– Pengene ingen motivasjon

I et lengre intervju forteller Michael Owen om sin egen rolle i laget og hvorfor han dro til Manchester United.

Publisert Sist oppdatert

Det har gått drøye to år siden sjokkovergangen til United. Ingen hadde ventet at Sir Alex Ferguson ville hente den skadeskutte angrepsspilleren med en fortid hos erkerivalen Liverpool og uten noen vanvittig målrate i Newcastle.

Han er ikke lenger den spilleren han var. Det er ikke nødvendigvis negativt ment. Owen mener selv han er en helt annen spillertype nå enn da han som 17-åring slo gjennom på Merseyside.

– Jeg ble født for å score mål. Hvordan jeg scorer dem – hvordan jeg får ballen inn i nettet – kan ha endret seg, men den medfødte scoringsevnen vil aldri forlate meg, sier Owen i et intervju med the Guardian.

– Før pleide jeg å skape mye for andre, jobbe defensivt over hele banen, gå på skråløp inn i bakrommet, vende opp og utfordre spillere. Jeg kan ikke gjøre det i like stor grad som før. Nå er jeg i stedet smartere, posisjonerer meg annerledes og er mer instinktiv rundt boksen.

– Fint å minne folk om meg

Selv om han sikret seg evig heltestatus i den røde delen av Manchester med derbyscoringen mot City for to år siden, hevder noen at målraten er god kun fordi han får spille de antatt lette kampene. Det bryr imidlertid ikke Owen seg mye om, og er fornøyd med de scoringene han får. Han viste at han fortsatt ikke har glemt det senest på tirsdag, da han var med på å senke Leeds i Ligacupen med to scoringer.

– Man er nødt til å nyte de gode dagene, må man ikke? Det er fint å minne folk om at du fortsatt er på denne planeten og at man fortsatt kan gjøre det på toppnivå, sier han.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Forstår ikke pengeargumentet

Med de nye sosiale mediene har fansen og spillerne kunnet kommunisere på en mye tettere måte en tidligere. Bak et Twitter-alias er det mange som bruker anonymiteten til å si nøyaktig hva de vil til fotballspillere, og det har også Michael Owen fått oppleve – spesielt når det gjelder årsaken til at han signerte for De røde djevlene.

– Jeg registrerte meg på Twitter og leste mange av kommentarene. Man biter seg i leppa og ønsker å svare, men vet at det kommer til å bli overskrifter ut av det. Man ønsker ikke å gi folk den gleden.

– Selvfølgelig har jeg hatt en god karriere og tjent penger. Men det siste jeg trodde jeg ville bli anklaget for ved å gå til Manchester United var at jeg gjorde det for pengenes skyld. Jeg kunne gått til mange andre klubber og tjent mer.

– I andre klubber må kanskje en rik investor betale dobbelt så mye som alle andre, hvis ikke ender de ikke opp med spilleren. I min situasjon er det motsatt. Jeg har blitt tiltrukket til klubben på grunn av spillerne, manageren, evnen til å vinne ting. Penger er ikke motivasjonen.

– Jeg har hatt en fantastisk karriere. Jeg har gjort det bra. Jeg ble enig med United i løpet av få timer. Det viser at jeg ønsket å spille under manageren i et fantastisk lag. Jeg kan ikke forstå hvorfor mange tror det er annerledes.

– Lik Scholes og Giggs

Det var sannsynligvis ikke utelukkende sportslige grunner til at Sir Alex valgte å hente Owen til Old Trafford denne julidagen i 2009. Med mange aldrende spillere er erfaring minst like viktig å ha på banen som utenfor. På en annen side blir Owen skremt av at han nå er blant de eldste i garderoben.

– Jeg er ganske laid-back, mer sjenert enn utagerende, så jeg vil ikke si jeg er fa til å ta folk til side og fortelle dem hva de skal gjøre.

– Jeg er mer lik Scholesy og Giggs på mange måter, så jeg er alltid her om folk har noe de vil si eller lurer på noe. Vi har mistet mange slike typer i det siste. Vi har mistet Edwin van der Sar og Gary Neville, Scholes. Det er egentlig kun Giggsy, meg og Rio fra den generasjonen igjen.

– Jeg tror jeg er den tredje eldste her nå, noe som er forferdelig skremmende.

– Troféene ikke det største høydepunktet

Owen har opplevd mye i sin karriere. Med Liverpool vant han det som var av cuper, med unntak av Champions League, og i United fikk han også en etterlengtet Premier League-medalje. Han har i tillegg en drøss av individuelle utmerkelser, og mottok i 2001 prestisjefylte Ballon d’Or etter å ha blitt kåret til den beste spilleren i Europa.

Allikevel er det ikke noen av disse prestasjonene noe Owen vil peke ut som det største høydepunktet i karrieren.

– I mine øyne er min største bragd – og glem at jeg har vunnet troféer og scoret i VM – at jeg fortsatt spiller for en toppklubb etter å ha vært to forskjellige spillertyper, sier han.

– Se på Paul Scholes. Han pleide å være sentral midtbanespiller og score mål jevnlig, hamre dem inn, komme på sene løp. Se på hva han gjorde i de to siste årene av karrieren hans. Han var fortsatt en av verdens beste, men gjorde en helt annen jobb. Når man mister litt av farten, er man nødt til å endre spillestilen.

– Med all respekt for andre lag: når man trener med toppspillere hver eneste dag, blir man ikke noen særlig dårligere fotballspiller. Tross alt snakket om skader har jeg vært i ganske god form i United. Jeg hadde et problem mot slutten av min første sesong og et par mindre skader i den andre, men jeg har aldri hatt problemer som har holdt meg ute i månedsvis. Normalt er jeg der og trener sammen med gutta.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Fortsatt like ivrig etter å spille

Owen kan fortsatt. Spissen har hatt færre minutter per mål i United enn i noen tidligere klubber. 16 mål har det blitt på 49 kamper, men en klar majoritet av disse har vært innhopp. Hittil i United-karrieren har han scoret ett mål hvert 105. minutt, noe som er et svært imponerende tall.

I Manchester United vet Owen at han ikke får starte hver eneste kamp. Kampen om spissplassen har kanskje aldri vært hardere i klubben, og det er flere foran den Chester-fødte 31-åringen i køen. Dermed gjelder det å ta vare på de sjansen man har. Allikevel påstår Owen hardnakket at han fortsatt er like sulten på å spille som før.

– Nå ser jeg virkelig fram de neste Carling Cup- og Champions League-kampene. Jeg er endret mentalt, men det betyr ikke at sulten etter å spille hele tiden har endret seg. Det vil den aldri, sier han.

– Det er vanskelig å forklare folk som hevder at jeg kun er her for å avslutte karrieren at det ikke er tilfelle. Jeg vil spille videre. Jeg vil ikke gå nedover i divisjonene, men jeg vil spille i noen år til. For meg er det bortkastet å legge opp tidlig. Jeg håper på å fortsette der jeg spiller nå, for det går ikke an å få det bedre.

– Men jeg er ikke dum – jeg vet vi har en av verdens beste spillere på topp, med verdensklassespillere som backup. Jeg har enorm respekt for manageren og jeg vet han respekterer meg også. Jeg ville elsket å spille for denne klubben i noen få år til og spille en stor rolle.

Les Michael Owens spillerprofil på United.no her.

Powered by Labrador CMS