Kampen om byen

United spiller mange store kamper i løpet av en sesong, men få er større enn den som venter oss søndag kveld på Ethiad. Moyes mot Pellegrini, hvem tar første stikk?

Publisert Sist oppdatert

Søndag spilles det første oppgjøret mellom de to lagene som har delt seriemesterskapene mellom seg de siste sesongene. Situasjonen før kampstart er enkel. City og United står på syv poeng etter fire serierunder, noe som er på grensen til hva som bør være forventet. United har hatt et tøft program, noe City ikke kan unnskylde seg med, etter å ha tapt mot Cardiff og spilt uavgjort mot Stoke.

Begge lagene vil for alt i verden unngå å tape søndagens kamp, og uavgjort kan være et akseptabelt resultat for begge lag. Betyr det at kampen kommer til å bli en kjedelig affære, med to defensive lag? Lite tyder på det.

For disse oppgjørene har vært fulle av tenning, spenning og god fotball gjennom de siste sesongene. Det er scoret 26 mål på de siste seks møtene mellom United og City, noe som tilsvarer 4,33 mål per kamp. I fem av de siste seks kampene, har bortelaget gått seirende ut av oppgjøret.

Noen av de beste minnene vi sitter igjen med som United-supportere, er fra kampene mot City. Fredag var det fire år siden Michael Owen satte inn 4-3-målet mot City, på overtid av overtiden på Old Trafford. Fire år, men vi husker det som om det var i går. Forrige sesong jublet vi villt for Robin van Persies 3-2-mål på frispark på Citys eget gress. Også er det noen dårlige minner også da, men de kan noen andre skrive om.

Litt historie

Manchester United og Manchester City har begge en lang historie som fotballklubber, og det første møtet mellom de to lagene, kom for over 130 år siden. 12. november 1881 møttes West Gorton (nå Manchester City) og Newton Heath (nå Manchester United) til en kamp som sistnevnte vant 3-0 De to klubbene var på den tiden to av mange lag i Manchester-området, og ingen så spesielt på at de to møttes.

Siden den gang har klubbene vokst til ikke bare å bli størst i Manchester, men også blant de største i hele verden, og oppgjørene følges av folk i alle verdenshjørner. 165 ganger har de møttes, og det er United som historisk sett har hatt overtaket, med sine 69 seiere, mot Citys 46.

United har vært storebror til City gjennom hele Sir Alex Fergusons tid som manager, men City tok for alvor opp konkurransen etter at klubben ble kjøpt opp i 2008/09-sesongen, og nå er de to naboene hverandres største rivaler i kampen om seriegullet i Premier League.

Manchester City

Den store duellen: Rooney vs Kompany
Den store duellen: Rooney vs Kompany

Hjemmelaget i søndagens kamp står med syv poeng på de første fire seriekampene. Det er i seg selv ingen krise, men når poengene er tapt mot Cardiff og Stoke, er det mange som er bekymret for de lyseblå sine sjanser til edelt metall denne sesongen.

Manuel Pellegrini har tatt over managerstolen etter Roberto Mancini før denne sesongen, og chileneren har tatt med seg flere forsterkninger til laget. Alvaro Negredo, Stevan Jovetic, Fernandinho og Jesus Navas var de største navnene som kom inn portene i sommer, mens Martin Gaston Demichelis ble hentet inn for å sørge for backup til en skadet Vincent Kompany.

En seier på søndag vil føre City opp i ryggen på lagene i teten av tabellen, og samtidig gi dem en luke ned til byrivalene. Mange har gjort et poeng ut av at lagene kommer til å være redde for å tape, men Pellegrini, som leder laget i sitt første derby, sier at han synes det betyr mer å vinne, enn å unngå tap.

– Jeg trenger ikke å ha vært her lenge for å skjønne hvor stort dette derbyet er. Å spille mot United betyr at vi må vinne. Det er viktigere å vinne, enn å unngå tap, sa Pellegrini.

David Silva fortsatt ute, mens det fortsatt er tvilsomt om Gael Clichy og Micah Richards kommer til å bli involvert, etter at de begge har vært ute med skader.

Manchester United

United er regjerende mestere, og David Moyes har en tøff jobb foran seg denne sesongen, når seriegullet skal forsvares. Foreløpig har han klart å skaffe syv poeng, samme antall som City, men med et langt tøffere program enn de lyseblå naboene har hatt.

Sesongen startet med en sterk borteseier mot Swansea, før Liverpool ble for sterke på Anfield, og vant 1-0. Uavgjort mot Chelsea og seier mot Crystal Palace må sees på som godkjent, men dersom United ender poengløse på søndag, vil spørsmålene om poengsanking i de store kampene stilles.

Moyes vant sjeldent mot storlagene med Everton, men City var et unntak fra regelen, uten at det trolig vil ha noen innvirkning på helgens oppgjør.

Det som kommer til å kunne gi utslag, er at Wayne Rooney er tilbake i form. En av de store duellene kommer trolig til å stå mellom spissen som har scoret eller assistert 40 scoringer på sine 44 siste seriekamper, og Citys belgiske forsvarer Vincent Kompany.

United gikk seirende ut av oppgjøret på Ethiad sist sesong.
United gikk seirende ut av oppgjøret på Ethiad sist sesong.

Forrige sesong vant United 3-2 på Ethiad, og selv om de fleste sitter igjen med et minne derfra, nemlig Robin van Persies drømmescoring som sikret seieren, har Cityforsvaret trolig ikke glemt at det var nettop Rooney som scoret Uniteds to første mål i den kampen.

Rafael har sittet på skadelisten for United den siste måneden, og til tross for at de lørdag kveld går rykter om at han er frisk igjen, vil han trolig ikke bli involvert mot City. Det samme kan skje med Phil Jones og Danny Welbeck, som fortsatt ikke har klart å riste av seg sine skader.

Dommeren

Howard Webb gir rødt kort til Cristiano Ronaldo under derbyet mot Manchester City.
Howard Webb gir rødt kort til Cristiano Ronaldo under derbyet mot Manchester City.

Howard Webb er mannen som skal sørge for at alle følger reglene gjennom 90 minutter på Ethiad. Webb er på ingen måter ny på dette, og har stor erfaring fra kamper av denne størrelsen.

United har hatt både gode og vonde opplevelser med Webb, selv om motstandernes supportere ofte har ment at han har vært veldig snill mot United i dømmingen sin. Valget av dommer til denne kampen har vi omtalt i egen sak tidligere.

 

Powered by Labrador CMS