– Fortsatt redd for «room-service!»

STOCKHOLM (United.no) Lee Martin fortalte om Sir Alex’ forvandling av United, sitt berømte finalemål og om sitt syn på Rooney-sagaen.

Publisert Sist oppdatert

Mandag 5. august var det duket for supportertreff på O’Leary’s Sportsbar i Gamla Stan i Stockholm i forbindelse med Uniteds kamp mot AIK tirsdag. Omlag 50 United-supportere var tilstede, og av innslagene var et intervju med den gamle United-helten Lee Martin.

Redaktør i Supporterklubben, Lars Morten Olsen, ledet intervjuet med mannen som var i United mellom 1982 og 1994, og som fikk 109 førstelagskamper for klubben mellom 1988 og 1994. Den tidligere venstrebacken snakket om alt fra Ryan Giggs’ debut til sitt berømte finalemål mot Crystal Palace i FA-cupfinalen i 1990 i løpet av den halvtimen han tilbrakte på scenen.

Det første han fikk spørsmål om var imidlertid hvilke endringer Sir Alex Ferguson innførte i klubben da han overtok etter Ron Atkinson i november 1986.

– Ron Atkinson hadde holdningen at han ikke brydde seg om hva vi gjorde i løpet av uka så lenge vi var klare til kamp lørdag, fortalte Lee Martin.

– Med Sir Alex ble det et helt annet regime. Han krevde en helt annen disiplin og innførte diett for spillerne og alkoholforbud. Alle ser hva han har utrettet. Jeg har aldri møtt noen som er like dedikerte og som har den samme driven som ham.

– Fortsatt redd for å bestille room service!

Lee Martin husker godt Fergies beryktede hårføner, og innrømmer glatt at det kunne være tøft å komme inn i garderoben til pause hvis man hadde spilt dårlig i førsteomgang. Det var imidlertid ikke bare i garderoben at Sir Alex kunne være streng.

– Jeg husker en fredag kveld, dagen før kamp. Satt på hotellrommet og hadde bestilt «room-service» – noe mat og en halvliter med melk. Plutselig banket det på døra, og der stod Sir Alex.

STRENG: Sir Alex Ferguson har alltid vært opptatt av disiplin. Her er manageren på et bilde fra 1994.
STRENG: Sir Alex Ferguson har alltid vært opptatt av disiplin. Her er manageren på et bilde fra 1994.

– Jeg satt på rommet med halvlitersflaska med melk i hånda mens han kjeftet oss ut fordi vi unge spillerne hadde bestilt room service. ‘Hvem tror dere at dere er?’, smalt han. Vi var redd for at vi aldri skulle få spille igjen. Jeg er fortsatt redd for å bestille «room-service» den dag i dag fordi jeg frykter at han skal banke på døra, fortalte en lattermild Martin.

– Det var tøft å spille for Ferguson, men om man oppførte seg riktig var det bra. Jeg har enorm respekt for det han har gjort både for meg og for klubben, og jeg vil aldri kunne si et stygt ord om ham.

– Husker ingenting!

Lee Martin fikk sin United-debut 9. mai 1988, da han kom inn for Remi Moses de siste minuttene mot Wimbledon i sesongens siste ligakamp.

– Jeg kom inn de siste ti minuttene, men jeg kan ikke huske noe av det. Bare det å spille sammen med folk som Steve Bruce, Gary Pallister og Bryan Robson var et stort privilegium.

– Selv tenkte jeg etter debuten min at jeg ikke var god nok. Det tok litt tid før det gikk opp for meg.

To år senere skrev Martin seg inn i United-historien for evig og alltid da han avgjorde omkampen i FA-cupfinalen mot Crystal Palace. Lee Martin har fortsatt kampene mot Crystal Palace friskt i minnet.

– Jeg hadde spilt 70 kamper for United før finalen, og vi hadde spilt mange bortekamper på vei mot finalen. Vi slo ut Oldham i semifinalen på Maine Road, og jeg tenkte ‘Herregud, jeg har en reell sjanse til å få spille i en FA-cupfinale!’.

– Finaledagen var den beste dagen i livet mitt. Det å gå ut foran 70.000 tilskuere på Wembley. Bare tanken på det gir meg gåsehud den dag i dag. Og da jeg scoret målet – det er den beste følelsen man kan oppleve.

CUPFINALEHELT: Lee Martin avgjorde omkampen i FA-cupfinalen 1990 mot Crystal Palace,
CUPFINALEHELT: Lee Martin avgjorde omkampen i FA-cupfinalen 1990 mot Crystal Palace,

– Det ble 3-3 i første kamp mot Crystal Palace på lørdagen. Jeg hadde krampe de siste ti minuttene i den første kampen, så jeg fikk spørsmål før omkampen på onsdag om jeg var ok. Selvsagt var jeg det, selv om det var et problem jeg hadde slitt med den sesongen. Det var jo finale!

Usannsynlig helt

Omkampen mellom Crystal Palace og United stod 0-0 til det var spilt en snau time. Lee Martin hadde kun scoret ett mål på sine 70 første United-kamper, og det var ingen som forventet at det var nettopp han som skulle tre frem og avgjøre kampen i Uniteds favør. Nesten ingen, i hvert fall..

– Jeg stod til 60 i odds som målscorer, og vennene mine satte 10 pund hver for moro skyld siden det var finale. Etter en times spill slo Neil Webb en fantastisk pasning på 50-60 meter og jeg tok ned ballen på brystet. Jeg trodde det skulle blåses for hands, men dommeren lot spillet gå.

– Jeg gjorde meg klar til å skyte, men fikk krampe i skuddøyeblikket. Jeg greide allikevel å få avgårde et skudd, og ballen gikk inn i vinkelen. Det kom spillere å kastet seg over meg, men jeg måtte be dem gå av meg siden jeg hadde krampe. Jeg nektet å gå av banen siden jeg hadde scoret mål, men jeg var håpløs de siste 30 minuttene.

– Da dommeren blåste av var det en utrolig følelse. Manageren hoppet på oss. Presset forsvant fra skuldrene våre, både fra oss spillerne og Sir Alex. Vi festet på toget tilbake til Manchester. Politiet kom bort til oss og sa det var alkoholforbud på toget, men Robbo ba dem bare om å ryke og reise og hentet champagne. Det var en fantastisk stemning de 2-3 timene i toget på vei hjem. Det var en herlig gjeng med spillere.

REDDET FERGIE? Det er ofte hevdet at Ferguson ville mistet jobben uten FA-cuptriumfen i 1990. Her er Martin fra FA-cupfinalen i 2007 mellom United og Chelsea.
REDDET FERGIE? Det er ofte hevdet at Ferguson ville mistet jobben uten FA-cuptriumfen i 1990. Her er Martin fra FA-cupfinalen i 2007 mellom United og Chelsea.

Fergies redningsmann?

Det er hevdet at Martins mål mot Crystal Palace reddet Sir Alex Fergusons jobb som manager for Manchester United. Skotten hadde sittet i sjefsstolen i fire og et halvt år uten å vinne et eneste trofé, og styret begynte å miste tålmodigheten med Ferguson.

– Man vil aldri kunne si sikkert hvorvidt seieren reddet jobben hans, mener Martin. – Det gikk mange rykter og det var mye skriverier. Fergie hadde ikke vunnet noe med United, og vi havnet på en 13. plass i ligaen det året. Forestill dere at det hadde skjedd idag. Men vi gjorde det godt i cupen og var i tillegg litt heldige. Det å beholde Sir Alex Ferguson som manager på den tiden er en av de beste avgjørelsene styret i klubben har tatt.

Det er også enkelte som mener at Ferguson ville fått sparken allerede i januar i 1990 dersom United hadde tapt mot Nottingham Forest i FA-cupens tredje runde. United vant imidlertid denne kampen, etter at Mark Robins hadde sørget for kampens eneste mål

– Også her er det umulig å vite. Robins fikk få sjanser i United siden Brian McClair og Mark Hughes var i klubben, men han var en glimrende spiller som scoret mål overalt ellers hvor han spilte. Scoringen hans mot Nottingham Forest er uansett en av de viktigste United-scoringene de siste 30-40 årene.

– Kun et tidsspørsmål

Lee Martin spilte kun 38 kamper i løpet av de fire sesongene han ble værende på Old Trafford etter cupfinalebragden. I løpet av denne perioden var han allikevel med å oppleve Uniteds forvandling til Englands dominerende klubb på nært hold. Uniteds fremragende unggutter var mye av årsaken til 90-tallets suksess, og Martin husker godt Ryan Giggs’ debut.

STILL GOING STRONG: Lee Martin spilte i Ryan Giggs' debut. Nå - over 23 år senere - er Giggs på vei inn i sin 24. sesong for Uniteds førstelag.
STILL GOING STRONG: Lee Martin spilte i Ryan Giggs’ debut. Nå – over 23 år senere – er Giggs på vei inn i sin 24. sesong for Uniteds førstelag.

– Giggs kom inn som 17-åring i et 0-2-tap mot Everton. Riktignok kom det opp mange gode unge spillere i årene etter at han slo gjennom; folk som Beckham, Butt, Scholes, Neville-brødrene og Chris Casper. Likevel var det kun Giggs man allerede fra han var 12 år gammel VISSTE kom til å slå gjennom i United.

– For en fantastisk spiller Giggs har vært, og det er fantastisk at han fortsatt er her. Han har perfekte holdninger, er et godt forbilde og gir andre spillere råd. Spillere som Butt og Scholes er også rundt klubben, noe som er en enorm ressurs.

– Rett mann

Lee Martin var i United da Sir Alex Ferguson tok over som manager. Nå, over 26 år senere, er United på vei inn i sin første sesong siden den gang uten Sir Alex ved roret. Martin er spent på hvordan dette vil slå ut.

– Det skjedde veldig fort. Alt skjedde i løpet av et par dager. David Moyes er sannsynligvis rett mann for jobben, men det er uansett en interessant tid, fortalte Martin.

SPENNENDE SESONG I VENTE: Lee Martin tror David Moyes har det som kreves for å etterfølge Sir Alex Ferguson.
SPENNENDE SESONG I VENTE: Lee Martin tror David Moyes har det som kreves for å etterfølge Sir Alex Ferguson.

– Hvis United vinner ligaen neste sesong kommer folk til å si at Moyes gjorde det med Sir Alex’ lag, mens hvis det ikke blir suksess vil Moyes få skylda. Det blir en spennende sesong, men United har infrastrukturen og laget som trengs, og har også mange gode unggutter.

– Jeg gleder meg til sesongen. De seks første kampene kan vise seg å stake ut kursen for resten av sesongen. Forhåpentligvis kan Moyes få litt tid av pressen, selv om det ikke er veldig sannsynlig om man skal dømme etter skriveriene som såvidt har vært fremme allerede i sommer.

Tid for å skille lag?

På spørsmål om han tror Fabregas kommer og Wayne Rooney blir værende, hadde Martin følgende å si:

– Jeg tror Fabregas kommer. Når det gjelder Rooney så hadde Moyes noen sitater som kunne tolkes som om Rooney ikke er hans førstevalg, men klubben har samtidig gjort det klinkende klart at Rooney ikke er til salgs.

– Det må komme et bud på over £40 millioner om han skal selges, men om begge parter føler det er tid for å skille lag, så er det tid for det. Vi skal uansett ikke glemme at han har vært en stor spiller for klubben, mener Martin.

TROR FABREGAS KOMMER: Lee Martin tror spanjolen blir å finne i Uniteds røde drakt til høsten.
TROR FABREGAS KOMMER: Lee Martin tror spanjolen blir å finne i Uniteds røde drakt til høsten.
Powered by Labrador CMS