Bli kjent med Fergies høyre hånd

Har du noen gang lurt på hva det innebærer å jobbe som assisterende manager i Manchester United? Mike Phelan, jobbinnehaveren i egen person, gir deg svaret.

Publisert Sist oppdatert
Med tanke på din rolle – hvordan assisterer du Sir Alex?
Jeg passer mye på og ser til at ting er som de skal – jeg blir altså en slags mellommann mellom spillerne og manageren. Jeg blir også den som ofte formidler ting for manageren og for resten av gjengen. Vi er nødt til å kommunisere med hverandre og sørge for at budskapene når fram. Vi lager planer, og som assistent, må jeg gjøre nøyaktig slik jeg får beskjed om. Målet er at ting skal gå så smertefritt som overhodet mulig.
Har rollen din endret seg de siste årene? Og er det slik at du oftere tar ansvaret for treninger?
Jeg synes rollen har utviklet seg. For noen år tilbake, var det slik at assistentmanageren hadde større ansvar på treningsfeltet. Nå har vi imidlertid forskjellige folk til å ta seg av de forskjellige tingene. Rene Meulensteen har noe ansvar for treningene, mens jeg – som fungerer som en mellommann – holder meg i nærheten av manageren. Vi diskuterer hvordan ting skal gjøres, kampene som spilles og spillerne individuelt. Min rolle er altså å være et sted midt i mellom alt som foregår. Noen ganger synes jeg det er trivelig, mens jeg andre ganger synes det er frustrerende – siden jeg gjerne skulle sett at jeg kunne gjøre mer i visse tilfeller. Men det er også svært viktig å være en god lytter dersom du skal fungere som assistent.
Må alle spillerne behandles på forskjellig måte?
Ja, det tror jeg. Noen ganger forteller jeg spillerne det de vil høre, mens jeg andre ganger må fortelle det de absolutt ikke vil høre. Og i disse tilfellene er det viktig å finne en balansgang. Jeg tror også det er lett for spillerne å skulle finne en ansatt som de føler at de kan kommunisere med. De vet at de ikke alltid får de svarene de ønsker, men det er et slikt forhold vi har oss spillere og trenere i mellom. De forstår hva som kreves av dem dersom de skal rådføre seg med trenerne. De vet at beskjedene vi gir er til deres eget beste.
Hvor mye har fotballen endret seg siden du selv spilte?
Spillet i seg selv, har ikke endret seg overhodet. Derimot dreier det seg om individene, fotballagene og resultatene. Det handler om å stille forberedt til kamper. Og det som har endret seg, er hvordan vi hele tiden jobber med å få mer ut av spillerne både kollektivt og individuelt. Det finnes langt flere folk til å veilede og følge opp spillerne slik at de stiller forberedt – både i form av det fysiske og psykiske – til kamper. Det har endret seg mye siden jeg spilte selv. Da var det slik at; enten så er klar, eller så er du ikke klar. Enten trente du, eller så trente du ikke. I dag er det slik at du kan være frisk nok til å trene for fullt, men likevel ikke frisk nok til å spille kamp. Det er merkelig, men nå er det slik at vi hele tiden passer på at spillerne er i riktig forfatning til å bli sendt utpå fotballbanen.

Kilde: ManUtd.com

Powered by Labrador CMS