– Solskjær gjør en formidabel jobb

Dagens innsender har klokketro på Ole Gunnar Solskjærs prosjekt, og setter ord på hvorfor han mener nordmannen er riktig mann for å lede klubben.

Av: Gaute A. Birklund

Jeg er imponert over hva Ole Gunnar Solskjær gjør med dette Manchester United-laget.

Han holder sammen en bare nesten god nok spillergruppe, en han plutselig fikk i fanget, samtidig som brorparten av fansen og styret er på hans lag. Det er tydelig at han har en plan som er langt dypere fundert enn medias neste deadline.

Vi får aldri en ny Ferguson. Vi lever i 2020. Old school er buet ut av generasjon snøflak. Men Solskjær er unik. Han kan bli en av Norges mest kjente noensinne, om han får det albuerommet han fortjener av styret.

MANAGER: Hvem skulle tro at Solskjær ville ende opp som manager i Manchester United?

Solskjær er en outsider

Ferguson og Solskjær er like på mange måter. De var kom fra små klubber, var spisser, måtte prestere i hver kamp, var gode, men ikke enere. Slik så de verden gjennom outsiderens øyne, slik så de ting som andre ikke så. Mange ganger fra benken.

Vi nordmenn er også outsidere i verden, må bare nyte hvert øyeblikk. Vi får ikke se en nordmann i Uniteds managersete igjen i vår levetid. Men Solskjær er ikke alene.

Enhver United-manager lever i et limbo mellom fansen og styret, og er likevel den som må ta støyten om laget ikke presterer. Slik er spillet. Og Solskjær er ikke dum, han vet hva han risikerer ved hvert smil han sender ut til pressen.

Vi prøvde verdens nest beste etter Guardiola: Van Gaal og Mourinho.

De brydde seg mer om seg selv enn United. Jeg synes synd på Tottenham. Mourinho er på vei ned. En slik karakter burde aldri vært manager for Manchester United.

Motargumentet er at vi skal ha en av de beste managerne som er tilgjengelig. Ok, det er herved prøvd med Mourinho og Van Gaal. Det gikk ikke. Ferguson la hjertet på bordet med Guardiola. Ba ham om å bli United-manager.

Ingen av dem hadde United i sitt hjerte.

Er vi på vei opp?

Vanligvis skriver jeg leserinnlegg på United.no i eufori etter en seier. Dette er en ny opplevelse. Jeg skriver nå etter et forventet tap.

Liverpool vant (fortjent) 2-0 i en kamp der United hadde nesten like mye ball som Liverpool, på Anfield.

Det var en kamp der Salah scoret på overtid fordi De Gea prøvde seg på en Schmeichel, å gå i angrep på overtid. Det var ikke cup, De Gea. 2-0 målet var 100 prosent din feil. Men ok, du er og forblir en særdeles god keeper, en av de aller beste i verden.

2-0: Mohammed Salah avgjør kampen mot United på overtid.

Klopp fikk tid med Liverpool, gjorde et middels godt lag suverent, mange er fremdeles på det samme laget folk lo av for bare noen år siden.

Flere av de som var uprøvde på det høyeste nivået, vel, de er verdensstjerner i dag. De gjorde seg selv til verdensstjerner, de forventet ikke at klubben alene skulle surfe dem til topps.

Jordan Henderson er vel ikke en fotballspiller man skulle tro var en del av et lag som vant Premier League og Champions League? Klopp er utvilsomt en unik manager. Gratulerer til ham og Liverpool. Well done!

Men Solskjær har vist seg som en meget god taktiker. Ingen spøker lengre om at han «ikke forstår» fotball.

– Solskjær har en plan

Inngangen til Liverpool-kampen viser at han forstår motstanderen utmerket.

Solskjær har en meget god statistikk mot de beste. United er fremdeles det eneste laget som har tatt poeng fra Liverpool denne sesongen. Og hadde Martial scoret der han burde ha scoret …

Man skal ikke skylde på skader, men, skadesituasjonen til United er ille. Pogba, McTominay og Rashford er tre av Uniteds fem viktigste spillere.

Det er virkelig godt gjort å sette sammen et lag som spiller såpass god fotball med en så tynn stall. De Gea og Maguire er også først på alle team sheets. Solskjær har en plan. Laget har en stamme. En å bygge på.

STOPPERPAR: Harry Maguire og Victor Lindelöf.

Glazers kan ikke fotball

Glazers er det verste som har skjedd United. De melker klubben med fansen som en tidvis dum ku. Jeg skriver ikke mer. Da kommer det ikke på trykk.

Solskjær har en historie her. Det er egentlig utrolig at han ble ansatt. Solskjær er diplomatisk uten å selge seg. Ferguson og Solskjær er det viktigste som er igjen av Uniteds sjel, av de som er igjen på jobb.

Det er folk som dem som gjør ting som å kjøpe melkesjokolade til arbeideren i resepsjonen. Ok, skotsk sjokolade er helt jævlig, ikke din feil Fergie!

At Solskjær raskt valgte Phelan og en trenerstab med United-blod i årene, gir ham med den avgjørelsen alene større status enn katastrofen Moyes.

Du kan ikke flytte Findus Norge inn i Telenor og tro at det skal gå bra av seg selv. Medarbeiderne er vant til en høyere standard. De vil ikke spise fiskepinner når de er vant til hummer.

Rashford er unik

Rashford er vår beste spiller. Han blomstrer nå, under Solskjær.

Det går en linje fra Charlton, Beckham og Rooney til Rashford. Engelske spillere som dominerte offensivt for United og England, da United hadde et lag som var i verdenstoppen.

Det er forventninger til Rashford foran EM. Han kan bli stor. Virkelig stor.

De Gea, Maguire, Pogba og Martial er toppspillere alle lag i verden hadde vært interessert i, men viktigere er kanskje Williams, Tuanzebe, Greenwood og McTominay.

Ikke siden Class of 92 har vi hatt så mange spillere fra egne rekker som er forventet å heve laget. Rashford er også en del av det resonnementet.

RASHFORD: Dagens innsender bruker store ord for å beskrive engelskmannen.

Solskjærs metode

Wan Bissaka og James er viktige spillere som har det nødvendige nivået. De er i tillegg karakterer med unike spillestiler. I dagens overprisede marked vil jeg kalle dem røverkjøp.

De representerer Solskjærs valg, er en type spillere som vil tiltrekke flere, bli et lag, unge spillere som vil spille i Premier League. De er ikke feterte «verdensstjerner» som bare vil øke lønnen i «patetiske» United.

CL er ekstremt viktig for rekrutteringen og utviklingen av dette United-laget. Liverpool har spilt på seg en enorm selvtillit uten å fornye seg veldig mye i transfermarkedet. Chelsea og Leicester synes ikke så mye bedre enn United. City er veldig gode, men kanskje på vei ned? Fotball er også psykologi.

Vi skal spille fire kamper i løpet av kort tid før en 17-dagers pause som starter i februar. Selv om vi skulle tape alle fire kampene står jeg for utsagnet:

Solskjær gjør en formidabel jobb; for med Solskjær har vi taktikk, tanke, fotball, hjerte og måtehold nok til å bli blant de beste klubbene i verden igjen.

Solskjær er litt Ferguson, men også litt Guardiola. 2020, ikke 1986. Vi har en taktiker og analytiker fra egen klubb.

Og Solskjær elsker United.