Derfor er Moyes rett mann

KOMMENTAR: Ansvarlig redaktør Dag Langerød om Uniteds valg.

Det er ingen hemmelighet at jeg har ønsket David Moyes som erstatteren til Sir Alex.

Nå har jeg – og del andre United-fans – fått det som vi ønsket.

Men hvorfor ønsket vi Moyes?

For meg handlet dette om et verdivalg. Vi har fått inn en ny hardtarbeidende skotte, som først og fremst er en lagbygger.

I Everton har han uten altfor mye økonomiske midler skapt et topplag i Premier League. Samtidig har han bygget et av Englands aller beste akademier, og han har vist at han ikke er redd for å slippe til talentene. Høres det kjent ut?

Jeg er fotballgal, men jeg skal gladelig innrømme at jeg egentlig ikke har ratet Leon Osman spesielt høyt gjennom mange år i Premier League. Under Moyes har han blitt engelsk A-landslagskandidat. Jeg visste nesten ikke hvem Marouane Fellaini var da han kom til England, men han er nå en av ligaens heteste. Darron Gibson var hakkekylling i United, men er stort sett fast for Everton. Phil Neville var over the top i United, men har levert varene i mange år etterpå under Moyes. Legg til spillere som Kevin Mirallas, Steven Naismith, Seamus Coleman og Victor Anichebe. Blir du skremt? Ikke jeg heller, men faktum er at med Moyes som lagbygger er dette spillere som skaper problemer selv for de største stjernene og klubbene i Premier League.

Sånn har det vært i mange år.

Spillere mange vil karakterisere som middelmådige, har blitt meget gode Premier League-spillere under skottens ledelse.

Et argument som ofte brukes mot Moyes er mangelen på titler, men de fleste av dere vet hvor stor sammenheng det er mellom penger og suksess. Nei, Moyes har ingen titler med Everton, men personlig synes jeg det blir helt søkt å bruke det som et ankepunkt mot ham.

Som vi har skrevet på united.no – Moyes og Everton har hatt et nettoutlegg på nye spillere på ni millioner pund siden sommeren 2002. I snitt betyr det at klubben har brukt mindre enn én million pund i året på forsterkninger.

Så ser man på konkurransen. Chelsea har brukt over 500 millioner pund på nye spillere. City har brukt over 400 millioner, og lag som Liverpool, United, Aston Villa, Sunderland og Tottenham har alle brukt cirka 90 millioner pund eller mer netto i samme periode.

Likevel har Moyes og Everton utfordret dem. Med to unntak har Everton vært inne blant de åtte beste i Premier League de siste 11 årene. En gang har de vært nummer fire. Flere ganger har de vært nummer fem. Andre lag har satset ved å handle dyrt. Everton har ikke hatt de samme muligheten, men Moyes har bygget et lag som har kunnet slå de aller fleste.

Noen påpeker at Moyes fortsatt ikke har ledet Everton til borteseirer mot Chelsea, United, Arsenal eller Liverpool. Det er korrekt, og jeg godtar lett at det burde vært noen borteseirer der.

Men ikke glem de økonomiske forutsetningene.

Så mener jeg også at vi bør se på fakta.

Nei, Everton har ikke slått Chelsea borte, men på de siste seks kampene (hjemme og borte) står de med tre seirer, én uavgjort og to tap.

Nei, Everton har ikke slått Liverpool borte, men de står med én seier, tre uavgjorte og to tap mot naboene. Det kan ikke sies å være fryktelig dårlig.

De har heller ikke slått United på Old Trafford, men de har også to seirer og én uavgjort på de siste seks mot United.

Arsenal er det topplaget de har slitt mest med (0s, 2u, 4t), men se på Moyes’ og Evertons kamper mot City. De siste fire sesongene, i de siste åtte kampene mot våre lyseblå naboer, har Everton tatt 19 av 24 mulige poeng mot City.

Noen som gleder seg til høstens byderby allerede?

La oss så gå tilbake til utgangspunktet.

Everton og Moyes har altså hatt rammebetingelser som ikke er i nærheten av disse konkurrentene. Likevel har Moyes bygget et lag som stort sett alltid slår City, et lag som vinner mer enn de taper mot Chelsea, et lag som ofte skaper store problemer for United og et lag som nesten uten midler uten unntak plasserer seg i toppen av Premier League.

De av dere som likevel velger å fokusere på mangelen på borteseirer mot fire lag eller mangelen på titler, skal få lov til det.

Men jeg mener altså at det blir blodig urettferdig.

Det er nesten 20 klubber som har brukt mer penger netto på nye spillere i England de siste 11 årene. Likevel er Everton i toppen, og har vært i toppen nesten hvert eneste år.

Jeg innrømmer imidlertid at jeg er spent.

United har mistet tidenes beste manager, og hans viktigste medhjelper – David Gill. Uniteds to mektigste mann slutter altså samtidig. Og det finnes ingen garanti for suksess innen fotballen.

Det er ikke sikkert Moyes klarer å lede United til titler neste sesong. Han har kun vunnet én tittel i karrieren – da han førte Preston til ligagull i division two (nivå tre) for 13 år siden.

Men United hadde heller ikke vært garantert suksess om det hadde vært Jose Mourinho som hadde overtatt. Eller Jürgen Klopp. Eller Ole Gunnar Solskjær. Eller andre. Og selv om jeg er ganske sikker på at United ville levert varene neste sesong hvis Sir Alex hadde fortsatt, så er det heller ikke sikkert. Det er tross alt bare én sesong siden United sto troféløse igjen ved sesongslutt.

Moyes er imidlertid et valg som vil sørge for stabilitet. Han var 11 år i Everton, og ble tross interesse fra andre klubber underveis. Han fullførte også kontrakten. Han var lojal hele veien.

Nå har han fått en seksårskontrakt, og jeg er ganske sikker på at han vil få tid til å forme sitt United.

Se så på alternativene:

Jose Mourinho har aldri vært mer enn tre år i en og samme klubb. Mange mener han ville vært en garantist for suksess, og ja, Mourinho har vunnet titler der han har vært. Men selv Mourinho er ingen suksess-garantist. Han er nå i ferd med å fullføre sin tredje sesong i Real Madrid. Han står med ett seriegull og et cupgull. På tre år. Jeg vet om veldig mange som ville vært irritert om United hadde hatt samme uttelling de tre siste sesongene.

Han leverte varene så til de grader i Porto og Inter, og tok to seriegull med Chelsea før Sir Alex satte ham på plass da han var på Stamford Bridge. Men han er ingen garantist for gull.

Han er heller ikke altfor glad i å være på en og samme plass altfor lenge.

Og han er ikke akkurat kjent for å være veldig opptatt av talentutvikling og å slippe til egne spillere. Kall meg gjerne naiv og en romantiker, men dere som har lest «mine tanker» etter kampene vet at jeg verdsetter spillere som Tom Cleverley og Danny Welbeck. Spillere som har vært i United siden de var små, som kjenner klubben og vet like godt som oss fans hva det skal bety å ikle seg Uniteds røde drakt.

Det er ingen tvil om at han er et taktisk geni, og at han er ekstremt flink til å få det beste ut av spillerne sine. Men han liker å bruke sine egne spillere. Han liker å kunne velge fra høyeste hylle, og jeg er usikker på om Uniteds eiere (lik dem eller ikke) ville gitt ham de pengene han gjerne kunne tenkt seg.

Jeg mener også det er et argument mot Mourinho at han så klart har gått ut og nevnt hvor glad han er i Chelsea – en av våre rivaler.

Noen av dere har drømt om Dortmund-trener Jürgen Klopp, og jeg er helt enig at det er fantastisk å se Dortmund spille fotball. Det er lett å tenke «hvorfor spiller ikke United sånn?» når man ser dem, og jeg ville levd meget godt med Klopp som trener.

Han er imidlertid heller ingen garantist for suksess. Ting fungerer fantastisk i Dortmund, men vi vet ikke om han hadde klart å overføre det til et nytt land og en ny klubb.

I sin forrige klubb, Mainz, ledet han klubben til både opprykk og spill i Europa, men det ble exit i Europa League før gruppespillet (tapte mot Sevilla, den sesongen Sevilla slo Middlesbrough i finalen) og også nedrykk fra Bundesliga for Klopp der.

Når det gjelder den fjerde heteste kandidaten, Ole Gunnar Solskjær, så ville det vært et fantastisk valg for oss som skandinavisk Supporterklubb. Jeg har selv møtt Solskjær flere ganger gjennom et langt journalistliv, og jeg er ganske sikker på at han kunne løst United-jobben på en god måte. Også allerede nå. Han ville også respektert klubbens verdier og tradisjon, og helt personlig så tror jeg at han allerede nå har såpass mye ballast at han vil kunne lykkes i England.

Men han har altså aldri trent noe annet enn et reservelag i England før. Og han er den av de fire med minst erfaring som trener fra Europa.

Han har altså også noen mangler.

Men alle disse fire kandidatene har en del styrker og noen mangler.

Etter å ha tenkt nøye gjennom alternativene mener jeg imidlertid at United har gjort det rette valget. De har valgt en trener med stor Premier League-erfaring. De har valgt en trener som er kjent for sin lojalitet og sine evner som lagbyggger – nærmest uavhengig av hvilke budsjetter han har å rutte med. De har valgt en løsning som bør kunne gi stabilitet og ro både på og utenfor banen. Ved å gi ham en seksårskontrakt signaliserer de også tillit. David Moyes vil få tid til å bygge sitt eget United-lag.

Og jeg som supporter vil også gi ham tid.

Ja, selvsagt vil mediene sammenlikne med det Sir Alex har gjort. Men selv Sir Alex brukte seks år på å skape et vinnerlag i United. Virkeligheten er annerledes nå. Seks år uten trofeer høres ut som en evighet, men jeg kommer ikke til å dømme Moyes etter et eventuelt tap i serieåpningen, eller en sesong hvor resultatene blir litt mer variable enn vi er vant til.

For å være helt ærlig vil jeg nesten bli sjokkert om det ikke merkes at vi mister tidenes beste manager og David Gill.

Men jeg er likevel trygg på valget av Moyes. Jeg har over forsøkt å argumentere med hvorfor. Han er lojal, han er en lagbygger og han har ikke trengt spesielt mye penger for å klare det.

I Everton har Moyes og spillerne stort sett tatt cirka 60 poeng i sesongen. For å bli seriemester trenger han cirka 25-30 poeng mer.

Penger er ingen garanti for suksess, men han får mer penger å handle kvalitet for nå.

Men viktigst – han får også bedre spillere å jobbe med.

Jeg vet ikke hva som skjer. Ingen vet det. Ingen får heller vite hva som hadde skjedd hvis vi hadde valgt annerledes. Fotball på det nivået United kjemper på handler også om ørsmå marginer (tenk Nanis røde kort).

Men med bedre spillere og mer penger, så utelukker jeg ikke at savnet av Sir Alex blir mindre enn det mange frykter med David Moyes ved roret.

Du har lov til å være enig eller uenig. Logg inn og si din mening nederst.