Er han spilleren som kan avlaste Lukaku?

Mason Greenwood herjer for U19-laget. Kan det være på tide at 17-åringen får muligheten?

Publisert Sist oppdatert

– Ja, jeg er bekymret på Lukakus vegne, men det er ingen kritikk. Jeg ser en spiller som gir alt for laget, men for øyeblikket er det ikke lett. Ikke bare med tanke på scoringer, men også når det gjelder selvtilliten, bevegelsene og touchet hans, sa Mourinho på pressekonferansen etter tapet mot Juventus. 

Det ble nok en tøff kveld for Romelu Lukaku, som har til gode å finne tilbake til formen han hadde for United forrige sesong – og for Belgia i VM.

Urovekkende Lukaku-tall

På sine 12 kamper fra start denne sesongen, har det bare blitt med tre nettkjenninger. 

Det er ikke første gang 25-åringen går flere kamper uten å score. Forrige sesong gikk han hele 924 minutter uten scoring, og i Everton hadde han i 2015/16-sesongen en tørke på 1.020 minutter.

I denne saken kan du lese mer om hvorfor Lukakus målsnitt for Belgia er langt bedre enn for United. 

Faktum er at Lukaku sliter i United-drakt så langt denne sesongen. Det var en trend som ble forsterket på tirsdag mot Juventus: 

  • Lukaku hadde ett skudd i løpet av oppgjøret, ingen på mål
  • Null nøkkelpasninger over 90 minutter
  • 32 ballberøringer, færrest av alle utespillerne
  • Pasningssikkerhet på 72,7 prosent – også dette var dårligst blant utespillerne

Årsakene til den nedadgående formkurven kan være mange, men vi sitter med en klar følelse av at Lukaku kunne trengt en pust i bakken. Det er lettere sagt enn gjort skal vi tro Mourinho, som forklarte at han ikke hadde noen gode alternativer på topp grunnet skadesituasjonen i klubben.

TUNG PERIODE: Lukaku finner ikke veien til nettmaskene denne sesongen.
TUNG PERIODE: Lukaku finner ikke veien til nettmaskene denne sesongen.

– Den eneste jeg hadde offensivt var en 18-åring (Tahith Chong) som aldri hadde spilt i Champions League, og jeg synes ikke det var riktig å gi ham debuten i en slik kamp. Så det var grunnen til at jeg ikke gjorde noen endringer, forklarte Mourinho.

– Du kan ikke forvente at en tenåring, som debuterer i en kamp som denne, skal bidra stort eller score mål, la sjefen til.

Noen vil selvfølgelig mene at United ikke hadde så mye å tape utover i den andre omgangen uansett, og kanskje kunne hatt godt av en tenårings uredde spillestil.

Dessuten vil trolig spillere som Wayne Rooney, Anthony Martial, Kiko Macheda, Danny Welbeck og Marcus Rashford være uenig i at man ikke kan forvente noe fra tenåringer som debuterer. Samtlige gjorde mål i sine debuter, vel og merke ikke mot forsvarsrekker på nivå med Juventus sin. 

Så, hvem kan egentlig avlaste Lukaku på topp for United?

Vi må nok se til akademiet for å finne vår beste kandidat.

Vår neste superstjerne?

Drøye to timer før avspark på Old Trafford, ble det spilt et tilsvarende oppgjør på Leigh Sports Village.

Der fikk Uniteds U19-lag også besøk av Juventus, men de to kampbildene kunne neppe vært stort forskjellige.

Nicky Butts unggutter ga seg ikke før det sto 4-1 på måltavla, og igjen var Mason Greenwood på scoringslista. 

LES OGSÅ: U19-gutta feide Juventus av banen

Greenwood har vært en sensasjon på akademiet denne sesongen, og ble nylig belønnet med sin første proffkontrakt med United – etter å ha vært en del av førstelagets USA-turné i sommer.

Det er heller ikke så rart at klubben ønsker å beholde Greenwood:

17-åringen har tre mål på like mange kamper i UEFA Youth League, og i U18-Premier League har Manchester-gutten elleve mål og fire målgivende. 

FØRST I KØEN? Mason Greenwood og Uniteds U19-lag imponerer stort.
FØRST I KØEN? Mason Greenwood og Uniteds U19-lag imponerer stort.

Under Nicky Butts ledelse har Greenwood utviklet seg fra en offensiv midtbanespiller, til en rendyrket spiss. Han er fysisk sterk, og med en teknikk som ser ut til å bli bedre for hver kamp han spiller.

Men viktigst av alt; han scorer mål. 14 mål på elleve kamper denne sesongen, og 17 mål på 17 kamper fra start forrige sesong. 

Bevegeligheten til Greenwood er også en helt annen enn hva Lukaku har vist de siste ukene, og kanskje vil det gjøre jobben til servitørene rundt enklere.

– Han er vanvittig med ballen, og veldig god med begge bein. Han er den første jeg har sett som tar straffer og frispark med «feil» fot! Han er annerledes, og jeg tror han har en god sjanse, sa Clayton Blackmore om spilleren til MEN.

DER ER MÅLET: José Mourinho instruerer Alexis Sánchez på sidelinjen.
DER ER MÅLET: José Mourinho instruerer Alexis Sánchez på sidelinjen.

At vi har en svært spennende kandidat i egne rekker, er det ingen tvil om. Likevel er det nok mer sannsynlig at det er Alexis Sánchez som får muligheten på topp hvis Lukaku først skal hviles. 

Chileneren gjorde sakene sine svært bra som midtspiss for Arsenal før overgangen til United, og så egentlig svært spennende ut på topp for United på sommerturnéen.

LES OGSÅ: Ansvarlig redaktør, Dag Langerød, vurderte Sánchez som spiss for Chile

Sánchez er for tiden ute med skade, og vi vet enda ikke hvor lenge spilleren blir værende på sidelinjen.

 

Powered by Labrador CMS