Leeds United v Manchester United - Premier League

– Skulle gjerne sett Pogba tidligere, men har de løst Rashford-dilemma?

Leeds sto godt i banen og forsvarte seg bra. Jeg hadde ønsket meg et bytte med Paul Pogba inn tidligere i kampen, da det ble stadig viktigere å kunne holde på ballen og gå av sitt eget press, skriver Øyvind Eide i sin analyse etter 0-0 på Elland Road.

Publisert Sist oppdatert

 

Det ble en tett og jevn kamp mellom Leeds og Manchester United og det viser utfordringene lag får når de møter markeringsforsvar.

Jeg skal se nærmere på en oppskrift på spill mot markering, og også vektlegge det faktum at det har kommet noen justeringer med tanke på presset til Marcus Rashford.

Det har vært en utfordring at Rashford etterlater mye rom bak seg. Det ser ut til at United har funnet løsning på dette.

Presset med Rashford, endelig løst?

Rashford har en stund gått frem i press, i stedet for å slippe seg ned med backen til motstander. Dette er naturligvis for å ha mer krefter offensivt. Men hvordan ser det ut bak Rashford?

Picture1

Bildet over viser: Rashford i et typisk press, han går frem i midtstopperen. De andre spillerne gjør seg klare til å konsentrere rundt backen, som nå får ballen.

Picture2

Bildet over viser: United konsentrerer laget sitt tett når ballen er i siderom. Da kan Leeds bare spille inn eller rett frem.

United har overtall 7 mot 6 i denne sonen. På denne måten er ikke utfordringene så store med å dekke rommet bak Rashford. Om de skulle vinne ballen i denne sonen, så ser vi at Rashford har fri bane i rommet bak backen som spiller ballen fremover. Greenwood ligger på nærmeste stopper, og der ville United fått overtall i bakrom.

Picture3

Bildet over viser: Rashford er nok en gang den som går fram i press. Vi ser også at resten av laget står etter. Han prøver å skjerme pasningen ut til Beck, og lede spillet inn der United har sine spillere.

Picture4

Her er det ikke så veldig mange andre alternativer for Leeds enn å slå langt, og det passer United bra.

Picture5

Bildet over viser: United har hodetsterke spillere, og er godt posisjonert for å vinne både første- og andreball. Det er ikke lenger like lett for lag å angripe bak Rashford. 

Spill mot markering

Picture6

Bildet over viser: Leeds spiller som kjent med store innrømmelser til markering. Her ser vi stopperne som har 2 mot 1, men de to sentrale midtbanespillerne er tatt ut.

7
8

Bildet over viser: Det samme skjer på nytt; United spiller fri Lindelöf , og de skyver i presset igjen. Samtidig ser vi Fernandes og Greenwood som også har frimerke. Dette er et krevende forsvarsspill å spille, men også å møte.

Det finnes noen mottrekk

1: Bevegelse

9

Bildet over viser: Det første er bevegelse. Det sier seg selv at spillere som står stille, er lette å markere. Her er et eksempel der United har god bevegelse. Fernandes har ball, spiller den til James, og gjør en bevegelse i bakrom.

10
11

Bildet over viser: Da kommer United seg gjennom i motstanders 16-meter. Det skjer dessverre ikke noe mer, men det er et godt bilde på hvordan markering kan løses med bevegelse.

2: Spill gjennom press

12

Bildet over viser: Samme tendenser ser vi i denne situasjonen. Leeds markerer og er på vei mot den siden ballen er på. I det United vinner ball, slik de har gjort her, så er ikke Leeds alltid i nærheten av sine spillere som de skal markere. Det er naturlig, da de selv har vært i angrep.

Derfor vil det være fornuftig å spille hurtig gjennom press etter å ha vunnet ball. Her får McTominay ballen fra Aaron Wan-Bissaka.

13

Bildet over viser: Leeds er på vei frem for å angripe sine spillere som de har fått utdelt i markeringsoppgaver, og noen ganger kan de gå feil. Derfor blir det en del situasjoner som dette, der United får masse plass til å spille fremover i banen. I stedet spilles ballen på tvers, og Leeds har god kontroll igjen.

3: Utfordre 1 mot 1

Så er det viktig å ha spillere som kan utfordre og passere spillere 1v1. Både feilvendt og rettvendt. Når ballfører greier å drible av sitt press, så må en ny Leeds-spiller gå i press, og da vil den spilleren slippe sin markering, og etterlate en United-spiller ledig.

14
15

Bildet over viser: Greenwood får fritt leide til å spille gjennom James og Fernandes, som begge er på vei i samme rom. Dette ender med en misforståelse der ingen tar ballen. Men dette viser hvor avhengig man er av spillere som kan gå av sin markeringsspiller med ball. Da oppstår det slike muligheter.

4: Utfordre bakfra for overtall

16
17

Bildet over viser: Så fort Maguire er forbi, så ser vi at United får overtall mot neste ledd 4 mot 3.

18

Konklusjon

Selv om det finnes en slags «oppskrift» mot markeringsforsvar, så betyr det ikke at det er lett å ta den i bruk.

Alle som har bakt en gang eller to i livet, vet at det er mulig å rote til en oppskrift også. Motstander er også tilstede på banen, og gjør sine individuelle valg i tillegg til det kollektive utgangspunktet.

Leeds sto godt i banen og forsvarte seg bra. United fikk få sjanser, og det er tydelig at dette Leeds-laget har tatt steg siden første oppgjør.

Jeg hadde ønsket meg et bytte med Paul Pogba inn tidligere i kampen, da det ble stadig viktigere å kunne holde på ballen og gå av sitt eget press. Det var ett av punktene som ble nevnt over som nøkkelen til å bryte gjennom mot et så sterkt markerongsorientert lag som Leeds.

Powered by Labrador CMS