Tok i bruk sleipe metoder

Det var ikke bare bare for styreformann Martin Edwards å opprette kontakt med Alex Ferguson for 25 år siden.

Publisert Sist oppdatert

Ron Atkinson klarte aldri å bringe den suksessen fansen og styret hadde håpet på til Old Trafford. I november 1986 sang han på siste verset, og United hadde de siste månedene lett etter en arvtaker. Ferguson var en naturlig kandidat.

– Vi visste om suksessen han hadde hatt i Aberdeen, Rangers og Celtic er de to ledende lagene i Skottland, men han hadde vunnet ligaen tre eller fire ganger, sier Edwards til BBC.

– Men det som virkelig overbeviste oss var da de slo Real Madrid i Cupvinnercup-finalen. Det var rimelig sensasjonelt.

Det var en dårlig skjult hemmelighet at det var Fergie United-styret håpet på å ansette.Edwards ville aldri ha klart å komme i kontakt med Ferguson direkte om United ikke hadde tatt i bruk kreative metoder.

– Alle direktørene i Aberdeen visste at Sir Alex var vårt førstevalg som Rons arvtaker. Vi tenkte at først og fremst måtte vi vite om Sir Alex var interessert i å komme til oss. Vi ville ikke sparke Ron før vi hadde noen til å ta over.

– Det var ingen vits å ringe opp til Aberdeen og si: «Hei, dette er Martin Edwards, styreformann i Manchester United, kan jeg få snakke med Alex Ferguson?»

– Derfor bestemte vi oss for at Mike Edelson (United-direktør) skulle ringe opp klubben, legge på en skotsk aksent og late som om han var Gordon Strachans agent Alan Gordon, siden han kjente Alex godt. Det gjorde han, og sekretæren sendte oss gjennom til Alex.

Heldigvis for Uniteds del var Fergie positivt innstilt.

– Mike fortalte Alex: «Dette er egentlig ikke Alan Gordon, dette er Mike Edelson fra Manchester United. Martin Edwards ønsker å ha et ord med deg.» Og det var slik kontakten oppstod.

– Han var interessert, men for å være helt sikre dro vi opp til Skottland for å snakke med han, før vi la inn en offisiell forespørsel til styreformannen i Aberdeen dagen etter.

– Både jeg og Bobby Charlton mente at han var den rette til å ta over. Jeg tror faktisk den eneste som ikke visste at han var vårt førstevalg var Mike Edelson.

Men selv om styret mente at Sir Alex var mannen for oppgaven, kom ikke suksessen sporenstreks. I ettertid er imidlertid Edwards glad for at de ga Fergie tid.

– Han har en enorm arbeidsmoral og kjenner spillet både ut og inn. Det tok litt tid for han å bli vant til den engelske fotballen, så vi måtte være tålmodige. Det tok tre eller fire år før han vant sitt første trofé, men til slutt vant vi FA-cupen i 1990.

– Vi måtte vente sju år på ligatittelen, men vi visste hvor hardt han jobbet for det, blant annet med ungdomssystemet og speidernettverket, så vi mente det bare var et spørsmål om tid før han ville klare det. Heldigvis fikk vi betalt for tålmodigheten vår.

Powered by Labrador CMS