Speidertokt: Mats Hummels

United.no har sett nærmere på den tyske midtstopperen.

Publisert Sist oppdatert

Manchester United kobles stadig til nye spillere, og dDet er mange meninger om hvilke spillere som bør hentes til Old Trafford.

I denne spalten skal vi fra tid til annen forsøke å se nærmere på ulike spillere som kobles til United, vurdere ferdighetene deres og gi en konklusjon.

Vi har tidligere vurdert Raphael Varane, Kevin de Bruyne og Paulo Dybala. Onsdag kveld tok vi en nærmere titt på Borussia Dortmunds Mats Hummels da de tapte 3-0 hjemme mot Juventus i 8. delsfinalen i Champions League. Vi valgte Hummels, siden han har hatt et tøft år med Dortmund. Hvor god var han nå?

Profil:

Den 26 år gamle tyske midtstopperen bør være godt kjent for de fleste, etter flere år som stjerne både i Bundesliga, Champions League og også for landslaget, med VM-seier for Tyskland i fjor sommer.

Han slet med en skade etter sommerens VM, og dermed glipp av de første fire seriekampene. Etterpå har han imidlertid vært fast på et Dortmund-lag som slet stort gjennom hele høsten, før de har blitt litt bedre etter nyttår slik at de ikke lenger er i fare for å rykke ned. Det er verdt å merke seg at Hummels har vært en av de beste på et Dortmund-lag som har skuffet.

Hummels er venstre midtstopper, og har spilt 16 seriekamper for Dortmund denne sesongen. Det har gitt én scoring, og de siste fire årene har han aldri scoret mer enn to seriemål i sesongen.

Han er også fast på det tyske landslaget, og står med 38 A-landskamper og fire mål så langt.

Hummels startet karrieren i Bayern Münchens junioravdeling, men fikk bare én kamp hos dem før det ble både utlån og permanent overgang til Dortmund. Han er også blitt vant til å vinne trofeer, og er altså både verdensmester, U21-europamester, Bundesliga-mester (to ganger), cupmester og han nådde også Champions League-finalen med Dortmund for to sesonger siden.

matsvm
FORNØYDE: Hummels og kjæresten etter VM-gullet.

Prestasjoner i kampen:

Han var en ballsentral for Dortmund i backrekka i de periodene de dominerte, og var trygg i den rollen selv om tyskerne skapte svært lite i denne kampen. Han var også nær ved å komme til farlig avslutning på et par dødballer, men uten å klare det.

Samtidig gjorde han en stor taktisk bommert 20 minutter før full tid, slik at han og Dortmund ble overspilt og Juventus avgjorde Champions League-oppgjøret med 2-0-scoringen sin.

10 minutter før slutt ble Dortmund så brutt høyt. Hummels falt av, men plukket ikke opp løpet som kom etter at midtbanespilleren slapp Juventus-spilleren like før. Dermed ble det 3-0. Skal man være dønn ærlig så ble de to situasjonene løst på en måte som Phil Jones eller Chris Smalling ville fått passet sitt påskrevet av mange for.

matshum

Styrker:

Pasninger og ro: Hummels bekreftet inntrykket av at han vil være en stor tilvekst som igangsetter bakfra. Han er ekstremt trygg med ballen i beina, og flink til å spille nøyaktige pasninger til lagkamerater fremover i banen. For de som er vant til å se noen av dagens United-spillere bli nervøse når de får ballen spilt til seg med en motstander ikke altfor langt unna, så er Hummels helt annerledes. Han er selve definisjonen på en fotballspiller med ro. Mot et Juventus-lag som i perioder lå lavt handlet det for det meste om å spille opp en midtbanespiller på en av kantene, men han forsøkte også fremspill i bakrom – selv om disse stort sett var upresise.

Timing i nærdueller: Han var stort sett også meget dyktig til å time i dueller, og flere ganger stoppet han farligheter takket ved rett timing og en lang tå.

Offensive dødballer: Han virket også å være en offensiv trussel på dødball, selv om han ikke scoret onsdag. Han var ofte i nærheten av å komme til avslutning.

Svakheter:

Taktiske valg: Det er umulig for meg å fastslå om det var en ordre – eller Hummels’ egne avgjørelse – men han støtet veldig ofte opp på spiss eller en motstander – slik at han forsvant helt ut av backrekka. Det ga rom bak, som Juventus brukte til å avgjøre onsdagens kamp. Min vurdering er også at det er spillerens eget ansvar å lese spillet og vite når man kan følge – og når man må falle av eller slippe motstanderen. Dette fungerte overhodet ikke for Hummels onsdag, og han var egentlig direkte involvert i to av baklengsmålene, og ble også rundlurt av Carlos Tevez ved et tredje tilfelle.

Duellspillet: Dette er ikke en Nemanja Vidic. Hummels er elegant, men kunne vært atskillig råere i duellspillet. Der en Nemanja Vidic ville vært nærmest oppå en motstander som har kontroll over ball i nærheten av Uniteds mål, lå Hummels gjerne en meter unna og det var også eksempler på at han lot motspilleren vende opp.

klopphumm

Tilgjengelighet:

Dortmunds økonomi er trygg nok, så de må ikke selge. Det har likevel lenge versert rykter om at United og andre ønsker Hummels, og ofte nevnes 30 millioner pund som en mulig overgangssum.

En Dortmund-leder sa nylig at Hummels overhodet ikke vil være interessert i å dra til sommeren, siden alle Dortmund-spillere vil ønske å revansjere denne sesongen neste sesong. Hummels har heller ikke virket å søke en overgang bort fra Dortmund aktivt tidligere, så kanskje sitter denne overgangen lenger inn enn man kanskje skulle tro.

Så kan det hjelpe nå som Dortmund ikke når Champions League. I alle fall om United klarer det.

France v Germany: Quarter Final - 2014 FIFA World Cup Brazil

Konklusjon:

Tja….

En midtstopper som er ekstremt trygg med ball i beina er noe Louis van Gaal nok ville tatt imot med åpne armer. Han er også vant til å vinne ting, og det er viktig å ha i mente at onsdagens prestasjon skjer i sesong Dortmund har slitt ganske tungt.

Samtidig går ikke alt på skinner i United, heller, og jeg ble langt i fra overbevist. Hva er det vi trenger bakerst? Jeg ønsker mest en midtstopper som kan ta kontrollen og lede troppen bakfra, og som også kan gå foran på best mulige måte. Da er jeg ikke sikker på om Hummels er den typen vi trenger. Han ville gitt oss klare kvaliteter, men jeg må si meg usikker på om et forsvar som til tider har fremstått ganske nervøst blir så mye sikrere med Hummels som én av de bak.

Nå kjenner jeg heller ikke andre alternativer på midtstopper-plass godt nok, som for eksempel Otamendi, men basert på det jeg så onsdag – og har sett i kortere glimt av Hummels også tidligere i sesongen – så er jeg faktisk litt mer usikker nå på at et Hummels-kjøp vil være rett enn jeg var for ett år siden…

MERK: United-aktuelle Paul Pogba spilte også i kampen, og gjorde en solid jobb på mange områder i de 26 minuttene han fikk før han måtte hinke av banen med skade. Han bekreftet bare det inntrykket man som regel får av Pogba – at den som eventuelt får ham i fremtiden får en fantastisk god fotballspiller.

Powered by Labrador CMS