Tilbake på banen

Spill i Champions League, fengselsopphold, historisk mål, Kerteminde BK. Dette er historien om Mads Timm – talentet som forsvant. Nå gjør han comeback.

Publisert Sist oppdatert

Etter 78 minutter av Champions League-kampen mellom Maccabi Haifa og Manchester United står en dansk unggutt klar for å gjøre sin Manchester United-debut. Diego Forlan går av banen, dansken kommer inn.

Spilleren det er snakk om er 17 år gamle Mads Timm, ansett som et av de beste ungguttene i Uniteds stall. To dager før sin 18. bursdag opplever han karrierens foreløpige høydepunkt – han debuterer for verdens største fotballklubb. Noe stort er på gang.

7. januar 2011:

– Jeg ser frem til utfordringen.

Et helt vanlig sitat fra en fotballspiller som er klar for en ny klubb, tenker du kanskje. Jo, du har rett. Det er et helt vanlig sitat fra en fotballspiller. Sitatet tilhører danske Mads Timm. Stortalentet som debuterte for Manchester United som 17-åring. Stortalentet med den lysende fremtiden.

Men Mads Timm fikk aldri den lysende fremtiden mange spådde han ville få. Mads Timm spilte aldri for en toppklubb i en av de store ligaene i Europa. Mads Timm debuterte aldri for det danske landslaget. Mads Timms karriere nådde høydepunktet den oktoberkvelden i 2002. Etter det har det kun gått én vei for fotballspilleren Mads Timm.

Klubben 26-åringen nå er klar for, er Kerteminde Boldklubb.

De spiller på nivå seks i Danmark.

Ulykken

I januar 2004, et drøyt år etter United-debuten, hadde Mads Timm fortsatt ikke fått flere kamper for United. Men han var fortsatt kun 19 år, og det var ingen grunn til panikk. Ikke på grunn av fotballkarrieren. Det skulle snart bli andre ting å tenke på i Mads Timms liv.

Timm og lagkamerat Callum Flanagan var ferdig med treningen på Carrington, og hadde fri resten av dagen. De setter seg i bilene sine, og begynner å kappkjøre hjem fra trening.

Da Flanagan mister kontrollen over bilen sin kjører han i godt over 100 kilometer i timen i 60-sonen. Akademispiller Phil Marsh, som sitter på med Flanagan blir alvorlig skadet, og kvinnen i bilen de treffer må skjæres ut av vraket.

Kvinnen, Angela Bourne, bruker flere år på å komme seg fra skadene. Mads Timm blir dømt til ett år i fengsel for sin rolle i kappkjøringen.

Historisk scoring

Før Timm sonet fengselstraffen var han våren 2004 på utlån til Viking. Her spilte han fire seriekamper, og rakk blant annet å bli historisk gjennom å score det første målet på den nye Viking Stadion.

I mars 2005 begynte han å sone dommen, men ble løslatt allerede i juni det samme året på grunn av god oppførsel. Til tross for fengselsoppholdet ville Alex Ferguson beholde dansken.

– Han ringte meg dagen før jeg ble dømt og sa at han ville støtte meg uansett hva som skjedde, fortalte Timm etter fengselsoppholdet.

Retur til Danmark og karrierestopp

Til tross for at Ferguson beholdt Timm i klubben, fikk han aldri flere United-kamper. Etter utlån til både Lyn og Walsall, bar turen sommeren 2006 tilbake til Danmark og til hans tidligere klubb Odense.

Her var Timm i to sesonger, en liten del av perioden sammen med tidligere lagkamerat Eric Djemba-Djemba, før han dro videre til Lyngby etter å ha slitt med å beholde plassen på laget. I august 2008, etter én sesong i Lyngby, bestemte han seg for å legge opp, 24 år gammel.

– Jeg tror det er to ting som har innflytelse på karrierestoppet. Han har hatt problemer med å motivere seg, og han har vært en del skadet de siste par årene, fortalte hans agent Allan Reese.

Mads Timm hadde avsluttet den en gang så lovende karrieren i en alder hvor han fortsatt kunne blitt sett på som lovende. Timm selv gikk senere ut og sa at karriereavslutningen ikke var definitiv, men han har siden ikke vært tilbake på fotballbanen. Ikke før nå..

Comebacket

Etter et år helt borte fra fotballen begynte Mads Timm som ungdomstrener for Kerteminde Boldklubb, noe han har vært i et halvt år. Dette har gjort at han har fått tilbake lysten til å spille fotball, og han har nå bestemt seg for å gjøre comeback for Kerteminde – en klubb som spiller på nivå seks i dansk fotball. Timm har skrevet under en kontrakt på et og et halvt år, og skal ha rollen som spillende trener.

– Jeg ser frem til utfordringen, sier Mads Timmm, og er glad for det halve året jeg har vært i klubben og arbeidet med de unge.

– Det har gitt meg lysten på å gjøre fotball til en del av livet igjen.

Mads Timm kommer ikke til å spille foran 75.000 tilskuere. Mads Timm kommer ikke til å spille mot de beste lagene i Europa. Mads Timms karriere kommer aldri til å bli så lysende som mange spådde for ti år siden.

Men Mads Timm har allikevel opplevd mer enn de fleste fotballspillere noensinne vil gjøre, både på godt og vondt, og nå er Mads Timm tilbake på fotballbanen.

Lykke til med comebacket, Mads!

Kilder: bold.dk, The Guardian

Powered by Labrador CMS