– Han kan bli Uniteds Johan Cruyff

Fredag spiller Kagawa mot treneren han selv mener gjorde ham til «den spilleren jeg er i dag».

Publisert Sist oppdatert

Dette intervjuet stod på trykk i medlemsbladet vårt, United-Supporteren, høsten 2012. Vi gjengir det nå i sin helhet på united.no, siden Levir Culpi, mannen som Kagawa gir mye av æren for at han er den han er i dag, nå er tilbake som trener for Cerezo Osaka. Fredag skal han lede sitt Osaka mot nettopp Kagawa og United.

Av: Dag Langerød og Runa Hestmann Tierno

19. september 2010:

– Jeg kommer til å score to mål.

Den tyske fotballfansen må ha fått morgenkaffen i halsen da de leste Bild denne morgenen.

Ok, den21 år gamle japaneren Shinji Kagawa hadde riktignok fått en ok start i Borussia Dortmund. Han var helt ukjent da han ble hentet tidligere om sommeren, men hadde så vidt begynt å vise seg frem. Han scoret to mål i hjemmedebuten, men da handlet det tross alt bare om en kvalifiseringskamp til Europa League mot Qarabag fra Aserbajdsjan. Så hadde han scoret sitt første seriemål uka før, i sin tredje seriekamp. Men nå skulle han altså score to mål mot Dortmunds erkerival Schalke? På bortebane? Mot laget Dortmund bare hadde slått én gang på ti forsøk? Det ble bare for vilt.

Men Shinji Kagawa gjorde det. Han scoret to mål. Dortmund slo Schalke 3-1, og 21-åringen hadde vist seg frem for alvor også i Europa.

Fire måneder tidligere:

Alle i Japan visste hvem Shinji Kagawa var. Han hadde tre år bak seg i Japans 2. divisjon, og med utrolige 27 mål fra midtbaneposisjon og toppscorertittelen hadde han skutt Cerezo Osaka til opprykk til toppserien sesongen før. Nå spilte han sin siste kamp for Osaka. Europa ventet. Dommeren blåste til frispark – noe Kagawa ikke pleide å ta.

Men han ville så gjerne ta farvel med fansen. Han ville score.

Så Shjini Kagawa tok frisparket.

Og scoret.

11. desember 2011:

På Shinji Kagawas egen blogg:

– Jeg har fått høre at Cerezo Osakas trener, Levir Culpi, forlater laget. For en trist hendelse det er. Jeg spiller i Tyskland nå, og det er på grunn av Levir at jeg gjør det. Han stolte på meg da jeg spilte for Cerezo Osaka, og ga meg muligheten som spiller. Han lærte meg også å være aggressiv foran mål og resultatorientert.

– Det er på grunn av det han lærte meg at jeg er den jeg er nå.

 3. juli 2012:

Shinji Kagawa er blitt Manchester Uniteds første store sommerkjøp, og United-Supporteren sitter på en liten restaurant i den brasilianske byen Curitiba. Ved siden av oss sitter 59 år gamle Levir Culpi – mannen Kagawa selv altså mener er årsaken til at han er blitt den suksessen han er.

culpi2

– Det frisparket, ja.

– Det var ikke han som skulle ta det. Vi hadde andre til å ta frisparkene. Men Shinji gikk  frem. Han ville ta farvel med supporterne. Så han tok det. Og scoret.

– Kall ham gjerne litt rebelsk, men dette er en viktig egenskap for en vinner. De tar avgjørelsene som gir suksess.

Men mannen bak Shini Kagawa er ikke sikker på om japaneren tok rett avgjørelse da han valgte United.

To gullår

Sir Alex Ferguson håper imidlertid at kjøpet blir like vellykket for United som det ble for tyske Borussia Dortmund. Tyskerne hadde ikke vunnet serien på åtte år, men med Kagawa på laget tok de to strake seriegull og også The Double forrige sesong. De hadde ikke vunnet mot Champions League-finalist Bayern München på over tre år, men med japaneren i troppen står de nå med fem strake seirer mot mektige Bayern.

En skade satte riktignok Kagawa utenfor i omtrent halvparten av kampene i hans første sesong i Tyskland, men han kom likevel med på årets lag etter åtte mål på totalt 18 seriekamper. Forrige sesong økte antallet mål til 13 på 31 seriekamper, og enkelte seriøse nettsteder kåret ham til ligaens beste spiler.

Levir Culpi er stolt er tydelig stolt da vi snakker om Kagawas prestasjoner i Tysland.

– Shinji, sier Culpi først kort – han omtaler bare United-spilleren med fornavnet.

– Jeg ser på ham som en sønn. Jeg forsøkte å lære ham hvor viktig det er å komme seg i scoringsposisjoner. Jeg forsøkte å skape en mentalitet hos ham som skulle sikre mål. Hvorfor? Jo, dersom du scorer ti mål eller mer i hvilken som helst liga i hele verden, da vil alle se opp til deg. Shinji tok til seg dette.

– Han løper, går på gjennombrudd, skyter både med høyre og venstre fot, han gjør alt for å score eller sørge for at laget scorer. Han har valgt sin vei.

– Hans aller beste egenskap, man kan nesten si at han lider av en slags sykdom, det er at han aldri kan stå stille. Han har et vanvittig bevegelsesmønster. Jeg vil anslå at han løper 13-15 kilometer i hver eneste kamp. Han angriper også over hele banen. Han kan angripe på venstresiden, høyresiden eller i midten. Rett og slett fordi han aldri står stille – noe som gjør det veldig vanskelig for motstanderne å markere ham.

Startet defensivt

Kagawa debuterte for Osaka i 2006, 17 å gammel, og året etter kom han under ledelse av mannen United-Supporteren nå snakker med.

Med Culpi som trener fikk Kagawa fast plass på Osaka i japansk 2. divisjon. Han leverte fem mål på 35 kamper, men ble allerede da lagt merke til nasjonalt. Belønningen ble en plass på Japans U20-landslag som deltok i U20-VM i Canada.

19 år gammel leverte han 16 mål på 35 kamper for Osaka, men den nasjonale oppmerksomheten ble bare enda større og sesongen ble kronet med både A-landslagsdebut og A-landslagsmål.

I 2009 scoret han så 27 mål på 44 kamper for Osaka. Laget rykket opp til toppserien J.League, hvor han med sju mål på 11 kamper var nummer to på toppscorerlista for et Osaka-lag som vaket på nedre halvdel av tabellen. Så utnyttet Dortmund en gunstig valutakurs til å hente ham til Europa for bare drøyt to millioner norske kroner.

Det må sies å være et av overgangssirkusets største kupp de siste årene.

– Vanskeligere i England

inni_sak_shinji_kagawa_mot_braga

– For å være helt ærlig så ønsket jeg ikke at han gikk til et engelsk lag. Jeg ville ha foretrukket at han spilte for Barcelona. Det ville vært det ideelle for ham fordi det er et lag med mye bevegelse, mange pasninger og som satser på gjennombrudd foran mål. I England går ballen mye opp langs kantene, og det satser mye på innlegg fra kant.

– Derfor tror jeg Shinji vil få det vanskeligere i England enn i Tyskland. Den tyske fotballen er mer teknisk, og Dortmund hadde et veldig teknisk lag. Den tyske stilen ligger nærmere den spanske enn hva den engelske gjør.

– Men kan han være brikken United mangler for å returnere til verdenstoppen?

– Ja, han kan det.

– Alt vil avhenge av hvordan han kommer overens med de andre spillerne. Jeg er imidlertid spent på om dette representerer et stilskifte hos United. Kjøpet er i alle fall ambisiøst, og det vitner om at United satser på teknikk og bevegelse.

– Da Shinji gikk til Tyskland var jeg spent på hvordan han ville takle den fysiske delen av spillet der, men han er veldig rask og har god spilleforståelse så han kom seg unna taklingene og lyktes der. Den fysiske delen av spillet er imidlertid enda et hakk tøffere i England. Det blir en ny utfordring, men han taklet det bra i Tyskland. Derfor håper jeg virkelig at han også takler den delen av spillet i England.

Kagawas tidligere trener er imidlertid klar på at United nå har fått en spiller som også ville forsterket Barcelona.

– Tenk om vi kunne få sett ham sammen med Xavi og Iniesta. Hadde han fått sjansen sammen med disse to ville han tilført Barcelona noe nytt. Han beveger seg nemlig bedre enn begge to. Deres pasninger og Kagawas bevegelser vill skapt en masse muligheter.

– I United vil det avhenge av hvilken stil laget velger fremover. Vil de fortsatt variere med langpasninger og høye innlegg fra kantene vil Shinjis effektivitet raskt synke. Da vil det bli vanskelig for ham. Hvis United derimot prioriterer bevegelse og raske pasninger så vil de kunne utnytte potensialet i mye større grad, sier Culpi.

inni_sak_shinji_kagawa_for_japan– Han var annerledes

Da den brasilianske treneren kom til Osaka visste han ingenting om Shinji Kagawa, men det ble raskt klart at han hadde å gjøre med en kommende stjerne.

– Det så jeg med en gang, begynner Culpi.

– Men i starten visste jeg ingenting. Den japanske kulturen er slik – at det ikke sies noe om at den eller den har en stor fremtid. I stedet handler det om kollektivet. Men Shinji – Shinji han var annerledes, sier han.

Og forklarer.

– De fleste i Japan er lært opp til å gjøre det treneren sier, men også bare det. Shinji viste imidlertid at han kunne gjøre sine egne ting, mer enn det han ble bedt om å gjøre. Han trente også mer enn de andre. Han ville være den beste. Det er veldig viktig for en idrettsutøver å ville være best i alt. Derfor tenkte jeg at han kom til å gjøre det bra.

Gamletreneren er imidlertid klar på at det fortsatt er en del som kan forbedres.

– Han kunne vært bedre på hodet.

– Han er ikke høy, men man trenger ikke å være høy for å være god til å heade. Du trenger mest å være god til å bryte gjennom i feltet. Da kan man også score med hodet, men det kan han bli bedre på.

– Han kan kanskje også bli bedre på avslutninger fra middels distanse. Spesielt siden han allerede har et godt og presist skudd.

Brasilianeren mener faktisk at United har hentet en spiller som likner på Johan Cruyff, nederlenderen som tre ganger ble kåret til Europas beste spiller midt på 70-tallet.

– Ja, Johan Cruyff. Absolutt. Hvis det er én spiller Shinji minner meg om så er det ham. Cruyff var overalt, brøt gjennom motstandernes forsvar, skjøt og brukte hele banen. De har en lik stil. Shinji ville fungert veldig godt på Nederland lag som spilte totalfotball i 1974.

– Det er nemlig ikke tvil om at Shinji er blant verdens aller beste spillere.

– Kan han bli enda bedre?

– Det er vanskelig å si da det også avhenger av laget og spillerne rundt ham.

– Men jeg skulle gjerne snakket med Sir Alex Ferguson. Da kunne jeg fortalt hva som skulle til for at han skal lykkes, sier Culpi og ler.

– Det kan selvsagt hende Shinji lykkes også slik United spiller nå, men for meg er dette egentlig veldig enkelt. Fortsetter United med langpasninger og innlegg fra kantene så vil de redusere Shinjis kapasitet drastisk. Velger de en stil med enda flere pasninger, mer fart og gjennombrudd så vil han kunne spille som han gjorde i Dortmund. I så fall kan han bidra til at United kommer tilbake til gammelt nivå.

Vil du lese flere saker som denne, kan du melde deg inn i Supporterklubben her.

Powered by Labrador CMS