler seg voldsomt videre uten fast spilletid. Samtidig er United avhengig av å ha noen i bakhånd, så enten må United finne noe nytt ellers må det jobbes videre med minst én av disse to.

Det må ryddes videre på stopperplass

Harry Maguire har ikke vært Jaap Stam eller Rio Ferdinand, men han har vært skadefri så godt som hele sesongen. Dermed har han alltid vært tilgjengelig i et United som slapp inn 18 færre baklengsmål i Premier League. Dermed har han vært sentral i et United som holdt flest nuller av samtlige lag i Europas fem største ligaer denne sesongen. Det er også viktig å huske på at det er hans aller første sesong i United. Sånn sett forventer jeg at ting bare vil bli enda bedre neste sesong, spesielt hvis United klarer å bygge videre på en del av det gode fra de siste månedene.

Utfordringen er hans partner.

Phil Jones er ferdig i United, uansett om han selges i sommer eller ikke, og jeg har svært liten tro på at Chris Smalling eller Marcos Rojos karrierer blomstrer opp igjen i United-trøya.

Samtidig kommer man ikke unna at Eric Baillys skadehistorikk er ødeleggende for ivorianeren, og 26 år gammel har han gått fra 24 til elleve til åtte til én kamp fra start for United i ligaen de siste fire sesongene.

Det er en pil som altså peker helt feil vei.

De nevnte skadene må ta sin del av skylda, men 26-åringen har også en villskap i spillet sitt som ikke nødvendigvis topper trenernes ønskelister for en stopper. Så selv om Bailly nok har et høyere toppnivå enn Victor Lindelöf så hjelper ikke det når utviklingen er som den har vært.

Jeg er ikke blant dem som kaster Lindelöf under bussen.

OMDISKUTERT: VIctor Lindelöf har vært en sterk bidragsyter til et forsvar som har forbedret seg mye, men er likevel gjenstand for mye kritikk fra United-fans.

Jo, det har vært flere eksempler denne sesongen hvor han har kommet dårlig ut av det ved baklengsmål, men min følelse er også at hvis Lindelöf gjør én litt dårlig inngripen så glemmer folk de ni ok eller gode tingene han gjorde før det. Han er blitt en hakkekylling, hvor det er vanskelig å se de positive bidragene, men enkelt å se det negative.

Kampen mot Sevilla var et eksempel på det. Min mening er at Lindelöf gjør en meget solid kamp helt frem til 2-1-baklengsmålet, som han også blir involvert i.

Så kan det diskuteres hvem som har hovedskylda. Aaron Wan-Bissaka drev ansvarsfraskrivelse på høyt nivå med sitt backspill, men det var tre United-spillere, begge midtstopperne og back, mot én spiss inne i boks. Jeg mener midtstopperen må ta enda større ansvar for spissen som egentlig er hans ansvar.

Samtidig må man stille seg spørsmålet om hvorfor det er slik at Lindelöf får all kritikken, og det er også fordi svensken har vært mindre overbevisende i flere tilfeller.

LES OGSÅ: Her er det for mye å irritere seg over

Han er mer enn god nok for United-stallen, men det finnes bedre stoppere der ute. Det virker imidlertid som om Solskjær helst vil ha en stopper som er trygg med ball og som kan være et klart alternativ i oppspillfasen og jeg er mildt sagt spent på om hva som eventuelt finnes til hvilken pris i det som virker å være en noe presset United-økonomi.

Jeg er også spent hvor mange av de usikre kortene som forsvinner ut.

Så skal det sies at Axel Tuanzebe nok var tiltenkt en større rolle denne sesongen, men akkurat som jeg nevnte med Shaw så er hans skadehistorikk urovekkende. Han skulle altså satses på, men endte kun med fem ligakamper. Han har aldri spilt mer enn 25 ligakamper (i Championship for Aston Villa forrige sesong), og da blir det vanskelig både å utvikle seg videre og være en mann å regne med for Ole Gunnar Solskjær, selv om jeg tror Solskjær vil forsøke igjen til høsten.

Teden Mengi er for ung og uprøvd til at vi kan ha noen reelle forhåpninger for ham neste sesong.

Min mening: Ryddesjausen må fortsette. Jones og Rojo bør, hvis mulig, i alle fall ut og i den grad det er midler tilgjengelig så er det viktig å få inn et klart stopperalternativ som kan utfordre Lindelöf og også være et alternativ slik at Maguire kan få en pause innimellom. Denne sesongen har igjen vist at Tuanzebe og Bailly er for skadeutsatt til at vi kan stole på dem.

Jeg er dog skeptisk til alder og pris og type på Koulibaly og kjenner Gabriel for lite. Jeg synes det var helt greit at United lot City ta Nathan Ake, og Leipzigs Upamecano er vel hele verden for sent ute til. Sånn sett så venter jeg i spenning her på hva de får til både ut og inn.

Den sentrale midtbanen kan vente til neste sesong.

Paul Pogba var ikke på sitt beste etter skadecomebacket, men alle vet hans styrker og svakheter. Jeg tror også at en skadefri Pogba i form som vil bli i United passer bedre i dette «nye» United enn det gamle. Her er presset på franskmannen mindre, noe jeg tror passer ham godt.

Fred var god denne sesongen frem til coronapausen, og Nemanja Matic fikk en ny vår i United-trøya gjennom vinteren og sommeren.

I tillegg har vi altså terrieren Scott McTominay som noe overraskende (for meg) ble brukt veldig lite i de siste kampene. Jeg kan ikke forstå annet enn at han har slitt med matchformen grunnet lite spilletid etter coronaen.

Det må kunne forventes en meget revansjesugen skotte i høst.

Jeg kunne selvsagt ønsket en yngre og bedre utgave av Matic, men så lenge Pogba blir og vi har Fred og også McTominay i tillegg til serberen så mener jeg at det er mer naturlig at denne posisjonen først sees på sommeren 2021 eller om Pogba klart sier fra at han ikke vil forlenge kontrakten sin.

Min mening: Jeg må erkjenne at jeg er svak for Ajax-spiller Donny van de Beek, som vel fortsatt ser ut til å være tilgjengelig for en ok pris i sommer, men igjen: Det ville vært utypisk United å ofre en egenutviklet og spennende 23-åring, Scott McTominay – som vel er den spilleren som likner mest på van de Beek – for å hente en utenlandsk 23-åring, selv om nederlenderen har mange meget spennende kvaliteter.

Ut: James Garner må få et utlån.

Vi må ha inn enda et offensivt alternativ.

Og jeg tenker da ikke egentlig på spissplass, men en klar forsterkning til plassene bak spydspissen.

Jeg gjentar det jeg har skrevet før: Jadon Sancho ville tettet det største hullet i laget vårt.

Han ville også skapt en enorm entusiasme og tro blant supporterne. Kvalitetene hans er udiskutable. En påskrudd Sancho er en verdensstjerne. Slik United fremstår nå så tror jeg sterkt på at han ville blitt en kjempesuksess.

Derfor mener jeg også at hvis det er mulig å få til, uansett hvordan, så bør United være villig til å svelge en del kameler med agentutbetalinger, for høyt Dortmund-krav og en mindre gunstig avbetalingsplan.

Jeg liker egentlig at United setter grenser, men i mine øyne snakker vi om at en av verdens mest spennende offensive spillere er tilgjengelig, en 20-åring som egentlig også bare kan bli bedre, en 20-åring som jeg tror gjerne tar turen til United, at vi må innse at dette kan være en så eksepsjonell overgang at her må det betales.

Fra mitt ståsted: Heller Jadon Sancho og ingen andre enn ingen Sancho og to-tre andre alternativer på atskillig lavere hylle på flere områder.

LANGERØDS TO HOVEDØNSKER: Jack Grealish eller Jadon Sancho, med sistnevnte som klart førstevalg.

Så vet jeg at noen stiller spørsmål ved hvordan det i så fall vil ramme Mason Greenwood, men det er så mange kamper i løpet av en sesong at jeg overhodet ikke er redd for det.

Jeg tror derimot en ekstra offensiv stjerne kan gjøre alle de fire andre foran enda bedre, da det vil bli mindre press på dem og større sjanse for hvile i ny og ne.

Personlig synes jeg også det er en spennende tanke å kunne bruke Greenwood som et alternativ også lengst frem når Anthony Martial trenger en pust i bakken innimellom.

Odion Ighalo forsvinner også i januar, og fra min side ser jeg Greenwood eller Rashford som det mest naturlige alternativet da i stedet for å bruke masse penger på en utfordrer til Martial.

Jeg må også få si at jeg er usikker på hvordan Martial vil takle en ordentlig utfordrer, men jeg er såpass fornøyd med utviklingen hans at han gjerne kan fortsette som det klare førstevalget også neste sesong.

Fordi jeg vet at United så lenge har jobbet mot Sanchos representanter så velger jeg selv å tro på en Sancho-overgang helt til det motsatte er bevist. Vi fikk til slutt førstevalgene våre på stopper- og back-plass i fjor sommer, og Sancho var/er (!?) det soleklare førstevalget nå.

Hvis han ikke kommer så er jeg mildt sagt spent på Uniteds plan B. Er det Kingsley Coman? Douglas Costa? Ousmane Dembele? Federico Chiesa?

Personlig tenker jeg heller Jack Grealish.

Han vil også koste mye, men han er så anvendelig at han kan gjøre en jobb for de fleste i angrepsrekka – og utfordre om en plass fra start – mot dem alle.

En sliten Bruno Fernandes? Jack Grealish kan gi kreativiteten.

Marcus Rashford sliter fortsatt etter sin skade inn i neste sesong? Jack Grealish kan ta jobben.

Det samme gjelder det på Greenwoods høyrekant.

Så kan det selvsagt komme en kanin ut av hatten her, men i fjor var det en god stund rykter om at Maguire og Wan-Bissaka var høyt på Uniteds lister. Til slutt kom de også.

Mitt inntrykk har vært at det er Sancho og Grealish som har toppet Uniteds lister i ulike omganger i løpet av denne sesongen, og selv om Bruno har kommet inn tror jeg fort at Grealish kan bli alternativet hvis alt ryker med Sancho.

Min mening: Jeg har allerede vært klar på Sancho-ønsket, og Jack Grealish som nummer to. Slik jeg ser det så er en klasseforsterkning offensivt det viktigste Solskjær kan få i sommer. Så er det ingen tvil om at det er mye spennende i utenlandske ligaer, men alle vet at det tross alt er litt gambling å hente utlendinger fra litt lavere hylle. Mye skal klaffe.

Ut: Det er vanskelig å se for seg mye spilletid for Jesse Lingard og Andreas Pereira, og da må de finne ut om de er fornøyd med å være nummer 14-20 i United-troppen. Juan Mata kan gjøre en jobb, spesielt i kamper eller perioder i kamper hvor United er forventet å dominere. Daniel James hadde en fin høst, men en svak vår i sin første Premier League-sesong. Han må det likevel jobbes videre med.

Oppsummert.

Det viktigste er å få på plass en ny kreativ og offensiv spiller. Aldri i verden om Rashford, Sancho, Fernandes eller heller Martial klarer/orker å levere i 50 kamper på rad i Premier League og Champions League neste sesong, og stabilitet blir helt avgjørende for om Solskjærs United tar nye steg. Det trengs en kvalitetsforsterkning som kan hjelpe dem.

Deretter er spørsmålet om hva som er tilgjengelig for en akseptabel pris på stopperplass, og om det finnes noe internasjonalt som på en bedre måte kan utfordre spesielt Aaron Wan-Bissaka på høyrebacken.

Hvis ikke Glazers/Ed Woodward er villig til å gi Solskjær en offensiv klasseforsterkning så har de sviktet ham, i mine øyne.

Personlig synes jeg også det vil være for dårlig om Solskjær ikke får den hjelpen i løpet av kort tid, slik at de nye spillerne kan være på plass når ferien er over om senest to uker.

Selv om det er en annerledes hverdag med coronaviruset, selv om det er vanskeligere økonomisk, så vet alle hvor United er, og det er IKKE på toppen av fotballverdenen. Nå er det tatt steg sportslig denne sesongen, spesielt fra februar og ut og da må man bygge videre på det.

Til sammenlikning: Liverpool hadde kjøpt 11 spillere da Jürgen Klopp hadde vært der to somre. Matip, Mané, Wijnaldum, Salah, Robertson og Oxlade-Chamberlain av de elleve har alle vært sentrale for førstelaget. Van Dijk kom vinteren deretter.

Pep Guardiola hadde fått Gündogan, Sané, Stones, Jesus, Bernardo Silva, Ederson, Walker, Mendy og Danilo – ni forsterkninger, altså – i løpet av sine to første somre. Laporte kom vinteren deretter.

Sånn sett blir Maguire, Wan-Bissaka, Fernandes og James ganske magert så langt for Solskjær, så Jadon Sancho eller minst to klare forsterkninger, helst tre, må til i sommer for å sikre videre utvikling.

Powered by Labrador CMS