Duellen Ferguson – Mancini

De har møttes 11 ganger som managere, og en gang ellers. Sjekk hvordan det har gått her.

Sir Alex Ferguson og Roberto Mancini barker sammen for 12. gang som managere når United og City møtes på Old Trafford mandag kveld.

Mancini kom til City like før jul 2009, men møtte aldri Ferguson da han var manager i Inter, Lazio eller Fiorentina før han kom til England. Han spilte riktignok for Lazio da italienerne slo United 1-0 i den europeiske supercupfinalen høsten 1999, men ellers møtte han først United noen uker etter at han ankom England i 2009/10-sesongen.

Her er oppgjørene mellom de to så langt som managere:

2009/10-sesongen:

1-0 til Mancini

Den første duellen kom i januar 2010, i et dobbeltmøte i ligacupsemifinalen. Ryan Giggs ga United ledelsen, men to mål av Carlos Tevez, ett på straffe, ga de lyseblå fordelen før returoppgjøret på Old Trafford.

Sir Alex utlikner til 1-1

United slo imidlertid tilbake på Old Trafford. Etter en målløs 1. omgang sendte Paul Scholes United i ledelsen like etter pause. Michael Carrick økte med en sjelden scoring, men et nytt Tevez-mål sørget for at lagene var like langt.

To minutter på overtid la Ryan Giggs så inn til Wayne Rooney, som headet United til ligacupfinalen.

<iframe width=»542″ height=»315″ src=»http://www.youtube.com/embed/ATelDhQgqwM» frameborder=»0″ allowfullscreen></iframe>

2-1 til Sir Alex

United jaget seriegullet på tampen av 2009/10-sesongen, og måtte vinne da de gjestet Mancini og City i serien i 4. siste serierunde, og akkurat som i ligacupsemifinalen noen måneder tidligere så ble alt nok en gang avgjort på overtid.

Da poengdeling virket uungåelig dukket nemlig Paul Scholes opp tre minutter på overtid. Patrice Evra la inn, og rødtoppen stanget inn kampens eneste mål. Dessverre ble United slått av Chelsea med ett poeng i gullkampen.

<iframe width=»542″ height=»315″ src=»http://www.youtube.com/embed/oUJ1sQQnyak» frameborder=»0″ allowfullscreen></iframe>

2010/11-sesongen:

Første poengdeling

Den første kampen mellom lagene i 2010/11-sesongen gikk også av stabelen hos de lyseblå, men denne gangen klarte ikke United å avgjøre – verken før eller etter at 90 minutter var passert. Kampen var sjansefattig.

3-1 til Sir Alex:

I februar samme sesong var det imidlertid klart for en ny kamp på Old Trafford, og nok en gang ble det en fantastisk kveld for United – og fotball-verdenen. Etter at Nani hadde gjort 1-0 og David Silva hadde utliknet, var det nemlig den velkjente fantastisk brassen til Wayne Rooney som avgjorde storoppgjøret til Uniteds fordel.

<iframe width=»542″ height=»315″ src=»http://www.youtube.com/embed/QEDkfDuyFto» frameborder=»0″ allowfullscreen></iframe>

Mancini reduserer:

United tok til slutt et klart seriegull i 2010/11-sesongen, men det ble bråstopp i FA-cupsemifinalen mot nettopp Manchester City.

Dimitar Berbatov misbrukte et par store tidligere sjanser i semifinalen som ble spilt på Wembley, og i stedet avgjorde Yaya Toure kampen like etter hvilen. Det ble ikke bedre for United at Paul Scholes ble utvist 20 minutter før full tid.

2011/12-sesongen:

4-2 til Sir Alex:

City hadde vunnet FA-cupen, United hadde vunnet serien, og det ble et nytt Wembley-møte mellom de to, denne gangen i Community Shield.

United dominerte egentlig kampen fra start til slutt, men det jevnet seg ut det siste kvarteret før pause og plutselig ledet City 2-0 ut av ingenting, etter mål av Joeleon Lescott og Edin Dzeko.

Sir Alex byttet imidlertid innpå Tom Cleverley på midten, og etter pause var det bare ett lag på banen. Chris Smalling reduserte og så gjorde Nani de to siste målene. Igjen falt avgjørelsen i siste minutt, da portugiseren utnyttet en Vincent Kompany-tabbe til å avgjøre oppgjøret.

<iframe width=»542″ height=»315″ src=»http://www.youtube.com/embed/vn-HzJYTeQg» frameborder=»0″ allowfullscreen></iframe>

Mancini reduserer til 4-3

Og den kampen på Old Trafford velger vi å ikke rippe opp i.

Sir Alex foran 5-3:

City skapte trøbbel for United i gullkampen, og selvsagt ble lagene da trukket mot hverandre i FA-cupen. Etter stortapet hjemme tidligere i sesongen var nok mange spent, men etter 40 minutter på Etihad ledet United 3-0. Wayne Rooney hadde scoret to, Danny Welbeck ett, og Kompany hadde blitt utvist etter en begivenhetsrik 1. omgang.

Aleksander Kolarov og Sergio Agüero reduserte imidlertid etter hvilen, det ble nervøst, men United holdt unna til cupavansement.

<iframe width=»542″ height=»315″ src=»http://www.youtube.com/embed/cnPGdK_gfHU» frameborder=»0″ allowfullscreen></iframe>

Mancini reduserer til 5-4:

Det handlet om seriegull, og Vincent Kompany sendte de lyseblå til himmels da han slo Chris Smalling i en hodeduell like før pause etter en sjansefattig omgang.

United klarte aldri å legge press på hjemmelaget etter hvilen, og dermed ble det dessverre et avgjørende tap.

2012/13-sesongen

Ny 3-2-seier til United:

Denne sesongen ville United hevne at gullet røk på tampen av forrige sesong, og spillerne og fansen fikk revansjen de drømte om – etter en ny 3-2-seier – den tredje på rad mot City.

Wayne Rooney ga United 2-0-ledelse, før Yaya Toure og Pablo Zabaleta reduserte og utliknet. To minutter på overtid (igjen) slo imidlertid Robin van Persie frisparket som lurte seg inn ved stolpen bak Joe Hart.

<iframe width=»542″ height=»315″ src=»http://www.youtube.com/embed/IxpeFuZbVME» frameborder=»0″ allowfullscreen></iframe>

Dermed står Sir Alex med seks seirer på 11 forsøk mot Mancini. Italieneren har fire seirer og én kamp har endt uavgjort.

Så får vi håpe det blir 7-4 i favør skotten etter mandagens kamp.