Manchester United v Brighton & Hove Albion - Premier League

Slik tok United grep for å støtte Ten Hag på overgangsmarkedet

Fem dager etter at Ten Hag ble Uniteds nye manager, utvidet klubben kredittordningen med 100 millioner pund.

Publisert Sist oppdatert

21. april bekreftet Manchester United at Erik ten Hag var klubbens nye manager.

På det tidpunktet visste også ledelsen at det ville komme med en betydelig kostnad om nederlenderen skulle få de verktøyene han trengte til å få United-skuten på rett kjøl.

Manchester United Announce New Signing
SOMMERENS STORFISK: Antony og Erik ten Hag hadde stor suksess sammen i Ajax. Den brasilianske kantspilleren ble sommerens dyreste kjøp for United i et vindu som lenge handlet om jakten på Barcelonas Frenkie de Jong.

Når Manchester United ønsker Real Sociedad velkommen til Old Trafford førstkommende torsdag, sitter ledelsen på direktørtribunen med en visshet om at UEFAs Europa League-hymne svært gjerne skulle vært byttet ut med de velkjente tonene av Champions League-hymnen.

For med det som kan vise seg å bli tidenes dyreste overgangsvindu for Manchester United, er målet klinkende klart, i alle fall på kort sikt:

Manchester United skal tilbake til det fornemste selskapet i europeisk fotball, koste, nesten, hva det koste vil. 

For det er der de store inntektene ligger.

Utvider kreditten med 100 millioner pund

21. april kunngjorde Manchester United en dårlig skjult hemmelighet. Den suksessfylte Ajax-treneren Erik ten Hag skulle bli klubbens nye manager.

Bare fem dager etter bekreftelsen av nederlenderen som klubbens nye manager, trådte en oppgradering av Uniteds to stående kredittordninger i kraft.

Det er to kredittordninger som, fra og med 26. april, har blitt utvidet fra 200 til 300 millioner pund, eller fra ca 2,3 milliarder norske kroner til nesten 3,5 milliarder kroner.

Group Managing Director of Manchester United Richard Arnold
UNDER PRESS: Uniteds administrative sjef Richard Arnold og fotballdirektør John Murtough vil begge merke presset om de storstilte investeringene denne sommeren ikke innfrir.

Uniteds ferskeste regnskapstall viser også at klubben har tatt ut 100 av de 200 millioner pundene fra den gamle ordningen.

Uniteds opprinnelige kredittordning, som er skaffet til veie av en syndikat av amerikanske banker og finaninstitusjoner, kom på plass den 22. mai i 2015, og har siden blitt oppjustert både i april 2019 og i mars 2021.

Til og med 25. april i år lød kredittgrensen på 150 millioner pund, men den er nå oppgradert til 225 millioner pund.

Uniteds ferskeste regnskapstall viser også at klubben har tatt ut 100 av de 200 millioner pundene fra den gamle ordningen.

I tillegg har United også ytterligere en stående kredittordning via banken Santander som nå har blitt oppjustert fra 50 til 75 millioner pund.

Begge de nye kredittordningene løper nå frem til 25. juni 2027.

Bruker mest penger i EL-sesonger

Manchester United-ledelsens strategi er klar:

For å kunne tjene mer penger må klubben i første omgang bruke mer penger.

Først og fremst på attraktive og gode spillere som kan løfte klubben.

Strategien er forsåvidt ikke noe nytt fenomen, men den er særlig merkbar i de sesongene der United står utenfor Champions League-selskapet, noe denne oversikten viser.

Midler brukt på nye spillere i 1. kvartal av regnskapsåret (1. juli – 30 sept):
2016/17: 158,8 mill. pund (United i Europa League)
2017/18: 117,1 mill. pund (United i Champions League)
2018/19: 128,6 mill. pund (United i Champions League)
2019/20: 175,7 mill pund (United i Europa League)
2020/21: 70,8 mill pund (United i Champions League)
2021/22: 72,2 mill pund (United i Champions League)
2022/23: Summen vil ikke bli bekreftet før i midten/slutten av november

Tallene som viser 1. kvartal av regnskapsårene, viser ikke den fulle og hele kostnaden ved spillerkjøpene som er gjort i de respektive sesongene.

De gir imidlertid en god indikasjon på pengebruken, og ikke minst på hvor mye United må betale «up front» for de nye spillerne. 

Manchester United har, i likhet med fotballklubber flest, vært gjennom tøffe tak både under og etter pandemien.

Uniteds kontantbeholdning, som i de ferskeste regnskapstallene strekker seg ut mars, viser en kontantbeholdning på like i underkant av 100 millioner pund. Et halvt år før pandemien slo inn med full tyngde var den godt over 300 millioner pund.

Derfor blir utvidelsen av kredittordningen forståelig, men samtidig kommer den med et klart krav om at de må komme en inntektsøkning på sikt.

Svensk stemme
HAR FUNNET TONEN: Diogo Dalot, Lisandro Martínez og Raphaël Varane har vært strålende etter at de tre, sammen med Tyrell Malacia ble Uniteds foretrukne backfirer. Det gjør imidlertid at Harry Maguire (ca 80 mill pund), Aaron Wan-Bissaka (ca 50 mill pund) og Luke Shaw (ca 30 mill pund) sliter benken, mens Eric Bailly som i sin tid kostet over 30 millioner pund har blitt lånt ut. Det er ikke bærekreftig på sikt.

Det vanlige er å spre kostnadene ved en overgang over flere sesonger, men det har vært flere overganger der United har måttet betale det aller meste av, om ikke hele, overgangen umiddelbart.

At United investerer ekstra mye i spillere i de sesongene der laget skal ut i Europa League er som nevnt ikke noe nytt fenomen, og det er heller ikke så vanskelig å skjønne hvorfor ledelsen tenker slik. 

To år på rad uten Champions League-fotball gjør at United mister 30 prosent av den årlige summen fra adidas på 75 millioner pund, et beløp som tilsvarer 22,5 millioner pund.

Å utvide en kredittgrense med 100 millioner pund er selvsagt ikke et valg som er tatt spontant. Det ligger måneder med planlegging og bergninger bak. Men det samme gjelder for en managerjakt.

En stor del av denne summen vil United spare på reduserte lønnskostnader til spillertroppen når laget ikke er kvalifisert til Champions League, men grovt regnet er det slik at for hver euro som utbetales i Europa League, utbetales det 3,50 euro i Champions League.

I tillegg til å smerte United, rent økonomisk, er det liten tvil om at det gir United en kostnad rent omdømmemessig å stå utenfor det gjeveste selskapet.

Å utvide en kredittgrense med 100 millioner pund er selvsagt ikke et valg som er tatt spontant. Det ligger måneder med planlegging og bergninger bak.

Men det gjør det også når managervalget skal tas, og i sine møter med United-ledelsen har Erik ten Hag trolig gjort det krystallklart hva som må til for at han skal kunne løfte United tilbake til gamle høyder.

Dette er to prosesser som trolig har gått hånd i hånd over tid og som vi når ser resultatene av.

Lysning i sikte

At Manchester United har valgt å utvide kredittgrensen med 100 millioner pund er selvsagt ikke ensbetydende med at pengene har blitt brukt på spillerkjøp. Tidligere har det vært vanlig at Uniteds kredittgrense har blitt justert i takt med klubbens økende omsetning, men de siste to årene har omsetningen, først og fremst på grunn av COVID-19, gått ned.

Klubbens kaptitalbehov var derfor sterkt før sommerens spillerjakt, men det er også lys i enden av tunnelen.

Det er ventet at Uniteds kommersielle inntekter igjen vil stige etter pandemien, ikke minst med Tezos-avtalen som omsider erstattet AON-avtalen for Uniteds treningsutstyr.

treningu
VIKTIG AVTALE: Tezos erstattet AON som sponsor på Uniteds treningsutstyr.

Om sommerens overgangsvindu blir tidenes dyreste, får vi ikke vite før Uniteds fremlegger sine regnskapstall. Årsregnskapet for 2021/22 sesongen er ventet senere i september, mens resultatene for 1. kvartal av den nye sesongen neppe er klare før i slutten av november.

Samtidig sitter United på en mulig gjeldsbombe med hele 122,2 millioner pund i mulige tilleggsutbetalinger dersom ulike klausuler i spillernes kontrakter oppfylles, og i oversikten under er IKKE sommerens nysigneringer inkludert.

Mulige utestående utbetalinger i forbindelse med spillerkjøp:

KlausulFørstelagsspillereAndre spillereTotalt
United-klausuler*68,142 mill. pund10,420 mill. pund78,562 mill. pund
Landskamper11,036 mill. pund1,197 mill pund12,233 mill. pund
Utmerkelser**31,424 mill. pund31,424 mill pund
Totalt:110,602 mill. pund11,617 mill pund122,219 mill pund

* Et gitt antall førstelagskamper for United, prestasjonsbaserte bonuser, ny kontrakt
** Individuelle utmerkelser som f. eks Ballon d’Or

Tradisjonelt sett har managere i United levd svært farlig dersom de ikke har lyktes med å ta United til Champions League. Det felte både David Moyes, Louis van Gaal, José Mourinho og Ole Gunnar Solskjær, i de to sistnevntes tilfeller da klubbledelsen så det som usannsynlig at United ville nå Champions League.

United bruker nå enorme summer i jakten på enorme inntekter på sikt. Paradoksalt nok kan Uniteds pengebruk i sommer være et trekk fra Glazer-familien for å holde Sir Jim Ratcliffe på en armlegdes avstand.

Med sommerens storhandel er det imidlertid ikke bare Erik ten Hag som potensielt sett kan leve farlig om det ikke blir Champions League-spill i 2023/24-sesongen.

For klubbøkonomien til United vil inntektene fra Champions League-spill bli særdeles viktige i årene som kommer med mindre United får tilført kaptital fra andre kilder.

United bruker nå enorme summer i jakten på enorme inntekter på sikt. Paradoksalt nok kan Uniteds pengebruk i sommer være et trekk fra Glazer-familien for å holde Sir Jim Ratcliffe på en armlegdes avstand.

I alle fall enn så lenge. 

Powered by Labrador CMS