eidetaktisk

«Ten Hag må få ros for å gjøre bytter i riktig øyeblikk»

Publisert Sist oppdatert

Av: Øyvind Eide, UEFA PRO-trener
Følg Eide på Twitter her

Denne analysen må sees i sammenheng med forrige analyse, i kampen mot Leeds.

LES OGSÅ: Dette må Ten Hag fikse før kampen på Elland Road

Når det er kort tid mellom kamper så er det lite man kan justere.

Samtidig så var det et par soleklare momenter som United måtte løse for å få overtaket på Leeds: Spille bort fra det kompakte presset til Leeds.

lee1

BILDET OVER VISER: Leeds skal ha skryt for det defensive spillet sitt. De er kompakte, har korte avstander mellom spillere og de er aggressive.

Noe av det som United ønsket å gjøre var å trekke Leeds smalt inn i banen, for så å brette spillet ut til en fri spiller. Et virkemiddel var Malacia som gikk inn som sentral midtbane, Fred gikk frem i mellomrom.

lee2

BILDET OVER VISER: Legg da merke til hvor smale de tre spissene til Leeds er, og Shaw kan føre ballen frem.

lee3

BILDET OVER VISER: Fra den posisjonen kan Shaw velge og vrake i tilbud, og vi ser United med overtall mot backleddet til Leeds. Rashford ligger utenfor bildet til venstre.

Til tider fikk United til dette, men jeg skulle gjerne sett at de fortsatte med dette, og gitt Leeds mer å tenke på.

I stedet ble de for slurvete i frispilling, og gav Leeds muligheter når Maguire blant annet rotet med ball.

Lagene tar ut hverandre

lee4

BILDET OVER VISER: Så var det til tider en kamp som var roligere enn den vi så på onsdag. Mye av grunnen var at de tok ut hverandre. Og hvordan ser det ut når lag tar hverandre ut? Her leder Leeds spillet til en side.

lee5

BILDET OVER VISER: Da skaper de overtall i siderom, og tvinger frem en dårlig løsning hos United.

lee6

BILDET OVER VISER: Her ser vi ett eksempel der United gjør det samme: De leder Leeds ut i siderom, der United har overtall.

lee7

BILDET OVER VISER: Da er det United som vinner ball, og kan sette sitt spill.

lee8

BILDET OVER VISER: Et annet eksempel fra Leeds er hvordan de drepte kontringene til United. Her legger de press på en feilvendt Weghorst, samtidig så tar de ut støttealternativer. Fernandes er eneste ledig alternativ, i siderom nok en gang.

lee9

BILDET OVER VISER: Fernandes blir også presset feilvendt, og velger å spille ballen blindt fremover.

lee10

BILDET OVER VISER: Da blir det forutsigbart fra United sin side, og Leeds kontrollerer rommene bak i banen.

Dette er noen eksempler som er typiske i kamper der man snakker om at lagene «tar ut hverandre». Kampbildet blir litt låst. Og da ser det ofte slik ut som på disse bildene.

Vending…ut av press

lee11

BILDET OVER VISER: Som jeg innledet med så var nøkkelen til å slå Leeds å spille seg ut av det kompakte presset. En ting United lyktes mye med var hurtig vending av spill. Leeds er som sagt kompakte, og da blir det siderom som blir ledig. Her spiller Fernandes raskt ut av presset til Leeds.

lee12

BILDET OVER VISER: Da er det mye rom å spille i, og Sancho har 1v1.

lee13

BILDET OVER VISER: I neste fase får United fulgt på med spillere og kommer til en god avslutningsmulighet.

lee14

BILDET OVER VISER: Når Martinez kom inn så ble det litt mer fart på sakene. Legg merke ti hvor smalt Leeds stiller opp laget sitt. Martinez spiller til den eneste spilleren som skal ha ballen.

lee15

BILDET OVER VISER: Fernandes har 1v1, og kan spille Rashford videre frem i angrepet.

lee16

BILDET OVER VISER: Så skulle United endelig få betalt etter vending av press. Her er Leeds lavere i banen. Shaw er ledig motsatt.

lee17

BILDET OVER VISER: United har flyttet opp mange spillere, som er klare for innlegg.

lee18

BILDET OVER VISER: Shaw slår et mesterlig innlegg som Rashford stanger inn. Når angrepet starter med vending av spill, så må hele laget posisjonere seg på nytt. Det gjør at det oppstår rom mellom spillere, slik som vi ser her når Rashford ligger helt alene foran mål.

Konklusjon

Denne kampen var ikke like underholdende som første oppgjøret på onsdag. Det var allikevel noen interessante taktiske poeng:

  1. Spill ut av press ville bli nøkkelen. Svaret ble vending av spill
  2. Hvordan disponere laget når det er så tett kampprogram, og Barcelona står på motsatt halvdel i neste kamp.

Punkt 1 ble det avgjørende momentet i kampen, men spillerbyttene må Ten Hag få skryt for. Han gjør bytter i riktig øyeblikk. Spesielt Martinez bidrar med spillstyrke i angrep. Samtidig la han Weghorst i mellomrom, som gjorde at Rashford kunne ligge på topp og jage bakrom. Det gjorde seg gjeldende på 0-2-målet.

Se det her:

lee19

BILDET OVER VISER: Weghorst plasserer seg mellom midtbanespillerne, og blir spilt opp. Rashford skaper rom ved å strekke i bakrom.

lee20

BILDET OVER VISER: Weghorst har jeg skrevet om tidligere, og han er veldig god i disse fasene der han blir spilt opp og han kan snu med ballen. Han spiller fri Garnacho, som utfordrer og scorer.

Nok en gang fine taktiske grep av Ten Hag, og godt disponert spillertropp. Det er tøft kampprogram, men foreløpig ser det ut til at laget står veldig bra. Men nå venter tøffere motstand.

Merk: Alle bilder skjermbilder fra Viaplay.

Øyvind Eide:

Øyvind Eide er sportsdirektør for Norges Toppidrettsgymnas. UEFA PRO trener, veileder UEFA A og Mentor i prosjekt kvinnelige topptrenere. Trener i norsk toppfotball i ti år. Han rykket blant annet opp til Tippeligaen med Kongsvinger høsten 2009, og var trener for Stabæk kvinner mellom 2012 og 2016.

Her kan du lese flere tidligere analyser fra Eide. 

Powered by Labrador CMS