«Skinner bør stole mer på troppen sin»

KOMMENTAR: Marc Skinner gjør mye riktig i United, men han bør stole mer på United-troppen om United skal kunne kjempe om titler på mange fronter.

Manchester United vant søndag 1-0 borte mot Reading etter et sent vinnermål av Rachel Williams, i det som ikke var en spesielt imponerende forestilling.

Det var nok til å løfte United opp på toppen av tabellen.

Likevel: det United viste mot Reading var egentlig ikke godt nok, og selv om Marc Skinner alt i alt må sies å ha gjort en ganske god jobb med dette laget, så betyr ikke det at han slipper unna kritikk, og det er fullt mulig å stille spørsmål ved en del av hans måte å lede dette United-laget på. 

En av tingene det reageres på – og kanskje med rette – er at det er ganske forutsigbart hvordan United stiller opp i de fleste kamper, så lenge en vet hvilke spillere som er tilgjengelige.

Earps, Batlle, Le Tissier, Turner og Blundell er den bakre femmeren, Ladd og Zelem er den sentrale midtbanen, Russo er på topp fremfor Toone i tierrollen, og så spiller Galton på den ene vingen om hun er skadefri, mens Parris eller García spiller på den andre. Nå som Galton har gått glipp av et par kamper på grunn av skade, så spiller Parris og García på hver sin kant. Stort sett er Martha Thomas inn det første byttet også – hun har blitt byttet inn i samtlige ligakamper hittil, noe som bare understreker det med at Skinner kanskje er i overkant forutsigbar på dette området.

For å si det sånn: undertegnede var på supporterbussen nedover til Reading, og lagoppstillingen ble ikke diskutert på veien nedover. Elleveren ble bekreftet like før bussen parkerte utenfor Madejski Stadium, og det eneste som da ble sagt var egentlig «æsj, Galton er ikke tilbake».

skinner031222
GANSKE FORUTSIGBAR: Marc Skinner.

At noe er forutsigbart trenger ikke å være et enormt problem – resultatene denne sesongen viser jo det – men når en motstandermanager har et effektivt mottrekk, eller United har en dårlig dag, så kan det bli det.

Mot Reading hadde United en dårlig dag (noe de også hadde forrige gang jeg var på en bortekamp i ligaen, mot Leicester i oktober), men det var vanskelig å se at Skinner gjorde noe nevneverdig med hvordan United fremstod. Jeg er ikke fullt så opptatt som mange andre av at bytter nødvendigvis må komme tidlig, men det virker som om han stoler på bare noen få av spillerne, og at han derfor ikke ser verdien i å gjøre bytter.

Om vi bruker midtbanen som et eksempel, så hadde ikke Hayley Ladd og Katie Zelem en spesielt god dag, og denne gangen slet spesielt Ladd en del. Vilde Bøe Risa satt på benken, og hun har scoret tre mål denne sesongen til tross for svært begrenset med spilletid. Hun ville vært en helt annerledes midtbanespiller enn Zelem og Ladd – ville ikke hun vært et godt alternativ i en slik kamp? Tidligere denne sesongen har vi også hatt Jade Moore og Lucy Staniforth som alternativer, men Staniforth har forlatt klubben gratis på grunn av lite spilletid, mens Moore er på vei ut av samme grunn. Det sitter nok langt inne for Bøe Risa å forlate United, men det meste tyder vel nå på at hun forlater klubben i løpet av 2023.

Bøe Risa fortalte meg i april 2022 at Marc Skinner hadde snakket om debutsesongen (2021/22) hennes som en tilpasningssesong, og at hun håpet på mer spilletid i sesong nummer to, men det har heller blitt vesentlig mindre spilletid – selv om Jackie Groenen har forlatt klubben, og det dermed er færre som kjemper om en plass på den sentrale midtbanen.

boerisa071222b
HAR LEVERT GODT NÅR HUN HAR FÅTT SPILLE: Vilde Bøe Risa – som kun har spilt fra start i ligacupen denne sesongen.

Egentlig var Bøe Risa først og fremst en Casey Stoney-signering, men Skinners egne forsterkninger har opplevd mye av det samme. Verken nevnte Jade Moore, Aïssatou Tounkara, Grace Clinton, Adriana Leon eller Rachel Williams har startet én eneste ligakamp for United siden de kom til klubben, og det har stort sett vært snakk om sene innhopp. Tounkara ble sett på som en viktig forsvarssignering, men har bare ett innhopp hittil denne ligasesongen. Unge spillere fra eget akademi er langt unna å få muligheten i ligaspill.

Med alt dette i bakhodet, så er det kanskje ikke så rart at Branns Lisa Naalsund – som har blitt sterkt koblet til United – virker litt usikker på om det er riktig av henne å dra til United i et VM-år. 

Marc Skinners historikk når det gjelder midtbanespillere er som vi har sett at de som ikke er førstevalg, ikke får tilstrekkelig med spilletid til at det fungerer i lengden. Det kan godt være at overgangen går i boks likevel, det kan virke som om hun blir den tredje norske spilleren i Skinners tropp, men det er et risikabelt valg så lenge landslagssjef Hege Riise har gitt såpass klar beskjed om at spillere som får spilletid vil prioriteres høyt når hun tar ut landslagstroppene sine.

Så kan det jo samtidig påpekes at med Staniforth borte, og Moore potensielt på vei ut, så er situasjonen i det minste noe greiere enn for noen måneder siden.

Med venninnen Bøe Risa i samme klubb, så er hun nok uansett godt informert om hvordan ting fungerer i United, og begges trivsel vil nok eventuelt bli styrket av at de har hverandre der, siden de er gode venninner.

Neste helg er det FA-cup-helg, og bortekamp mot Sunderland fra nivå to, og da vil nok Skinner gjøre en rekke endringer igjen. For Naalsunds del vil det nok – om hun blir United-spiller – være en fordel å bli spilleklar til den kampen.

naalsund151222m
UNITED-AKTUELL: Lisa Naalsund.

Uansett: selv om seieren mot Reading satt langt inne, og det ikke var en stor dag for United, så spiller jo ikke Skinners lag slik veldig ofte. Hvis kampledelsen hans generelt stod til stryk, og United spilte slik oftere enn ikke, så ville det ikke vært bærekraftig, for da ville United regelmessig gitt bort poeng i denne typen kamper. Heldigvis skjer ikke det: United har nemlig foreløpig vunnet samtlige ligakamper mot «resten» – altså lagene som ikke er med i kampen om en topp tre-plassering.

United hadde heller ikke hatt den beste målforskjellen i ligaen (og der har vi vanligvis vært klart bak de andre topplagene) om dette alltid var et problem, og denne skuffende Reading-kampen kom jo bare en uke etter en 6-0-seier mot Liverpool!

Det spilles såpass få kamper i WSL at det er forståelig at Skinner ikke gjør for mange endringer, selv om han gjør det ganske ekstremt siden bare 13 spillere i den nåværende stallen har vært i startelleveren i løpet av denne ligasesongen. 

Problemet oppstår jo da når United faktisk trenger disse spillerne. De to siste sesongene kan skader sies å ha vært hovedgrunnen til at United ikke har klart en Champions League-plass, og måten Skinner løser det med spilletid på, er med på å gjøre United mer sårbare enn nødvendig hvis det skulle bli et problem igjen. I tillegg var det nok med på å sende United ut av ligacupen, og det samme kan skje i FA-cupen i løpet av vinteren eller våren.

I tillegg kommer det jo flere kamper hvor det trengs endringer fra benken for at United skal klare å kjempe seg over målstreken, og da er det jo fint om det er flere som er spilleklare, og ikke bare Martha Thomas og Rachel Williams.

Manchester United v Liverpool FC - Barclays Women's Super League
STORT SETT SAMME GJENGEN: Bildet ble tatt i forbindelse med Liverpool-kampen, men kunne like godt blitt tatt i Reading.

Mot Reading ventet Skinner i det 84. minutt før han satte inn Williams, i en kamp som nærmest brølte etter en så lur og erfaren spiller.

Bare noen minutter senere scoret hun vinnermålet, da hun beholdt roen i en vanskelig situasjon, og dermed ble det tre poeng på United.

Alt i alt ble det dermed en strålende helg for United-kvinnene, siden utlånte Kirsty Hanson sørget for at Aston Villa tok poeng mot Manchester City, slik at luka ned til fjerdeplass økte til fem poeng.

Likevel mener jeg helt klart: Marc Skinner bør stole mer på troppen sin – og da spesielt spillerne som har blitt hentet inn etter at han tok over. Ellers blir det vanskelig å kjempe på flere fronter, og det blir i tillegg vanskeligere å unngå mye misnøye i troppen, eller i verste fall at det blir vanskeligere å få tak i nye spillere etter hvert.

PS. Nysigneringen Jayde Riviere hadde bursdag søndag, og United-fansen laget dermed et bursdagskort til henne på veien til Reading, og Riviere fikk kortet før kampen. En skulle tro det vil få Uniteds nye nummer 14 til å føle seg velkommen?