– Klipper gresset eller kjører bussen om jeg må

Lee Grant fikk United-drømmen oppfylt i en alder av 35 år. Han forteller om rollen som tredjekeeper og roser målvaktkollegene David de Gea og Dean Henderson.

Publisert Sist oppdatert

Han stjeler kanskje ikke overskriftene altfor ofte, Lee Grant. 38-åringen har fått to kamper for United siden overgangen fra Stoke for to og en halv sesonger siden.

Tredjekeeperen forteller likevel at han ville gjort hva som helst for å spille for favorittklubben.

Ble svimmel av glede da han tok på drakten

I et intervju med The Athletic, forteller engelskmannen blant annet om overgangen til United. Etter 2016/17-sesongen ble sisteskansen fra Hemel Hempstead kåret til «årets spiller» i Stoke, som på den tiden spilte i Premier League.

Få måneder senere ga manager Mark Hughes beskjed om at Grant var ute av laget, til fordel for Jack Butland.

DRØMMEARENAEN: Lee Grant fikk debuten for United på Old Trafford i FA-cupen i 2018, men hadde allerede spilt på «Drømmenes Teater». Her redder han i 1-1-kampen mellom lagene i 2016.

Året etter, altså i 2018, fikk Grant en telefon av sin agent, tidligere Derby- og Portsmouth-spiller Darryl Powell, som kunne fortelle at Manchester United var interesserte i keeperens tjenester.

– Før han sa noe annet, avbrøt jeg ham: «La meg stoppe deg der. Darryl, hvis Manchester United har ringt deg og de vil at jeg skal klippe gresset deres, være draktansvarlig, kjøre bussen, så gjør jeg det. Det har ikke noe å si hva det er for noe – bare ring dem tilbake kjapt og fortell dem at jeg kommer», forteller 38-åringen.

Grant forteller nemlig at at han alltid har vært ihuga United-supporter, og at barndomsheltene hans var Uniteds keepere.

– Peter Schmeichel var helten min, men før det igjen var det Jim Leighton og Les Sealey.

KEEPERHELT: Peter Schmeichel var Lee Grants største helt.

Derfor var det et stort øyeblikk å kunne ikle seg sin egen United-drakt, noe som skjedde på Lowry Hotel i Manchester.

– Jeg var på hotellrommet og kunne ikke motstå. Jeg måtte ta den på, for å se hvordan den så ut. Så sto jeg foran speilet og tok et bilde av meg selv. Det var bare meg i den nye drakten min, med et stort glis. Jeg var svimmel av glede, for å være helt ærlig. Det var bare en herlig følelse.

Utdyper om tredjekeeperrollen

Nå er altså keeperveteranen selv blant dem som har fått æren av å stå mellom stengene for Englands mestvinnende klubb, selv om det ikke har blitt mer enn 110 minutter på banen gjennom tiden i United.

Slik er rollen som tredjekeeper, en rolle han selv ikke tror alle helt skjønner hva innebærer.

– Jeg forventer ikke at alle skal skjønne det. Ser man det fra utsiden, tror jeg folk tenker: «For en jobb det må være, det hadde jeg likt. Ikke noe jobb, ikke noe press, å få lov til å reise verden rundt med Manchester United og få betalt for det.»

– På den andre siden, tror jeg folk som er i gamet skjønner det bedre.

TREDJEKEEPER: Rollen som tredjemann, bak David de Gea og Dean Henderson, betyr at Lee Grant ofte må se kamper fra sidelinjen.

– Det er en nisjerolle. Jeg er i en unik posisjon, fordi det er ikke en konkurranseutsatt posisjon. Jeg har full forståelse for rollen og det er kanskje grunnen til at jeg kan gjøre det, men det er utfordringer. 

– Mentalt sett – hvordan takler du å ikke spille hver uke? Jeg må være 100 prosent profesjonell. Det er ikke en rolle der jeg noen gang kan være bitter for å ikke få spille, men det er ingen rolle enhver kan fylle, fordi du trenger noen som kan være på tå hev.

– Har troen på Henderson

I tillegg til å få spille for favorittklubben, forteller Grant at United-overgangen ga ham muligheten til å omgi seg med «elitespillere med elitementaliteter».

Blant andre roser han Bruno Fernandes, Paul Pogba og Edinson Cavani.

Samtidig tar han seg tid til å rose sine keeperkolleger, David de Gea og Dean Henderson. Grant uttrykker hvor imponert han er over førstnevnte, som har holdt det gående i United i nærmere ti år.

– Det er en av de tingene ved ham jeg ser mest opp til. Å spille for en klubb av denne størrelsen hver uke, å spille så mange kamper han har gjort, nærmest uavbrutt, er virkelig vanskelig.

FØRSTEVALG: David de Gea har vært nummer én mellom stengene på Old Trafford i snart ett tiår.

Spanjolen har også klart å holde tak i plassen som nummer én i stallen til Ole Gunnar Solskjær, til tross for at Dean Henderson har kommet inn som en reell utfordrer.

Grant forteller at den unge engelskmannen har alt som skal til for å kjempe med De Gea om plassen mellom stengene på Old Trafford, selv om spilletiden har blitt noe begrenset denne sesongen.

– Det vanskeligste for Dean er nok å takle det å ikke spille hver uke, begynner Grant.

ANDREVALG: Dean Henderson er blant Englands største keepertalenter, men har måttet finne seg i å spille andrefiolin bak David de Gea hittil denne sesongen.

– Det er tøft når du var Sheffield Uniteds beste spiller forrige sesong, i samme divisjon. Her snakker vi om en gutt som har ambisjoner om å spille for England, og alle som har vært rundt Dean vil si: «Ja, jeg har troen på ham». Jeg er del av heiagjengen hans. 

– Jeg nyter å se ham spille. Jeg liker fysikken hans. Jeg liker intensiteten hans på trening. Han vil vinne alt. Vi spiller fotballtennis én eller to ganger i uka, og det er alt eller ingenting for Dean. Det elsker jeg ved ham.

Powered by Labrador CMS