Mine tanker etter cuptapet

Her er kommentaren til ansvarlig redaktør etter søndagens tap.

Ansvarlig redaktør i Supporterklubben, Dag Langerød, skriver ned sine tanker umiddelbart etter de fleste United-kamper.

Her er hans kommentar etter søndagens 1-2-tap hjemme mot Swansea i FA-cupen.

Først et par små ting:

* Jeg likte Darren Fletchers 1. omgang veldig godt. Han brøt motstanderen, og var også flink til å finne pasningsløsninger lenger frem på banen. Det var gode Carrick-tendenser over omgangen, selv om han ikke klarte å kopiere det etter pause.

* Javier Hernandez har fått litt mer spilletid i det siste grunnet skader på andre, og har generelt vært for dårlig. Jeg synes imidlertid dette var hans beste kamp på en del uker. Han var for en gangs skyld litt mer venn med ballen igjen.

* Rio Ferdinand hadde en ny svak kamp.

* Jeg synes United-fansen har vært fantastisk denne sesongen. Du har sikkert fått med deg hvordan det har vært på bortebane, men tålmodigheten blant hjemmefansen har også vært imponerende – selv om man hørte et par mishagsytringer rett etter kampslutt søndag. En del holdt det også gående med synging underveis i kampen.

* Det blir spennende med Ole Gunnar Solskjær i Premier League, men nøyaktig hva tenkte dere da det skjedde? United-delen av hodet mitt tenkte umiddelbart at han ser at United har problemer, og innser at hvis han noen gang skal kunne bli United-manager så er det på tide å skaffe seg den erfaringen han bør ha i ballasten for å bli vurdert til jobben.  Så skal jeg selvsagt understreke at den mer normale delen av hjernen sier meg at han ser Cardiff som et sted han kan fortsette det som har vært en glimrende start på manager-karrieren, og at United selvsagt ikke hadde noe med avgjørelsen å gjøre. Forresten, United – Cardiff 28. januar, jeg lurer på om han jubler om Cardiff skulle score eller vinne da?

Så selve situasjonen:

Jaja unge mann – nå tror jeg tvilen har tatt deg også.

Det stod det i emailen jeg fikk i innboksen min rett etter kampslutt.

Og avsenderen har rett.

Det er vanskelig å være positiv nå.

Ekstremt vanskelig.

Jeg er veldig opptatt av utvikling, og i perioden da vi hadde 12 kamper uten tap så var det utvikling. Nå har vi riktignok «bare» tapt to kamper på rad, i løpet av en fire dagers periode rett etter at vi vant seks på rad, men sannheten nå er at vi har spilt fire dårlige kamper på rad.

I samme periode har vi gått ut av FA-cupen.

Og siden vi ikke hadde råd til flere feilskjær i serien så er vi også ute av gullkampen.

[poll id=»51″]Utviklingen er altså negativ. Både resultatmessig, spillemessig og i turneringer vi kan vinne.

Spillemessig er det meste for dårlig.

Vi slipper ikke til altfor mange sjanser, men har du lagt merke til at hver gang motstanderne får en sjanse så er den gjerne kjempestor? Det spesielle er også at jeg synes at mange av baklengsmålene den siste tiden har kommet etter direkte svake personlige involveringer – noe som igjen kan skyldes uflaks, men nok helst handler om mangel på kvalitet hos enkeltspillere.

Offensivt har det vært en rød tråd gjennom hele sesongen at vi har skapt for lite, og det er der jeg setter flest spørsmålstegn ved David Moyes.

Jeg vet at United prioriterte det defensive i starten av sesongen, og har hørt at enkelte av spillerne synes det var i overkant.

Vi har imidlertid skapt for lite sjanser i hele sesongen, også etter mange, mange økter med offensiv trening. Veldig forenklet virker det som om den offensive stilen er å skape overtall på kant, noe som egentlig er greit nok. Innleggskvaliteten har imidlertid vært for dårlig, og for ofte har det også vært for få alternativer inne i motstanderens felt. Da henger det ikke helt sammen.

Jeg har selv ventet på å se en endring hvor United i mye større grad fyller etter med sentrale midtbanespillere, men med noen få unntak har det ikke vært mulig å se. Spørsmålet er om det er David Moyes som har bestemt det eller om det handler om kvaliteten på midtbanespillerne. Det har jeg ikke svar på.

Det er mulig jeg er på tynn is med følgende påstand, men jeg så vel cirka 10 hele kamper med Everton i fjor, og jeg synes det er spesielt at de, med dårligere spillere, så bedre ut enn hva vi gjør i år.

Og det offensive er kanskje det mest skuffende. Mange har blitt United-fans nettopp på grunn av angrepsspillet, angrepsspillerne og det faktum at vi alltid har vært offensive – uansett. Kombinasjonen manglende angrepsspill og enkle baklengsmål er det vanskelig å bli glad i.

Så kan man selvsagt snakke om skader, og jo da, selvsagt hadde ting sett bedre ut hvis Robin van Persie, Wayne Rooney, Rafael og Phil Jones hadde vært skadefrie. Kanskje hadde vi også vunnet Swansea-kampen om vi også hadde brukt Patrice Evra og Michael Carrick, for det var vel bare to-tre av dem som startet mot Swansea som ville spilt i et toppet United-lag for øyeblikket.

Men ingen lag slipper unna skader.

Og alle skjønner at problemene handler om mer enn skader.

moyes54
SKUFFET: David Moyes var, som alle andre, nedtrykt etter søndagens tap.

Er det spillernes skyld? Helt klart. Prestasjonene har vært for dårlige, og det blir altfor enkelt å gi all skyld for det til David Moyes. I «Mine tanker: Spillerbørs«, som jeg la ut etter halv sesong, før Tottenham-kampen, var det synlig hvor få jeg mener har vært veldig gode så langt i sesongen.

Er det Moyes’ skyld? Helt klart. Det har vært bedre perioder underveis, men når man er ute av gullkampen og FA-cupen tidlig i januar, og utviklingen er negativ – både resultatmessig og spillemessig sier det seg selv.

Selv da vi hadde 12 uten tap i en periode og seks strake med seier med litt færre skader, så var det ikke alltid fantastisk da, heller.

Vi får også svi for et dårlig overgangsvindu i sommer. Vi får svi for at Sir Alex ikke tok tak i problemene våre på sentral midtbane da han var sjef. Selv om Sir Alex hentet en del yngre spillere de siste sesongene, så har flere av nøkkelspillerne begynt å bli gamle.

Vi mistet også Sir Alex – verdens beste manager. Sånn merkes. For alle. Én ting er sjokket det var da han ga seg, men vi har faktisk ingen garanti for at en Jose Mourinho eller Klopp eller andre ville skapt umiddelbart gull de heller. På en måte så ser det ikke ut som om vi har kommet oss over sjokket det var å miste ham, heller.

Noen mener at det kun er en løsning – at David Moyes må gå. Noen har ment det hele veien. Andre har begynt å tenke i de baner, men for meg er det fortsatt ingen løsning.

Jeg har hele tiden vært klar på at det må mer tid til før man kan dømme. Seks måneder er «ingenting». Selv for en som overtok den regjerende ligamesteren. Jeg hadde imidlertid ikke trodd at vi skulle gå på en del av de smellene  vi har gått på, og som jeg har nevnt over så har de drøye seks første månedene etter Sir Alex vært for dårlige.

United gjorde imidlertid et valg da de ansatte 50-åringen.

Det er etter hvert blitt en klisje, men United valgte lagbyggeren Moyes. De valgte en manager som de visste ville ivareta vår stolte tradisjon med å slippe til unggutter, og som kunne utvikle akademiet videre. De valgte en manager som – med suksess – kan bli i United i fem, ti, femten, tjue år eller mer.

Jeg støttet det valget.

Og jeg støtter det fortsatt.

Vi må imidlertid bli bedre. Og det fort.

Å få tilbake noen av de skadde spillerne vil hjelpe.

Den umiddelbare løsningen er imidlertid å bruke penger. Vi har masse penger å bruke.  Ifølge Andy Green, ekspert på Uniteds økonomi, har United 83 millioner pund i banken for øyeblikket, og vi får nye 80 millioner uansett om vi ender utenfor topp-4 denne sesongen. United skal også ha hundre millioner pund i bankkreditt som de kan velge å bruke – om de ønsker det. Vi snakker altså om milliardbeløp som kan brukes på spillerkjøp. Om man vil.

David Moyes sa etter søndagens tap at han ikke tør å love noe, da spillerne United ønsker kanskje ikke er tilgjengelige. Jeg vet ikke hvem han ønsker, og jeg kan forstå at tidspunktet er dårlig. Samtidig er jeg ganske klar på at det nå blir helt feil å ikke bruke en del ekstra millioner på å få det man ønsker nå – i den grad en overgang faktisk kan stå på penger.

Det blir litt flåsete å snakke om summer, men hvis 10-15 millioner pund ekstra kan være nok til å få en signering ala den vi fikk med Robin van Persie så mener jeg at det vil være feil ikke å bruke de pengene nå.

Nå må Moyes bygge sitt United-lag. Ikke bare prøve å kopiere eller videreføre det han overtok fra Sir Alex.

Vi husker alle hvilken entusiasme kjøpet av van Persie skapte i fjor. Fotball handler mye om selvtillit, og et nytt superkjøp kan fort bidra til at pila igjen begynner å peke oppover.

Selv for dette United-laget.

Det er jeg sikker på.