Louis den gaale

Les alle ryktene om Louis van Gaal – og hvordan han er som manager.

Publisert Sist oppdatert

I mai i fjor aksepterte David Moyes tilbudet om fotballverdens – muligens – vanskligste jobb. Han skulle lede et lag etter Sir Alex Ferguson – og med det samme mistet «å hoppe etter Wirkola» sin betydning.

Det har mildt sagt ikke godt som en drøm for skotten, og det er liten tvil om hvem som blir sett som favoritten til å overta. Louis van Gaal.

Følgende har blitt sagt og skrevet:

26.02.2014: Engelske bookmakere favoriserte Louis van Gaal til å ta over som Manchester United-sjef, og gav det en odds på 15.

02.03.2014: Både Metro og The Mirror spredde rykter om at dersom Manchester United røk ut av 8-delsfinalen i Champions League, ville de sikte seg inn på den nederlandske duoen, Frank de Boer og Louis van Gaal.

17.03.2014:

 

19.03.2014: Det var allerede klart at 62-åringens kontrakt med Nederlands landslag går ut etter VM i Brasil, og han uttalte da følgende:

– Ambisjonene mine er å trene én av de store klubbene igjen. I Premier League. Jeg har aldri kjent på atmosfæren der. Jeg vil vinne Champions League i fire forskjellige land. Det er min ambisjon. Og det skal jeg oppnå.

26.03.2014: På det tidspunktet ryktene for alvor eskalerte kom Frank de Boer, som tidligere har spilt under Van Gaal i Ajax og Barcelona med følgende uttalelse:

– Han er en av de beste trenerne i verden, og kan virkelig bygge et lag. Han er så god at han ville uten tvil blitt en suksess i England – spesielt dersom han får tid til å bygge sitt lag.

10.04.2014: TalkSports korrespondent for nederlandsk fotball, Marcel van der Kraan, uttalte følgende på et radioshow:

– Han vet han kunne gå til Tottenham i januar, men han takket aldri ja. Han kunne ha tatt jobben, men han ville vente. Etter min mening er det ganske enkelt. Han ville vente på tilbud fra Manchester United.

11.04.2014: Daily Mirror hevdet å ha forstått det slik at United-representanter – trolig noen i Glazers-familien – var i møter med nederlenderen.

12.04.2014: Manchester United gjorde som forventet – gikk ut i media og avkreftet ryktene om at de hadde vært i møte med ham.

Men hvem er Louis den gaale?

“Congratulations on signing the best coach in the world.”

Louis van Gaal etter sin første trenerkontrakt, 1991

Han er mannen som gav Barcelona-stjernene Xavi, Puyol, Valdes og Iniesta sin tillit og førstelagdsebuter.

Men før det, vant han Champions League og tre ligamesterskap med Ajax i en tidsperiode på tre år. Året etter dobbelen (CL- og ligagull) hadde han en ypperlig sjanse til å gjøre det igjen, men etter å ha blitt slått av Juventus på straffer i finalen mislykkes han i å gjøre noen ingen andre hadde klart før han.

Denis Bergkamp, Patrick Kluivert, Marc Overmars, Frank og Ronald de Boer, Edgard Davids, Clarence Seedorf og Edwin Van Der Sar er bare noen av navnene fra den gylne Ajax-generasjonen som satte sitt preg på europeisk fotball i flere tiår – alle utviklet av nettopp Louis van Gaal.

EUROPAMESTERE: Dette Ajax-laget vant Champions League under Louis van Gaal.
EUROPAMESTERE: Dette Ajax-laget vant Champions League under Louis van Gaal.

Etter seks år i Ajax fra 1991 til 1997, gikk han videre til Barcelona. I god Sir Alex-stil, hadde han stor tiltro til de unge talentene på laget, og så kjapt at La Masia (Barcelonas akademi)-spillerne hadde det som skulle til for å ta steget videre til europeisk toppfotball. Av troféer vant han dobbelen – og UEFA Super Cup – i 1997/1998-sesongen, samt La Liga året etter.

På de to årene han var i Bayern München vant han også den tyske dobbelen én gang.

Etter årets fotball-VM har han vært landslagssjef i nøyaktig to år – og da skal han finne seg ny klubb. Forhåpentligvis i England. Om ikke, skal han «ta livet med ro og nyte livet med kona», som han sa i samme intervju som han hevdet at hans ambisjon var å vinne Champions League i fire forskjellige land – og at han ønsket seg til Premier League.

Men mannen er ikke av det anonyme slaget. I garderoben etter en forferdelig kamp av hans Bayern München, skjelte han ut spillerne, og for å markere at han virkelig hadde baller – dro han ned alt nedentil, og viste sine edle deler foran spillerne i garderoben.

En forholdsvis lite sportsinteressert nederlender sa følgende til undertegnede for noen uker siden:

– Louis van Gaal to Manchester United? He is a crazy, crazy man – are you sure you want him?

Hva tror dere om Louis van Gaal? Ønsker dere han i United? Tror dere det er hold i ryktene – til tross for at United selv avkreftet at de var i møter med han?

Powered by Labrador CMS