sab

Dette er Rangnick-favoritten som elsker å løpe og hater å tape

Marcel Sabitzer kommer til Manchester med temperament og målpoeng i bagasjen.

Publisert Sist oppdatert

Ni måneder etter at managervikariatet til Ralf Rangnick var over på Old Trafford, signerer en av trenerens største favoritter for Manchester United.

Samme dag som det ble klart at Christian Eriksen mister store deler av sesongen med skade, ble Marcel Sabitzer hentet på lån fra Bayern München.

Rangnick rådet i sin tid klubben til å signere Josko Gvardiol og Christopher Nkunku fra RB Leipzig. Marcel Sabitzer hadde på sin side nettopp blitt gjenforent med Julian Nagelsmann i München. 

Nå skal den allsidige midtbanespilleren løpe sokkene av seg for Erik ten Hag.

– Ubehagelig person

Sabitzer beskrives som en målfarlig og løpssterk midtbanespiller med en presis dødballfot.

Faktisk leverer han målpoeng like hyppig som Eriksen har gjort i sin karriere. Sabitzer er imidlertid i større grad en målscorer enn en tilrettelegger.

Men mest av alt, hater han å tape.

– Han er den mest ubehagelige personen å være med når han ikke får spille. Han hater å tape. Personlighetsmessig er han en «killer». Det er sånn spillere som alltid ønsker å vinne ser ut, uttalte Roger Wittmann til tyske Sky på «deadline day».

Også Rangnick lot seg begeistre av Sabitzers gnist i Leipzig.

– Han har aldri likt å tape, noe jeg mener er en positiv ting. Han pleide å fyre seg opp litt vel mye, men det har han endret på, og utviklet seg til å bli en leder. Utviklingen hans er ganske utrolig. Det er sjelden jeg har opplevd noe lignende, sa Rangnick til Kicker i 2020.

Gjennombrudd i Østerrike

Sabitzer kommer fra Wels, som ligger to og en halv time fra München med bil. Østerrikeren la ut et bilde av seg selv i Bayern-drakt fra barndommen da han signerte for den tyske storklubben, men gikk gradene i hjemlandet før drømmen ble en realitet.

Han debuterte som 16-åring for Admira Wacker Modling i 2010, og rykket opp med dem til Bundesliga. Der markerte han seg med flere målpoeng, og debuterte for landslaget allerede som 18-åring.

Sabitzer tilbragte to sesonger i Rapid Wien, før han ble hentet av RB Leipzig. Red Bull-systemet skulle gi unggutten vinger.

FC Thun v SK Rapid Wien - UEFA Europa League
TALENTFULL: En ung Marcel Sabitzer i aksjon for Rapid Wien i Europa League.

Het i Champions League

20-åringen ble umiddelbart lånt ut til samarbeidsklubben RB Salzburg, der Rangnick var sportssjef.

Sammen med Valon Berisha og Håvard Nielsen gjorde Sabitzer rent bord i Østerrike med både liga- og cuptittel.

Sabitzer leverte vanvittige 27 mål og 21 målgivende pasninger på 51 kamper.

FC Salzburg v Celtic FC - UEFA Europa League
MÅLMASKIN: Sabitzer leverte mange målpoeng i 2014/15-sesongen for RB Salzburg. Her i jubles det mot Celtic.

Suksessen fortsatte påfølgende sesong, da han var med på Leipzigs opprykk i sin første sesong på Red Bull Arena.

Under Ralph Hasenhüttl, Ralf Rangnick, Julian Nagelsmann og Jesse Marsch utviklet Sabitzer seg til å bli en nøkkelspiller for det fremadstormende Leipzig-laget.

Den første sesongen i tysk Bundesliga endte med en imponerende andreplass, og Sabitzer scoret åtte mål.

Østerrikeren vant aldri noen titler med Leipzig, men var på sesongens lag i både Bundesliga og Champions League i 2019/20-sesongen. Tyskerne gikk helt til semifinalen i sistnevnte turnering, der det ble tap for Paris Saint-Germain.

Sabitzer hadde blant annet denne suseren mot Zenit:

Et halvt år senere tapte han først 0-5 på Old Trafford, før Leipzig sendte Ole Gunnar Solskjærs mannskap ut av Champions League på Red Bull Arena med en 3-2-seier.

DSC Arminia Bielefeld v RB Leipzig - Bundesliga
NØKKELSPILLER: Sabitzer var en viktig brikke i Leipzig-laget før han ble solgt til Bayern München.

Variabel i Bayern

Sommeren 2021 ble Sabitzer solgt til favorittklubben Bayern München, der tidligere Leipzig-manager Nagelsmann nå er trener.

På halvannen sesonger har det blitt 40 ligakamper, to scoringer og én Bundesliga-tittel.

– Husk at Bayern har hatt Joshua Kimmich, Leon Goretzka og Jamal Musiala i de tre rollene han har vært mest aktuell for denne sesongen. Da Goretzka var skadet så spilte han imidlertid mye, så nei, han er ikke en fast del av 11eren, men han har spilt mye. Han har også vært foran stortalentet Ryan Gravenberch i køen, har Bundesliga-kommentator Eivind Bisgaard Sundet uttalt til united.no.

Det neste halvåret skal han utgjøre midtbanen til Manchester United sammen med Casemiro, Fred og Scott McTominay.

Powered by Labrador CMS