Disse ble managere

Etter å ha vært i lederskap under Sir Alex Ferguson har flere Ex-reds selv blitt managere.

Publisert Sist oppdatert

Mandag ble det klart at tidligere United-spiller Jaap Stam skal lede Reading i Championship kommende sesong.

Stam er bare en av mange på en lang, lang liste over spillere som har spilt under Sir Alex Ferguson, for så å ha tredd inn i rollen som manager selv.

Fra David Healy til Ryan Giggs. Fra nord-irsk liga til Thailands landslagsfotball til Premier League og Champions League. Forskjellene er stor på både United-status og managerkvaliteter. Noen er nok ukjente som både United-spillere og managere, mens andre har et kjent navn som både spiller og manager.

Her kan du lese hvordan fire tidligere Ferguson-elever har gjort det i karriereskifte til managere.

Laurent Blanc

GettyImages-495511820
Laurent Blanc

Franske Laurent Blanc ankom Manchester i slutten av hans karriere. I en alder av 36 satte han kursen mot England, og fikk 71 kamper og et ligagull før han la fotballskoene på hylla.

Det tok ikke mer enn fire år før Blanc begynte sitt manager-eventyr. I sitt første år som manager tok han Bordeaux til 2.plass i den franske ligaen og fikk utmerkelsen som årets manager. I hans neste år vant han ligagull med Bordeaux og satte rekorden for fleste seire på rad i den Ligue 1.

Videre tok Blanc jobben som landslagstrener for det franske landslaget. Der kvalifiserte han Frankrike til EM 2012, men røk ut i kvartfinalen til Spania som endte opp med å vinne mesterskapet.

Fra 2013 til i dag har Blanc trent den franske storklubben Paris Saint Germain. Der har han vunnet både den hjemlige ligaen og Trophée des Champions tre år på rad, samt den franske cupen to ganger.

Her kan du se Blancs spillerprofil.

Mark Hughes

Hull City v Stoke City - Premier League
Mark Hughes

Hughes var i United i to perioder iløpet av hans karriere. Først fra 1978 til 1986, så fra 1988-1995. Hughes har flere store øyeblikk i United-drakta, og waliseren scoret over 100 mål for klubben.

Waliseren har vært innom en rekke klubber iløpet av sin managerkarriere, og kan se tilbake på klubber som Blackburn, Manchester City, Fulham, Queens Park Rangers, og nå Stoke City, samt det walisiske landslaget.

Hughes har dog ikke titler å se tilbake på under tiden som manager, men etter han overtok Stoke i 2013 har waliseren mottatt mye ros. Stoke har gått fra å være den rake motsetningen av Barcelonas spillestil, til å ligne litt mer og Hughes har til og med vært i Uniteds ryktebørs da han ble linket til å ta over jobben til Louis van Gaal.

Her kan du se Hughes’ spillerprofil.

Steve Bruce

Steve Bruce
Steve Bruce

Bruce var en stor, sterk og målfarlig midtstopper i sine 9 år i Manchester United fra 1987 til 1996. Alles beste Bruce-minne er kanskje scoringen mot Sheffield Wednesday som sikret ligagull.

I likhet med Hughes kan Bruce se tilbake på sin managerkarriere og finne en rekke klubber. Bruce har ledet Sheffield United, Huddersfield Town, Wigan, Crystal Palace, Birmingham, Sunderland og nå Hull City.

Det har ikke vært mange trofeer for Bruce, men tatt klubbene i betraktning har det ikke vært en forventning at Bruce skal hente sølvtøy. Bruce har dog vært nære da han i 2014 tok Hull til FA Cup-finale, men ble uheldig slått av Arsenal. Ved to anledninger har han ført Hull til opprykk fra Championship til Premier League.

Her kan du se Bruces spillerprofil.

Ole Gunnar Solskjær

«Babyfaced assasin». Naturligvis mest kjent for den legendariske overtidsscoringen i Champions League-finalen i 1999 i United-drakt, og hans kjente supportersang runger fortsatt over gressmatta på Old Trafford fra tid til annen.

Ole Gunnar Solskjær
Ole Gunnar Solskjær

Solskjærs suksess som førstelagsmanager har vært begrenset til det norske land. Etter å ha vært reservelagstrener i Manchester United ville Solskjær prøve seg for et førstelag. Da bragte turen tilbake til Norge og Molde hvor han vant Tippeligaen to år på rad på sine to første forsøk.

Tippeliga-suksessen fanget blikk fra utlandet, og i 2012 var Solskjær i samtaler med Aston Villa om en mulig ansettelse, men Solskjær valgte å bli i Molde, men to år senere var Solskjær i finne i England. Halvveis i den engelske sesongen tok Solskjær over nedrykkstruede Cardiff. Nordmannen klarte ikke snu skuta, og ble med Cardiff ned i Championship før han fikk sparken tidlig i sesongen etter.

Nå er Ole Gunnar tilbake i Molde som foreløpig ligger på en 3.plass i 2016-sesongen av Tippeligaen.

Her kan du se Solskjærs spillerprofil.

Under kan du se hele listen over tidligere SAF-spillere som har blitt managere. NB! Listen inneholder kun førstelagsmanagere, og ekskluderer spillere som har vært trenere og assistentmanagere. Listen er hentet fra manutd.com.

Viv Anderson, Michael Appleton, Henning Berg, Clayton Blackmore, Laurent Blanc, Steve Bruce, Chris Casper, Peter Davenport, Simon Davies, Darren Ferguson, Ryan Giggs, David Healy, Gabriel Heinze, Mark Hughes, Paul Ince, Andrei Kanchelskis, Roy Keane, Henrik Larsson, Pat McGibbon, Gary Neville, Paul Parker, Mike Phelan, Bryan Robson, Mark Robins, Teddy Sheringham, Ole Gunnar Solskjaer, Jaap Stam, Frank Stapleton, Gordon Strachan, Chris Turner, Neil Webb.

Powered by Labrador CMS