eidetaktiskliverpool050323

«Dette var et helt sentralt og avgjørende moment i kampen»

TAKTISK ANALYSE: Kampen ble tapt på midtbanen, skriver Øyvind Eide, som mener at det ble avgjørende at Wout Weghorst ikke gjorde jobben sin på Anfield.

Publisert Sist oppdatert

Av: Øyvind Eide

Forrige oppgjør mot Liverpool kom etter ekstratrening for United-spillerne, for da måtte spillerne løpe de ekstra kilometerne som de ikke løp i kampen før mot Brentford.

Seier i det oppgjøret snudde den vonde starten for Ten Hag, mens for Liverpool så har det gått i berg-og-dalbane før de i det siste har fått sving på sakene.

Og når Liverpool skal by opp til dans, da bør man følge med i timen.

Det greide ikke United, og kampen ble tapt på midtbanen.

De sentrale rommene

1

United greide ikke dekke nok rom på midten. Med Liverpool i form, så er det mye som skjer samtidig. Her er det Gakpo som har lagt seg bredt, og bruker rommet på utsiden av de to sentrale til United. Avstanden mellom de to sentrale er viktig. Her er Fred og Casemiro for langt fra hverandre, og da blir det for mye rom å dekke.

2

Da kan Liverpool rulle opp angrep når de får overtall to-mot-én på midten.

3

Her ser vi at Fred og Casemiro ligger for tett, og da blir det enkelt å spille de av. Særlig er avstanden mellom de to sentrale viktig når kantene til United skal være såpass høye i presset.

4

Nok en gang kan Liverpool da rulle opp angrepet sitt. Dette gav United til tider store problemer.

5

Det resulterer i mål imot også. Her er vi i forkant av 3-0-målet, der Gakpo får ligge helt alene i en kontringsposisjon.

6

Derifra ruller Liverpool opp en kontring som ender i mål. Nok en gang er det altså rommene på midten som United ikke greide å dekke.

Noe av utfordringen er det vi ser nettopp her på det første bildet i forbindelse med 3-0-målet; Gakpo sin posisjon ganske dypt i banen. Casemiro og Fred må forholde seg til midtbanetreeren til Liverpool, pluss Gakpo. Det blir for mye.

7

Dette kan løses om Weghorst gjør jobben sin, som er å ta ut Fabinho. Han roter seg i stedet for bort i andre situasjoner, og Fred og Casemiro føler at de må rydde opp etter ham, og blir dratt ut av posisjon de også.

8

Fabinho kan stå helt upresset og spille pasninger fremover. Jeg har tidligere skrevet om Weghorsts manglende evne til å forsvare dette rommet, og er overrasket over at han starter i denne rollen også i denne kampen.

Støttespilleren i 16-meteren

9

Liverpool er dyktige til å posisjonere sine spillere – over hele banen, egentlig – men det er særlig en posisjon som er vrien å forholde seg til. Legg merke til Elliotts posisjon innenfor 16-meteren. Han er i en slags støttefunksjon, men 45 grader ut i feltet. Derifra er han farlig om han får ballen.

10

Her får United lagt bra press. Men dette er en krisesituasjon, om Liverpool får spilt seg dit.

11

Og det er dette som skjer på 2-0. Da er Elliott nok en gang i samme støtteposisjon. Ballen havner hos ham etter at Salah prøver et innlegg.

12

Elliott slår hardt inn, ganske upresset. De to sentrale midtbanespillerne hos United greier ikke å dekke så mye rom. Liverpool var flinke til å stille de to i vanskelige situasjoner.

1-0

13

Vi så det også på 1-0-målet at midtbaneduoen til United fikk nok å stri med. Fred følger Gakpo helt riktig, og Dalot blir med inn i press.

14

Her ser det veldig bra ut. Dalot er i press, mens Fred ligger inne og stenger rom. Se hvordan han står stilt med kroppen, for å kunne legge press på Gakpo om han får ballen.

15

Dessverre så blir Fred ivrig, og går tidlig ut. Dermed åpner han rom for Gakpo til å gå på innsiden.

Andreballer

16

Liverpool presset United ofte til å slå langt. Det er for så vidt helt greit, men da må United håndtere andreballen.

17b

Men ofte så det slik ut som dette, hvor Fabinho er helt upresset når stopperne til Liverpool ofte kunne heade ballen unna.

18

Derifra etablerer Liverpool spillet sitt. Det er Weghorst som skal ta ut Fabinho, men han var sjelden i nærheten. Dette var et helt sentralt og avgjørende moment i kampen.

Konklusjon

Resten av kampen fra 3-0 er ikke så mye å snakke om. Det taktiske dreide seg om spillet frem til 3-0, og den kampen tapte United. Det var ganske overraskende for meg at det var såpass stor forskjell på lagene.

Vi kan ikke dele ut all skyld til Weghorst, men jeg er ganske sikker på at kampen ville sett annerledes ut om Garnacho eller Sancho hadde spilt på en kant, og Fernandes hadde spilt i mellomrommet. Weghorst er rett og slett ikke god nok for nivået i slike kamper.

Men Ten Hag er flink til å lære, og det var flere læringsmomenter i denne kampen. Liverpool avslørte noen svakheter som United må ta med videre. Skal United virkelig gi kamp mot de beste, så må de finne en bedre struktur på midtbanen.

Bare se hvordan det ser ut når Fernandes kommer inn i banen igjen, fra sin kantposisjon og tar rollen i mellomrommet:

19

Fernandes gjør jobben sin mot Fabinho. Da er det enklere for laget å være tett på sine motspillere. Fernandes bryter denne.

20

Han kan da spille Rashford alene gjennom med keeper. Weghorst finner ikke disse rommene.

Igjen så kan vi ikke gi skylden til Weghorst, for laget hang ikke bra sammen i denne kampen, men Weghorst har utspilt sin rolle. Han bør få svært begrenset med spilletid i tiden fremover.

Frustrasjonen tar United utover i andre omgang. Laget bryter sammen. Om vi kjenner Ten Hag riktig nå, så vil det være lenge, lenge til neste gang det skjer igjen. Kan dette være den oppvekkeren som United trenger for å stå godt nok resten av sesongen?

Øyvind Eide:

Øyvind Eide er sportsdirektør for Norges Toppidrettsgymnas. UEFA PRO trener, veileder UEFA A og Mentor i prosjekt kvinnelige topptrenere. Trener i norsk toppfotball i ti år. Han rykket blant annet opp til Tippeligaen med Kongsvinger høsten 2009, og var trener for Stabæk kvinner mellom 2012 og 2016.

Her kan du lese flere tidligere analyser fra Eide.

Powered by Labrador CMS