Dette må du vite om LASK

United møter de østerrikske ligalederne i åttendedelsfinalen av Europa League.

Publisert Sist oppdatert

Det var de to siste lagene opp av trekningsbollen, LASK og Manchester United. Det betyr at United reiser til Østerrike 12. mars for å møte den østerrikske serielederen.

Returkampen spilles på Old Trafford 19. mars.

MEDLEMSTILBUD: Kjøp billetter til United – LASK her.

Men hva er det egentlig man bør vite om LASK Linz? Vi har forsøkt å samle det som er av relevant informasjon.

Treneren – Valérien Ismaël:

LASK-SJEF: Valérien Ismaël.

44-åringen vil være kjent for noen allerede takket være sitt spill for Crystal Palace  i 1998, men for de enda mer fotballkyndige er han kanskje mest kjent for Bundesliga-spillet sitt midt på 2000-tallet, hvor han vant ligagull med både Werder Bremen og Bayern München.

Han startet også trenerkarrieren i Tyskland, for andrelagene til Hannover og Wolfsburg, før han tok steget opp som førstelagstrener i Nürnberg i 2014. Det ble et kortvarig opphold, hvor han fikk sparken samme høst som han fikk jobben. Senere gikk han også fra andrelagsjobben i Wolfsburg til førstelaget, men igjen overlevde han bare noen måneder.

Han prøvde seg også i greske Apollon Smyrnis, men ble sparket etter seks dager på grunn av en uenighet med klubbpresidenten.

Litt slemt sagt kan man si at han egentlig ikke hadde noen suksesser bak seg før han fikk LASK Linz-jobben før inneværende sesong. Der har han imidlertid vært en suksess.

Med Ismaël som trener opplevde laget sin beste ligastart noensinne, og for første gang noensinne kom de også frem til siste hinder i Champions League-kvalifiseringen.

De som har skrevet om LASKs sesong har skrevet at de står for en 3-4-3-formasjon hvor de forsøker å møte motstanderen mann mot mann over hele banen.

Resultatene:

LASK leder ligaen i Østerrike, foran Red Bull Salzburg som har fått så mye positiv omtale denne sesongen. De spilte uavgjort borte og vant hjemme i de to interne kampene mot Erling Braut Haalands tidligere klubb.

Linz-laget, som er kjent for en god defensiv, hindret også Haaland i å score på dem.

Resultatene tyder på at det et lag som holder cirka samme nivå som Club Brugge, kanskje noe dårligere.

De slo ut sveitsiske Basel i en tidlig runde av Champions League-kvalifiseringen, men røk ut på siste hinder der.

LASK møtte nemlig Brugge i siste kvalifisering til Champions League denne sesongen, men tapte da 1-0 hjemme og 2-1 borte. Det skal imidlertid sies at LASK hadde flere skudd i stengene i løpet av disse to kampene.

Tapet sendte LASK til Europa League-gruppespillet, der de vant hjemme og borte mot norske Rosenborg, knuste PSV Eindhoven med hele 4-1 på hjemmebane og samme sted også sendte Sporting Lisboa hjem med et 3-0-tap.

BRASILIANSK GLEDE: LASKs brasilianske spiss, Joao Klauss, feirer scoring i gruppespillet mot PSV Eindhoven.

I 16.delsfinalene ble AZ Alkmaar slått etter 1-1 borte og 2-0 hjemme, noe som igjen understreker at laget er klart best hjemme.

LASK har altså møtt to lag som United har møtt denne sesongen, Brugge og AZ, men har fått dårligere resultater enn United mot begge. Det sier noe om hva vi kan forvente av nivå, og betyr at det er umulig å si noe annet enn at United er store favoritter.

Spillerne:

Laget er hovedsaklig satt sammen av østerrikske spillere, og ikke egentlig noen av dem som er spesielt kjente.

Alexander Schlager og Reinhold Ranftl, som er blant de mest brukte spillerne, debuterte begge to for A-landslaget denne sesongen.

A-LANDSLAGSKEEPER: LASK-keeper Alexander Schlager debuterte på A-landslaget under EM-kvalifiseringen i november.

Det er tre utlendinger som brukes jevnlig.

Det er den australske midtbanespilleren James Holland, den offensive ghaneseren Samuel Tetteh og den brasilianske spissen Joao Klauss, som først kom til Europa og Hoffenheim for tre og et halvt år siden.

Toppscoreren så langt i ligaen står bare med fem mål (Dominik Frieser og Thomas Goiginger), men samtidig har de vært vriene å score på. Det har sikret foreløpig ligaledelse.

Klubbhistorien:

Pilene har egentlig pekt stadig oppover over flere år for klubben, og da først under ledelse av trener Oliver Glasner, som førte laget til opprykk til toppdivisjonen i 2017, 4. plass på første forsøk der i 2018 og 2. plass forrige sesong – før han dro videre til Wolfsburg.

Så ser de altså ut til å ha truffet veldig bra på Ismael, som har tettet luka til Salzburg og gjort dem til en reell tittelutfordrer selv om noen fryktet det verste. De har imidlertid vært en meget veldrevet klubb over tid, noe de ser ut til å høste av nå.

United har aldri møtt dem i en offisiell kamp, men har selvsagt flere kamper bak seg mot østerriksk motstand.

LES OGSÅ: Åtte kamper, to Solskjær-mål og ett baklengs

Skandinaviske LASK-spillere:

Seks nordmenn, to dansker og null svensker har spilt for LASK.

Nordmenn: 

  • Vidar Riseth (1996-1998)
  • Geir Frigård (1997-1998)
  • Rune Tangen (1997-1999)
  • Hai Ngoc Tran (1997)
  • Torgeir Bjarmann (2000-2001)
  • Kjetil Ruthford Pedersen (2001-2002)

Dansker:

  • Peter Enevoldsen (1986)
  • Rasmus Jörgensen (2004-2006)

(Kilde: Transfermarkt)

SPILTE FOR LASK: Vidar Riseth, her i aksjon for det norske landslaget flere år senere (2005), spilte i LASK i 1996/97- og 1997/98-sesongen. Han spilte 76 kamper, og scoret 11 mål. Bare Geir Frigård har flere kamper og mål (87/51) for LASK av skandinaviske spillere.

Stadion:

LASK spiller vanligvis hjemmekampene sine på Waldstadion, som tar 7870 tilskuere, men det er ikke dit United skal.

I kamper i Europa spiller nemlig LASK på Linzer Stadion. Der er det plass til 21 000 tilskuere, blant annet da en del United-supportere.

Stadionanlegget ble åpnet i 1952, og band/artister som Pink Floyd, Genesis, Pink, Bon Jovi og Michael Jackson skal alle ha hatt konserter der.

JUBEL PÅ LINZER STADION: Reinhold Ranftl har her scoret mot PSV i høst.

Og selve byen – hvis du skal dit:

Linz er Østerrikes tredje største by, men 200.000 innbyggere.

Flyr du fra Gardermoen må du ha et stopp underveis, gjerne i Frankfurt, men du skal kunne komme deg dit på fire-fem timer.

En liten funfact til slutt: Chelsea-spiller Mateo Kovacic er født i byen.

Powered by Labrador CMS