Beste start defensivt siden 2007

United byr ikke alltid på fyrverkeri i angrepsspillet, men under Louis van Gaal har laget blitt bunnsolid defensivt.

Publisert Sist oppdatert

På sesongens 19 første obligatoriske kamper har United kun sluppet inn 13 mål. Det gir et snitt på 0,68 baklengs per kamp.

Ikke siden den fantastiske 2007/08-sesongen, som ble kronet med både ligagull og Champions League-triumf, har United startet en sesong bedre defensivt. Den gang var fasiten 11 baklengs på de første 19 kampene noe som gir et snitt på 0,59 baklengs per kamp.

Enorm forskjell fra fjoråret

Ikke bare har United sluppet inn få mål, Louis van Gaals mannskap har holdt nullen i hele 11 av sesongens 19 kamper, og hele syv av 11 ligakamper.
Kontrasten fra nederlenderens første sesong er formidabel.

Etter 19 kamper i 2014/15 hadde United sluppet inn nesten dobbelt så mange mål, 23, og kun holdt nullen i fem av 19 kamper.

Louis van Gaal har ikke bare kvittet seg med de fleste av spillerne som sørget for ligagull i Sir Alex Fergusons avskjedssesong så sent som i 2013.
Han har praktisk talt kastet alle prinsipper, som Ferguson styrte United etter, på båten og innført en helt ny filosofi der ballbesittelse er nøkkelordet.
Men til tross for den omstendelige stilen som frustrerer fansen, kan Uniteds nye spillemønster være et glimrende utgangspunkt om United velger rett mann til å overta skuten etter Louis van Gaal i 2017.

KJEMPEN I MÅL: David de Gea skal ha mye av æren for Uniteds solide defensive start på sesongen.
KJEMPEN I MÅL: David de Gea skal ha mye av æren for Uniteds solide defensive start på sesongen.

Og skal vi tro en av Norges desidert mest rutinerte fotballkommentatorer er rett man  synonymt med en katalansk 44-åring som i dag trener Bayern München etter å ha tilbakelagt en eventyrlig fireårsperiode i Barcelona.
-For å være litt direkte og kanskje en smule tabloid; Manchester United må gjøre alt som står i klubbens makt for å hente Pep Guardiola til Old Trafford når Louis van Gaal gir seg etter neste sesong, sier Viasat-kommentator Roar Stokke til United-supporteren.

Stokke, som fikk et noe ublidt møte med en snurt Van Gaal etter CSKA-kampen, mener det ikke er noen tvil om hvordan en pragmatisk Louis Van Gaal har endret United.

– Van Gaal representerer et kraftig stilbrudd med den fotballen Sir Alex Ferguson stod for og det ga visse problemer i begynnelsen da nederlenderen ankom Old Trafford med en filosofi som var fjernt fra det United-spillerne var vant med. Men det som er veldig interessant med Van Gaal er at han har endret seg fra den filosofien han hadde da han slo gjennom med Ajax på midten av 1990-tallet, mener Stokke.

Og forklarer:

– Louis Van Gaals stil var mye mer lik Johan Cruyff sin filosofi i sine yngre dager. Nå bygger imidlertid Van Gaal sine lag bakfra med en solid defensiv organisering. Vi husker VM i Brasil der Nederland var veldig godt organsierte bakover og tok motstanderne på overganger. Han ønsker å minimere risikoen ved balltap. Når jeg ser United i dag tenker jeg to ting:

1. Hvor langt har Val Gaal til en hver tid kommet med prosjektet sitt?

2. Denne stilen danner en god plattform for Pep Guardiola å bygge videre på.  

Bryter med Fergusons stil

Manchester United topper gruppen i Champions League og kan avgjøre sin egen skjebne med tanke på videre avansement. I ligaen ligger United på en foreløpig respektabel fjerdeplass, fire poeng bak bak tetduoen Manchester City og Arsenal og kun Arsene Wengers menn har sluppet inn like få mål som United.

Etter seieren mot CSKA Moskva understreket Ander Herrera hvor viktig det er at United nå har blitt bunnsolide defensivt. 

– Det er positivt at vi ikke slipper inn mål. Vi så det sist sesong med Chelsea. Jeg tror ikke de scoret altfor mange mål, men de slapp heller ikke inn så mange. Det er viktig om du vil ha en god sesong, du kan ikke gi bort sjanser, sier Herrera til MUTV.

VIKTIG Å HOLDE TETT: Ander Herrera sammenligner United med fjorårets Chelsea-lag når han forklarer viktigheten av å holde tett bakover.
VIKTIG Å HOLDE TETT: Ander Herrera sammenligner United med fjorårets Chelsea-lag når han forklarer viktigheten av å holde tett bakover.

Men Van Gaal har blitt kritisert for sin noe omstendelige stil og at United ikke scorer nok mål.

Hele åtte lag har scoret mer enn United i ligaen denne sesongen, og selv Chelsea som sliter blytungt om dagen har scoret flere mål enn United.

Der skiller Van Gaals United seg kraftig fra Fergusons siste gullag i 2012/13.

Og forskjellene på Van Gaals United og Fergusons United er mange: 

* I Sir Alex Fergusons avskjedssesong hadde United nest færrest pasninger av topp-fire-lagene. Denne sesongen troner United øverst på listen etter å ha «tapt» knepent for City forrige sesong.

* I 2012/13 hadde United nest minst ballbesittelse av de fire lagene som tronet øverst på tabellen ved sesongslutt. Til og med Liverpool som endte helt nede på syvende plass hadde en gjennomsnittlig ballbesittelse for hele sesongen som var høyere enn Uniteds. Nå er historien en helt annen. Intet lag kjælet mer med ballen i Louis van Gaals debutsesong enn nettopp United. Gjennomsnittet for hele sesongen var på hele 61,36 prosent. Også denne sesongen ligger United over 60 prosent.

* Da Sir Alex Ferguson takket for seg med det smått surrealistiske resultatet 5-5 borte mot West Bromwich, viste tabellen at United hadde scoret 86 mål i 2012/13 sesongen. Det var mest av samtlige lag. I Louis van Gaals debutsesong fant United veien til nettmaskene kun 62 ganger, klart minst av de fire topplagene.

* United avslutter langt sjeldnere under Louis van Gaal enn det tilfellet var under Ferguson. Mens United i skottens avskjedssesong bare hadde byrivalene City av topplagene foran seg hva avslutninger på mål angikk, var United klart svakest av de samme topplagene sist sesong.

– Det er en enorm forskjell, og mye mer enn en skulle tro når man ser tabellen. Kanskje det er drøyt å si at tabellen lyver, men den forteller nok ikke hele sannheten. Hadde United hatt en tilrettelegger som David Silva og en spiss som Sergio Aguero tror jeg tallene ville sett veldig annerledes uansett hvilken stil United legger opp til, påpeker Stokke som tror det vil jevne seg mer ut etter hvert som sesongen skrider frem.

KOMMENTATOR: Roar Stokke kommenterer Champions League for Viasat Fotball.
KOMMENTATOR: Roar Stokke kommenterer Champions League for Viasat Fotball.

– Van Gaal har kontringsspillere i Anthony Martial og Memphis Depay og tidvis også Wayne Rooney. Juan Mata har vært solid i år og viser seg som en god tilrettelegger og avslutter. Men jeg er enig med dem som sier at United skaper for lite. Jeg mistenker at det er taktiske bevisste valg hos motstanderne som tar hensyn til United, legger seg litt lavere og velger overganger, sier Stokke.

Men det er akkurat her Viasat-kommentatoren mener at Guardiola vil være mannen som kan ta United ytterligere ett steg.

– Barcelona styrte praktisk talt alle sine kamper under Guardiola, men det var ikke en filosofi som han innførte. Han bare rendyrket den og gjorde Barcelona enda hissigere på å gjenvinne ballen og spille hurtig pasningsfotball når man nærmet seg mostandernes 16-meter. En slik stil er naturligvis mye lettere å få til når man har en driblefant som Lionel Messi i laget, men jeg ser også klare tegn på at Guardiola nå har fått den samme stilen til å fungere veldig bra hos Bayern München. Bayern er utvilsomt det europeiske klubblaget som har imponert meg mest denne sesongen. Mye på grunn av at Guardiolas filosofi nå ser ut til å sitte bedre enn i de foregående sesongene, sier Stokke.

Og stikk i strid med hva Peter Schmeichel håper på, tror Stokke United vil tjene på å la Pep Guardiola bli mannen som etterfølger Van Gaal på Old Trafford.

– Dersom Van Gaal får satt laget med de rette typene og bygget en solid defensiv organisering, tror jeg bordet er dekket for Pep Guardiola i 2017. Om han selv vil da. Men for Uniteds del  vil det uansett være en stor fordel å finne en manager som kan videreføre og forbedre Van Gaals stil. Å begynne med blanke ark igjen om halvannet år er i alle fall ikke gunstig, legger Stokke til.

Powered by Labrador CMS