Manchester United v Nottingham Forest - Carabao Cup Semi Final 2nd Leg

«Weghorst gjør mye riktig, men må bli smartere i bevegelsene»

Øyvind Eide roser Wout Weghorsts intelligens i Uniteds oppbyggende spill. Samtidig viser han hvordan den nederlandske spissen kan bli både smartere og giftigere foran mål.

Publisert Sist oppdatert

Forrige analyse brukte jeg til å se nærmere på Antony.

I kamper mot svakere motstand, slik som i denne kampen mot Forrest, er det en fin anledning å se nærmere på enkeltspillere. Det er ikke så ofte det er store taktiske temaer i slike oppgjør.

Denne gangen ser jeg nærmere på hva Wout Weghorst tilfører United.

Eller rettere sagt, burde tilføre United.

Oppspill og ut av press

Bilde1

I slike tilfeller hvor United er låst, som her hvor de er i undertall, så kan Wan Bissaka chippe en pasning opp til Weghorst.

Weghorst er flink til å holde på ballen i disse tilfellene, og United kan bygge rundt i tilfelle det blir en duell.

Bilde2

På kort tid har United gått fra en situasjon i undertall, ute på siden, til en liketallssituasjon rett foran mål.

Fra denne posisjonen kan United vinne ball og gå for avslutning eller etablere spill nærmere 16-meteren.

Bilde3

I andre oppspillsfaser under press så er det mer kontrollerte pasninger. Slik som her når Forest presser høyt.

Weghorst er flink til å legge seg på bakerste forsvarer, sånn at støttepasningen hans går til en spiller som kommer opp og frem i banen, og ikke tilbake til en spiller i forsvarsleddet som vi ofte har sett andre spisser gjøre.

Bilde4

Da kan United etablere spillet bak det høye presset til Forest, og Fred kan fra en posisjon høyt i banen sette opp Garnacho én mot én.

Bilde5

Noen få sekunder senere så er det Garnacho som kan angripe en back uten sikring. Dette skjer fordi Weghorst er spillbar, som et høyt spillpunkt i banen, og er veldig presis på sine støttepasninger eller flikker.

Bilde6

Weghorst er også flink til å vende spillet.

Det å vende spillet fra en så høy posisjon er særdeles effektivt.  Da er det få spillere igjen som kan forsvarere vendingen. Weghorst tar med seg Fernandes som ligger i mellomrom motsatt.

Bilde7

Dette er samtidig signalet til Wan Bissaka, for at han skal komme med i angrep.

Bilde8

Dette bildet er ikke brukt som eksempel for å henge ut Martial, men for å vise hvordan det ser ut når en spiss ikke er så god til å posisjonere seg i denne fasen, slik som Weghorst er. Her er Martial ganske dyp, og det følger ingen forsvarere.

Det skapes altså ingen rom bak.

Bilde9

Vi ser at stopperne er på plass, og fanger opp løpene til Rashford og Sancho. Samtidig ser vi at det er midtbanen til Forest som er i press på Martial.

Bilde10

Da må det ende med en støttepasning tilbake til backleddet.

I denne fasen tilfører Weghorst en annen dimensjon i spillet.

Innlegg

Bilde11

Innleggsfasene er situasjoner der jeg har høye forventninger til Weghorst. Men her mener jeg det mangler noe for at han skal kunne bli ordentlig målfarlig. Slik som her, så burde Weghorst og Antony byttet plass, slik som pilene viser.

Da ville Weghorst kommet i duell mot en lavere forsvarspiller, og en sideback som ofte er svakere i duellspill en midtstoppere.

Samtidig ville Antony kunne flyttet bena raskere enn midtstoppern for å komme seg til første stolpe.

Bilde12

Når Weghorst bare løper rett frem, er det enkelt for midtstopperen å pakke han inn. Dette er en tøff duell mot en stor stopper som har god kontroll på en spiller som bare glir inn foran han.

Legg også merke til backen som markerer Antony, han driver ballwatcing i verdensklasse, og ville vært en ypperlig duell for Weghorst.

Bilde13

Litt senere skjer det samme: Weghorst og Antony løper bare rett frem, i stedet for å bytte posisjoner.

Bilde14

Da har midtstoppern nok en gang god kontroll. Dette er en vanskelig duell å vinne, mot en stor midtstopper uten fart og som ser hele løpet.

Bilde15

Men så kommer en situasjon som vitner om et potensial: Her ligger Weghorst fremme ved nærmeste stopper, og han beveger seg i en bue bak ryggen på forsvareren mens ballen går til Casemiro.

Bilde16

Da ser vi at Weghorst er glidd inn bak ryggen, i blindsonen på forsvareren. Nå er han helt fri, og klar for å angripe ball. Dette er den samme bevegelsen jeg savner i andre situasjoner; bevegelse bak i feltet, når det ligger an til en innleggssituasjon.

Bilde17

Og alene i «duell» om ballen så burde Weghorst score mål. I stedet går ballen i stolpen. Men dette er en veldig smart bevegelse, som ga han en scoringsmulighet.

Bilde18

Så skal vi se hvordan Martial posisjonerer seg på 2-0 målet. Martial oppsøker backen for duell. Fred prøver å snike seg inn mot første stolpe. Fred tar stopperen på fart, og Martial slår backen i lufta.

Legg også merke til en annen ting her; Rashford er alene på bakre stolpe, fordi backen må inn på Martial. United får altså to mot én på bakre.

Bilde19

Det ender med at ingen vinner ballen i duellen mellom backen og Martial, og ballen lander hos en umarkert Rashford som kan servere Fred.

Motsatte bevegelser

Bilde20

Mot-bevegelsen til Weghorst drar alltid med seg en forsvarer. Rommet bak Weghorst er et område som noen av lagkameratene alltid bør true, og Fernandes er lagets største eksponent for dybdeløp. Den realsjonen kan det bli spennende å følge.

Bilde21

I dette tilfellet blir ballen slått for langt, men vi ser hvor alene Fernandes er når han går i rommet bak Weghorst.

Bilde22

I en annen situasjon ser vi litt av det samme. Denne gangen går Weghorst litt dypere, og det åpner et kjemperom i backleddet. Når Rashford ikke spiller, og Fernandes ikke er i posisjon til å gå på løp, så må andre ta disse løpene (rød pil).

Det er flere slike muligheter gjennom en kamp, og legg også merke til hvor mye bakrom det er. Forest står høyt.

Konklusjon

En spiss sin viktigste oppgave er å score mål. Andre oppgaver er å være oppspillspunkt, tilrettelegger, første presspiller osv.

Weghorst gjør mye bra, men han mangler evnen til å være målfarlig. Han kommer til noen sjanser, men jeg sitter aldri med følelsen av at «nå blir det farlig», når United nærmer seg motstanders mål med Weghorst som spiss.

Mye av grunnen er hans posisjonering foran mål, som rett og slett er for svak. Han må bli smartere i bevegelsene sine, så han kan bruke styrken sin oftere, som er hodespillet.

sancho
FLERE STRENGER: Erik ten Hag bytter inn Jadon Sancho og Anthony Martial etter at begge to har vært ute i lang tid. I et travelt kampprogram kommer begge to til å bli verdifulle i tiden som kommer.

I andre faser av spillet så er han svært dyktig. Særlig i oppspillsfasen er han alltid en trygg havn under press, og han er god til å velge riktig alternativer høyt i banen.

I forsvar er han også dyktig til å legge første press, og han dekker mye rom. Han er solid, og til å stole på. At han kan gjøre en god jobb hersker det liten tvil om. Han trenger bare å jobbe mer med det som foregår rett foran motstanders mål.

Så kom spisskonkurrenten inn for han, og scoret.

Martial har utviklet seg, og vil kjempe om spilletid fremover. Men nå har United et knalltøft kampprogram, og trenger alle mann på dekk.

Det var med andre ord en fin timing for både Martial og Sancho å gjøre comeback nå.

Powered by Labrador CMS