– Jeg tror ikke folk vet hva som skjedde bak kulissene

Evra om rasismeepisoden i 2011/12-sesongen.

Publisert Sist oppdatert

Patrice Evra er gjest i siste utgave av den offisielle United-podkasten, og det fører til mye Evra-stoff på united.no også i disse dager – noe som selvsagt er hyggelig siden franskmannen ofte har noe interessant å si.

Samtidig var det ikke bare hyggelig tematikk i podkasten. Med Evra på besøk ble det selvsagt naturlig å spørre om episoden som inntraff mot Liverpool i 2011, da Evra ble utsatt for rasistiske kommentarer av Luis Suárez.

– Jeg tror folk ikke vet hva som skjedde bak kulissene. Det var under kampen mot Liverpool. Vi spilte veldig godt, og jeg markerte ham under et hjørnespark. På spansk sa han «don’t touch me, I don’t speak with negro». Han visste kanskje ikke at jeg snakket spansk, forklarer Evra, som etter å ha spurt Suárez om hva han sa fikk den samme kommentaren tilbake igjen.

Les også mer fra Evra-podkasten:

– Deschamps lærte meg at å vinne var viktig, men Ferguson lærte meg at å vinne var normalt
– Du må kunne historien. Det er ingen unnskyldning

ISKALDT: Noen måneder etterpå, etter at Suárez hadde sonet en dom etter å ha blitt funnet skyldig i rasistiske kommentarer, så ble det mer irritasjon før hjemmekampen mot Liverpool da Suárez ikke tok Evra i handa.
ISKALDT: Noen måneder etterpå, etter at Suárez hadde sonet en dom etter å ha blitt funnet skyldig i rasistiske kommentarer, så ble det mer irritasjon før hjemmekampen mot Liverpool da Suárez ikke tok Evra i handa.

– Dommeren [Andre Marriner] kom over og spurte om hva som skjedde mellom oss to. Han hadde sett øynene mine forandre seg, og spurte om jeg var ok. Jeg fortalte ham at Suárez hadde kommet med rasistisk hets mot meg, og dommeren sa: «okay, vi skal snakke etter kampen. Fortsett å spille, og ikke gjør noe dumt».

– Jeg husker at jeg underveis i den kampen snakket med meg selv, og sa «hvis du slår til ham i trynet, vil alle barna verden rundt se på deg som «the bad one». Folk vil til og med glemme hva han sa, fordi du er i en kamp og du har dratt til noen. Ikke… gjør…det». Jeg var ikke engang fokusert på kampen lenger.

– Etter kampen så Sir Alex at jeg var rasende, og han spurte hva som hadde skjedd. David de Gea fortalte ham at Suárez hadde kommet med en rasistisk kommentar, han hadde hørt det. Sjefen sa med en gang «ok, Patrice, la oss gå». Vi gikk rett til dommeren, og jeg fortalte ham hva som hadde skjedd, og han skrev alt ned, og den neste dagen – boom, Patrice Evra i avisene. Jeg visste ikke at det ville havne i avisene. Jeg trodde det bare var til dommeren.

– Etter det var i avisene mottok jeg og Manchester United mange truende brev om meg. Folk sa «vi er i fengsel, vi er Liverpool-fans. Når vi kommer ut skal vi drepe deg og familien din». I to måneder hadde jeg livvakter uansett hvor jeg dro. De sov foran huset mitt, uansett hvor jeg dro fulgte sikkerhetsvaktene etter meg. Det var en tøff tid, men jeg var ikke redd. Familien min var redde, min kone og broren min og alle, men jeg var ikke det. Jeg kunne ikke forstå hvorfor folk hatet meg slik. De visste ennå ikke sannheten.

HØRTE ALT SAMMEN: David de Gea, som bare hadde vært i engelsk fotball i noen måneder, stod nært nok til å høre Suárez’ kommentarer. Her en redning fra samme kamp.
HØRTE ALT SAMMEN: David de Gea, som bare hadde vært i engelsk fotball i noen måneder, stod nært nok til å høre Suárez’ kommentarer. Her en redning fra samme kamp.

Til slutt, etter at TV-bilder var analysert, og eksperter på lingvistikk hadde fått sagt sitt, så ble Luis Suárez dømt for kommentarene.

– Vi kranglet, men Sky har noen bra bilder hvor en kan si at han faktisk sier det. Til slutt innrømte han det, og han ble utestengt i åtte kamper, og han fikk en stor bot. Jeg husker at etter det spilte Liverpool en kamp hvor alle spillerne og Kenny Dalglish hadde på seg t-skjorter hvor det stod «støtt Suárez». Han hadde blitt utestengt for rasistisk hets, hadde fått bot og de støttet ham slik. Jeg var forvirret og opprørt.

– Men så var jeg ekspert for Sky, og Jamie Carragher sa unnskyld etter åtte år, og jeg var så overrasket. Han sa at de hadde gjort en stor feil den dagen, og han sa unnskyld. Det rørte meg virkelig, og nå vil jeg respektere Liverpool som fotballklubb, for da dette skjedde var jeg virkelig skuffet over klubben. Jeg fikk en e-post fra styreformannen i Liverpool som sa unnskyld for det som skjedde for [snart] ni år siden. Han sa at jeg var velkommen til å komme til Liverpool om jeg trengte noe. Det rørte meg skikkelig fordi det er bedre sent enn aldri.

LES OGSÅ: Carragher: – Ingen tvil om at vi gjorde en enorm feil med t-skjortene

DÅRLIG VALG AV KLÆR: Og ikke bare fordi alle kom i samme klær.
DÅRLIG VALG AV KLÆR: Og ikke bare fordi alle kom i samme klær.

Les mer av det Evra sa her.

Powered by Labrador CMS