Luke Shaws store eksamen

Aaron Wan-Bissakas strålende spill kan bli en utfordring for Luke Shaw.

Publisert Sist oppdatert

Han var årets spiller i United forrige sesong, Luke Shaw, men det er liten tid til å hvile på laurbærene. I stedet kan kanskje denne sesongen bli hans tøffeste i United-drakta.

Hvorfor?

Jo, fordi Aaron Wan-Bissaka ser ut til å ha stengt igjen på Uniteds høyreside så er det ikke umulig at kampbildet som ble tydelig mot Wolverhampton, blir enda tydeligere utover i sesongen.

I mandagens 1-1-kamp ble det etter hvert nemlig veldig tydelig at Wolverhampton plukket ut Luke Shaw som det punktet på United-laget som kunne angripes.

Wolverhamptons angrep 1. omgang mandag:

På motsatt side stoppet Aaron Wan-Bissaka og Daniel James det som kom, men Luke Shaw er ikke like god i én mot én-dueller – samtidig som støtten hans defensivt ikke nødvendigvis alltid er på plass – siden Marcus Rashford løser sin kantrolle litt annerledes enn det Daniel James gjorde det.

Samtidig er sannheten at selv om Shaw ble årets spiller i United i 2018/19-sesongen så var han ikke i Premier League-toppen på så altfor mye, i alle fall ikke defensivt.

Langt bak de beste

24-åringen taklet 55 ganger forrige sesong, noe som ga en 33. plass blant Premier League-forsvarerne. Han vant 53 prosent av disse 55 taklingene, ifølge Premier Leagues egen statistikk.

Til sammenlikning så gikk Aaron Wan-Bissaka i 129 taklinger forrige sesong, og vant 70 prosent av de taklingene. Nå var Uniteds nysignering i en egen klasse i ligaen på akkurat dette, men veldig mange av Shaws konkurrenter taklet veldig mye mer – samtidig som de gjerne hadde bedre treffprosent.

Shaw var milevis unna de spillerne han gjerne vil sammenliknes med også på brytninger. Wan-Bissaka var Premier Leagues beste også her, og Shaw var ikke en gang blant de 100 beste.

Topp 6-lagene, backer med mer enn 1.000 min. på banen, brytninger per 90. min 2018/19, Opta:

Luke Shaw blokkerte 12 avslutninger forrige sesong, noe som ga en delt 46. plass blant forsvarere der.

Ser man igjen på topp 6-lagenes backer og frispark gitt bort, så var Shaw også dårligst av de som fikk mer enn 1.000 minutter med spilletid i 2018/19.

Begynte å produsere offensivt

Samtidig er det viktig å understreke at det også var et par ting som fungerte veldig mye bedre for Shaw forrige sesong.

Han mistet bare ballen 14 ganger da han først hadde den. Det var færre balltap enn Wan-Bissaka hadde, og like bra som Trent Alexander-Arnold.

Offensivt var han heller ikke altfor langt unna de aller beste.

Etter tre målgivende pasninger på sine første 103 Premier League-kamper, så noterte han seg for hele fire målgivende på 29 kamper forrige sesong. En klar forbedring fra tidligere sesonger.

Sammenlikner man Shaw med de andre backene i Premier League så skapte han 33 målsjanser på 29 kamper forrige sesong. Det var 10. best av Premier League-backene.

Forsvarere, flest sjanser skapt i 2018/19-sesongen:

Lager man en liste over det som på engelsk kalles «shot contribution», og på norsk kan kalles «offensiv kraft», der antall avslutninger og sjanser skapt er lagt sammen, så var han den 13. beste backen i Premier League.

Forsvare, flest sjanser skapt og avslutninger i 2018/19:

Etter 103 Premier League-kamper uten scoring, så fikk han endelig også sitt første mål forrige sesong.

I nye United så er det mange som har forventninger om offensive bidrag, sikkert også Ole Gunnar Solskjær, og Luke Shaw slo 52 innlegg i 2018/19-sesongen. Han traff med 27 prosent av dem.

Treffprosenten var grei nok, men de aller beste backene serverte over 200 innlegg i løpet av sesongen, med Lucas Digne (280, 30% treffprosent), Watfords Jose Holebas (209, 20%) og Trent Alexander-Arnold (201, 29%) som de mest innleggsglade.

Så langt i 2018/19…

United har kommet ganske godt i gang i sesongen, men Shaw har vært blant de som har imponert minst til nå.

Les også: Spillerbørsen hittil i sesongen

To kamper er selvsagt egentlig et altfor lite tallgrunnlag til å gjøre en ordentlig sammenlikning, men så langt tar vi med oss følgende:

Han har kun slått to innlegg, og truffet med ett av dem, og mens Aaron Wan-Bissaka har vunnet 73 prosent av sine hele 15 taklinger (mest i Premier League), så har Shaw kun gått i tre taklinger – selv om det skal sies at han har vunnet alle tre.

Han har ikke blokkert et eneste skudd, mens det har blitt tre brytninger, noe som betyr at han i alle fall passerer 50 totalt om det fortsetter – i så fall en klar fremgang fra 21 forrige sesong.

Han har også vunnet 67 prosent av de 18 duellene han har vært i. Forrige sesong var han i snitt i cirka sju dueller per kamp og vant 57 prosent av dem. Sånn sett er ni dueller per kamp og 67 prosent vunnet også en fremgang.

Så det har kanskje ikke sett fantastisk ut, men det er altså et par tegn på bedring.

Og kanskje må det altså også til i en sesong hvor han fort defineres som et enklere mål å angripe enn det som var tilfelle forrige sesong, da motstanderne stort sett møtte Ashley Young på Uniteds høyreback.

Powered by Labrador CMS