Derfor bør United spille med tre stoppere

Manchester United har kun tapt én kamp med tre stoppere fra start denne sesongen. Bør Solskjær lytte til tallene eller filosofien?

Publisert Sist oppdatert

I denne saken har united.no sett nærmere på hvilke resultater vi får ved å bruke to eller tre stoppere i kamp. 

LES OGSÅ: (+) Slik avgjøres topp fire (fem)-kampen

Statistikken forholder seg til alle kampene United har spilt denne sesongen, og tar utgangspunkt i om Solskjær har startet med fire eller fem forsvarere.

I noen tilfeller har for eksempel Marcos Rojo operert som back i kamp, selv om han på papiret er regnet som en midtstopper. I 1-0-seieren mot Astana spilte derfor United med to stoppere selv om Axel Tuanzebe, Phil Jones og Marcos Rojo startet.

41 kamper spilt – ni kamper med tre stoppere

Manchester United har spilt 41 kamper i skrivende stund, og i ni av disse kampene har laget gått ut med tre stoppere.

Med andre ord er det klart at Solskjær har foretrukket å spille med to stoppere, ofte i en 4-2-3-1-formasjon.

I tilfeller hvor United har startet med tre stoppere, har laget ofte gått ut i en 5-3-2-formasjon med to tydelige spisser, samt en spiller mellom angrep- og midtbaneleddet. Ofte har spillere som Lingard og Pereira tatt denne rollen.

Hvordan Solskjær har valgt å komponere de offensive posisjonene har likevel ikke betydning for denne statistikken, som kun tar for seg resultatene med to eller tre stoppere.

Slipper inn like mye – scorer mer med tre stoppere

To stoppere: 0,91 mål mot per kamp (29 mål på 32 kamper).
Tre stoppere: 0,89 mål mot per kamp (8 mål mot på 9 kamper).

To stoppere: 1,47 mål per kamp (47 mål på 32 kamper).
Tre stoppere: 1,89 mål per kamp (17 mål på 9 kamper).

Manchester United slipper så og si like mange mål inn ved å bruke to og tre stoppere, men scorer samtidig flere mål når laget er satt opp fem forsvarsspillere.

Etter hver femte kamp vil United statistisk sett score to mål mindre, ved å bruke to stoppere.

BAILLY: Flere stoppere på banen har gitt flere mål denne sesongen.

Om vi ser på poengfangsten er derimot forskjellene enda større. Cup-kamper er også medberegnet slik at seier tilsier tre poeng, på samme måte som at uavgjort og tap tilsier ett og null poeng.

To stoppere: 1,59 poeng per kamp (51 poeng på 32 kamper).
Tre stoppere: 2 poeng per kamp (18 poeng på 9 kamper).

Differansen er slående. Om vi ganger poengene med antall kamper i en Premier League-sesong ville United ha endt opp med 60,42 poeng med to stoppere, og 76 poeng med tre.

Det skal sies at motstand fra lavere divisjoner og Europa League er medberegnet i statistikken, og det vil derfor være interessant å se om tallene slår annerledes ut mot Premier League-motstand.

TANKEVEKKER: Manchester United plukker flere poeng når Solskjær starter med tre stoppere.

Statistikk mot Premier League-motstand:

To stoppere: 1,04 mål mot per kamp (26 mål på 25 kamper).
Tre stoppere: 1,17 mål mot per kamp (7 mål på 6 kamper).

To stoppere: 1,36 mål per kamp (34 mål på 25 kamper).
Tre stoppere: 1,5 mål per kamp (9 mål på 6 kamper).

United slipper inn flere mål med tre stoppere i Premier League, men scorer også flere mål. Likevel er differansen på mål svært små i denne sammenhengen.

Poengmessig gjør United det fortsatt betydelig bedre med tre stoppere.

To stoppere: 1,48 poeng per kamp (37 poeng på 25 kamper).
Tre stoppere: 1,83 poeng per kamp (11 poeng på 6 kamper).

Sett under en hel sesong vil Solskjær og co. i gjennomsnitt plukke 56,24 poeng med to stoppere, og 69,54 poeng med tre stoppere.

En differanse på over 13 poeng.

SEIER MOT CHELSEA: Chelsea ligger på en foreløpig 4. plass i Premier League. Kan United ta de igjen?

Bør Solskjær forholde seg til tall eller filosofi?

Ser vi på de antatt beste lagene i verden, er det ofte vi ser en klar og tydelig plan i alle ledd. Solskjær har vært manager i litt over et år, og som alle andre managere, trenger man tid til å sette sitt preg på et lag. 

Det er tydelig at Solskjær foretrekker å bruke fire forsvarsspillere fra start, og heller sette inn en ytterligere stopper når motstanden blir antatt tøffere.

I de seks tilfellene med tre stoppere har United møtt Liverpool (1. plass) to ganger, Manchester City (2. plass), Chelsea (4.plass) to ganger og Sheffield United (6. plass).

TAPT ÉN GANG: Manchester United har kun tapt én gang med tre stoppere fra start. Her i 2-0-tapet mot Liverpool.

Basert på statistikk er det klinkende klart at Manchester United har gjort det best med tre stoppere, men det er vanskelig å si hvordan det ville sett ut mot antatt svakere lag i Premier League.

Å gi Solskjær tid er et argument for å la nordmannen fortsette med å sette opp et lag i en 4-2-3-1-formasjon, i alle fall nå som nordmannen har fått tak i sin etterlengtede 10er i form av Bruno Fernandes.

Tallene sier uansett sitt. Manchester United har gjort det bedre med tre stoppere, og spørsmålet inn mot resten av sesongen er om Solskjær bør lytte til tallene, eller følge sin filosofi. 

Powered by Labrador CMS