Flagg

Ny offsideteknologi på vei

Publisert Sist oppdatert

Hawk-Eye, selskapet bak mållinjeteknologien som blant annet brukes i Premier League og Champions League, har utviklet et system som automatisk fanger opp spillere i offside.

Systemet er nå klart til å brukes, ifølge The Times.

De skriver at den nye teknologien er testet ferdig og klar til bruk i 2022-utgavene av VM og klubb-VM.

Teknologien skal blant annet ha blitt testet – men ikke brukt av dommerteamet –  under Uniteds kamper i Champions League denne sesongen. Engelske dommersjefer håper ifølge avisen at den nye ordningen kan være på plass i Premier League i forkant av 2023/24-sesongen.

FIFA vil i første omgang operere med en løsning der videodommeren får et varsel når en spiller er offsideplassert, før han eller hun gjør en vurdering av om spilleren er involvert i spillet eller ikke.

Manchester United v Atalanta: Group F - UEFA Champions League
TESTET I MESTERLIGAEN: Den nye teknologien skal blant annet ha blitt testet under Uniteds kamper i Champions League.

Ifølge The Times kunne en helautomatisk løsning ha sørget for å gi hoveddommeren varsel hver gang en spiller er offside, men fløyteblåserne vil i stedet bruke en «halvautomatisk» løsning, skriver avisen.

Systemet følger angivelig 29 forskjellige punkter på kroppen til enhver spiller. Det skal ha en feilmargin ned mot 4,3 centimeter og ikke henge lenger enn et halvt sekund bak kampen.

Et av de største ankepunktene mot VAR etter at videodømmingen ble innført i Premier League tilbake i 2019, har vært at de respektive dommerteamene flere ganger har brukt lang tid på å tegne opp offsidelinjene på reprisene.

Da Cristiano Ronaldo tilsynelatende reduserte i andreomgangen mot Liverpool, gikk det 54 sekunder fra ballen lå i mål til målet ble annullert.

Nå kan det se ut til at tiden dommerne bruker på å avgjøre offsidesituasjoner vil kortes ned ytterligere.

Powered by Labrador CMS