Burde vært en real utrenskning!

Rene Meulensteen ser ikke poenget med å gi sine tidligere elever Young, Smalling og Jones ny kontrakt. Den frittalende treneren mener United burde byttet ut syv til ni spillere.

Publisert Sist oppdatert

Hei, og velkommen tilbake til ny sesong. For å gå rett på sak; jeg er forundret over at det ikke skjedde mer for Manchester United på transferfronten i sommer (disse linjer skrives tre uker før transfervinduet stenger).

Aaron Wan-Bissaka har gjort det bra for Crystal Palace, men har ennå mye å lære. Jeg tror han kjapt vil merke at å spille for United er noe helt annet enn å spille for Crystal Palace. I United blir det forventet at Wan-Bissaka skal gjøre jobben defensivt pluss at han skal være med høyt i banen, og der mener jeg han har et klart forbedringspotensial.

Daniel James er et spennende talent. Han er ung, kjapp og god til å utfordre, men med det presset det er å spille for Manchester United er det feil at et par nye spillere, som i tillegg egentlig er morgendagens spillere, skal ta for mye av ansvaret.

Da Ole fikk managerjobben før jul, var det mye snakk om at klubben trengte å bli mer «up to date», som innebar å hente inn en sports­direktør.

Og hva hører vi om det nå? Ingenting! Ikke et ord, og jeg innrømmer glatt at jeg er overrasket over at ingenting har skjedd.

Et vellykket transfervindu for Ole er å få hentet inn spillere som passer laget han har i sitt hode. Deretter er det selvsagt opp til han og trenerstaben å få spillerne til å spille slik han ønsker.

Et tenkt scenario: La oss si at United hadde hentet Neymar. Det er ingen garanti at det ville vært noen suksess. En fantastisk fotballspiller, men vil han være en lagspiller eller bare en individualist? Det er vanskelig og det er mange hensyn å ta når du henter spillere. Den kommersielle delen av klubben vil sikkert ha en spiller som selger drakter og Paul Pogba er en spiller som selger mange drakter. Hvis han forsvinner ut døren er det sikkert krefter i klubben som ønsker en ny spiller som selger trøyer.

Samtidig merker jeg meg at omtrent hele den gamle forsvarsfireren har signert nye kontrakter. Hvorfor gi Smalling, Jones og Young ny kontrakt? Jeg forstår det bare ikke. Enkelte ganger er det faktisk best med en skikkelig utrenskning i en spillertropp, og sånn mener jeg det er i United nå. Kanskje bytte ut syv, åtte eller ni spillere. Ikke alle burde vært i samme kategori. Av åtte, ni nye spillere kunne fem, seks vært i kategorien til Wan-Bissaka og James; unge og lovende spillere.

Du kunne supplert dem med et for eksempel Bruno Fernandes fra Sporting Lisboa, Harry Maguire og Matthijs de Ligt. Bang! Der har du et lag, og i tillegg mange unge, sultne spillere å jobbe med.

Kommer Chris Smalling og Phil Jones noen gang til å bli like bra som De Ligt eller Virgil van Dijk? Nei! Hvorfor ikke heller selge dem, få inn penger og bruk pengene på en virkelig topp midtstopper eller helst to. Det er altfor mange i dagens United som ikke burde være der.

Dette er verste kategori spillere. De har høy lønn, er ikke i startelleveren og blir ikke bedre.

Fergie var suveren der. Å si farvel til spillere var det tøffeste han visste, men like fullt forstod han når det var tid for å si farvel. Ofte lot han kun to, tre spillere gå, ikke flere. Dermed beholdt han kontinuiteten, og ikke minst hentet han spillere gode nok så laget forstod at her kom det ny kvalitet inn. Det er på den måten du opprettholder suksess.

Hvis du spør meg hadde jeg i dette tilfellet gått for en stor opprenskning. Noe av grunnen til at så få har forlatt United er selvsagt at spillerne sitter på så høye lønninger. Når klubben gjør det så gir de seg selv et problem. Dette er verste kategori spillere. De har høy lønn, kommer ikke til å være i startelleveren og blir ikke bedre. Alle klubber har såkalt stallfyll, men de bør være unge, ­lærevillige og klare for å gripe sjansen når de får den. Hvis du derimot har stallfyll som er rundt 30 år gamle  og ikke spiller regelmessig, så er de godt fornøyd med å møte på trening og heve lønn. De forblir en plage rett og slett.

David de Gea hadde sin svakeste periode på mange år på tampen av sesongen. Jeg aner ikke hvorfor dette skjedde, men Ole ønsker en glad og fornøyd De Gea! Du trenger den beste keeper du kan ha og David er en topp, topp ­keeper.

Men også han ser hva som foregår foran seg i forsvaret og tenker sikkert det samme som mange andre. Jeg ville definitivt hentet en ny midtstopper som Harry Maguire eller Matthjis de Ligt, helst begge to. Hvis det hadde skjedd ville United hatt tre av fire i forsvaret som nye og Luke Shaw i klar progresjon.

På midten har United mistet noe aktivitet med Herrera borte. Matic hadde sine beste år i Chelsea. Det går litt for sakte og han bruker for mange touch. McTominay har massevis med energi og løper mye, men er han spilleren som gir deg det lille ekstra i form av ballinnehav? Sannsynligvis ikke, og du skal heller ikke forvente det av en så ung spiller. United trenger definitivt en ny sterk midtbanespiller.

Den gode nyheten er at Marcus Rashford skrev ny kontrakt, men Marcus må finne toppformen. La gå, han er bare 21 år, men han har tre og en halv sesongs erfaring med Premier League og derfor forventes det også at han leverer varene.

Det har vært nok en sommer med denne Pogba-sagaen. Det skaper ikke annet enn uro. Hvis det er én ting man trenger i sesongoppkjøringen så er det ro og stabilitet. Du ønsker ingen distraksjoner og Pogba-greiene er ikke annet enn konstante distraksjoner. Sosiale medier gjør det bare enda verre, du får rykter om at Pogba er blitt uvenner med den eller den. Jeg sa det allerede under José Mourinho, at det de bør gjøre er å sette seg ned og ta en skikkelig prat, renske luften fordi vi hadde den samme, gamle historien da. Det var spekulasjoner helt fram til avreise for årets sommertur om Pogba skulle være med eller ikke fordi det var uvisshet om han skulle selges eller ikke. Pogba-sagaen er en uholdbar situasjon som ikke hjelper Ole Gunnar Solskjær i det hele tatt! United trenger en leder og har ingen soleklar kaptein nå.

Pogba er sikkert en av lederne i garderoben, men han er ikke nødvendigvis en som nyter respekt av de andre av den grunn. Hvis du ser på noen av Uniteds tidligere kapteiner som Robson, Keane, Bruce, Cantona, Vidic, Neville –  de nøt stor respekt.

EN LEDER, MEN …: Paul Pogba er trolig en av lederne i garderoben, men Rene Meulensteen påpeker at det er ikke sikkert at Pogba nyter stor respekt av de andre spillerne av den grunn. Meulensteen mener også at Pogbas transfer-rykter er en uholdbar situasjon for Ole Gunnar Solskjær.
EN LEDER, MEN …: Paul Pogba er trolig en av lederne i garderoben, men Rene Meulensteen påpeker at det er ikke sikkert at Pogba nyter stor respekt av de andre spillerne av den grunn. Meulensteen mener også at Pogbas transfer-rykter er en uholdbar situasjon for Ole Gunnar Solskjær.

En annen ting er den fysiske formen til spillerne som er viktig å håndtere riktig. I min tid i United delte vi inn spillerne i tre aldersgrupper. Den yngste var opp til og med 24 år. Den mellomste var 25 til 30 år, mens den eldste var fra 31 år og eldre. Selv om folk er forskjellig bygget og du må behandle spillere individuelt, så kan du ikke utsette en på 31 pluss for det samme fysiske hardkjøret som en 20-åring. Hvis du gjør det så brenner du dem opp, garantert! Vi hentet bare spillere som var kapable til de fysiske kravene.

Og; for ikke å glemme så må spilleren være kapabel til å mestre de mentale kravene. Det må være veldig klart for alle hvem som setter opp reglene, og ikke minst må samtlige «kjøpe» dem. Jeg vil påstå at det tar 18 måneder før en ny manager får laget til å spille slik han vil. Ole har nå vært i United i seks måneder og derfor bør Oles United i 2020/21 være der oppe med City og Liverpool! United er imidlertid ikke der ennå. Troppen består av spillere som er kjøpt av fem ulike manager som er forskjellig trent og har ulik fysikk.

Pogba-sagaen er en uholdbar situasjon som ikke hjelper Ole i det hele tatt.

Da jeg var i United tok Sir Alex, Mick Phelan og jeg en evaluering om troppen etter endt sesong. Vi spurte: Hvem i United tror du våre rivaler ville hatt på sitt lag og hvilke spillere hos dem kunne vi tenke oss?

Hvis Ole gjorde det nå, kunne velge fritt av alle lagene som endte over United på tabellen så hadde han trolig valgte åtte, ti navn. Det sier dessverre det meste om vår egen tropp. Det er bare ikke godt nok, ikke for en klubb av Uniteds størrelse. Folk snakker om at det tar tid å bygge et lag på nytt, men Manchester United er en type klubb som ikke har tid til en lang ombyggingsprosess.

Se på Real Madrid. Ronaldo forlot dem for ett år siden og med det også 40 mål i sesongen. Kanskje Real tenkte at hans tid var ute, jeg vet ikke, men de betalte prisen og leverte en skuffende sesong. Hva gjør så Real Madrid? Bang! De henter Hazard, Jovic, Militao, Mendy og Rodrygo for til sammen 300 millioner euro. En storklubb som Real Madrid har ikke tid til en langdryg ombygging og det burde ikke United hatt heller. Speidere ser på spillere og er mange ganger i tvil, men hvis du vil så finner du noe galt med alle spillere. Noen ganger må man bare ha baller nok til å handle!

Se på Louis van Gaal da han var i United. Tror du ikke han var klar over De Ligt? Selvfølgelig var han det! Det er den type spillere du må være først ute for å hente.

DE LIGT: Meulensteen mener United burde hentet De Ligt fra Ajax.
DE LIGT: Meulensteen mener United burde hentet De Ligt fra Ajax.

Manchester United befinner seg ikke i en sunn situasjon. Ole har en massiv jobb på sine skuldre og jobben er bare blitt større på grunn av den svake sesongavslutningen. Det som virkelig legger press på Ole er hvordan sesong­innledningen blir. Hvor ligger United etter ti, tolv kamper? Det vil gi et oss bilde.

De andre lagene lukter blod. United møter i starten Wolverhampton, Crystal Palace, Southampton, Leicester og West Ham. Det er den type lag som tenker at de kan ta poeng fra United hvis ikke United virkelig står fram. I sannhetens navn har United startet dårlig også under Sir Alex også, men vi klarte å rette det opp. Jeg husker vi pratet om det og «cluet» var å kjøre samme lag uke etter uke, kanskje bare bytte ut en eller to. Spillerne tåler det tidlig i sesongen, og det er ikke så stort behov for å rotere på laget.

Det er nyttig å høste erfaringer og hva jeg lærte da jeg var manager var å beskytte mitt viktigste prosjekt – altså laget mitt. Derfor er det ofte lurt å ikke si så mye til pressen. Bare gjenta seg selv om nødvendig. Da Ole etter tapet for Huddersfield sa at det var spillere der som ville forsvinne, er jeg sikker på at journalistene smilte og takket ham inne seg. Pressen glemmer ikke og kommer til å konfrontere ham med det hvis resultatene uteblir. Snakk minst mulig om spillerne.

EVALUERTE: Rene Meulensteen minnes hvordan han og Sir Alex evaluerte troppen etter endt sesong og sammenlignet med rivalklubbene. Meulensteen er redd at Ole Gunnar Solskjær i dag gjerne hadde ønsket åtte, ti spillere hos rivalene.
EVALUERTE: Rene Meulensteen minnes hvordan han og Sir Alex evaluerte troppen etter endt sesong og sammenlignet med rivalklubbene. Meulensteen er redd at Ole Gunnar Solskjær i dag gjerne hadde ønsket åtte, ti spillere hos rivalene.

Det viktigste for Ole er å skape det rette miljøet. Med distraksjonene jeg nevnte tidligere vil aldri alle dra i samme retning. Det er Ole som setter opp reglene og de må følge dem til punkt og prikke. Hvis du spurte Ole en måned før ligastart om å sette opp startelleveren i ligapremieren så tipper jeg at han ikke hadde hatt mer enn to, tre kanskje fire navn klare fordi det var så mye usikkerhet om både Pogba, Lukaku og flere.

Det er fint at Ole har fått min gamle trenerkollega Mick Phelan som assistent. Mick kjenner landskapet og vet hvordan et suksessfullt lag ser ut og hvordan miljøet i en vinnerkultur ser ut. Mick vet hva som kreves for å nå dit. Det vet også Ole fordi han var en del av suksessen og derfor kan Ole og Mick kan sparre litt med hverandre i den forstand at hvis det er ting de mener ikke stemmer, så kan de sammen forsøke å rette på det. Micks erfaring med å jobbe med et topplag som han gjorde under Sir Alex skal ikke undervurderes. Michael Carrick, Kieran McKenna og Mark Dempsey er alle viktige på hver sin måte slik at de utfyller hverandre, men ingen av dem har Mick sin erfaring. Jeg er sikker på at Oles valg av assistentmanager var nøye gjennomtenkt.

United befinner seg ikke i en sunn situasjon.

Årets Spiller for meg forrige sesong i United var Luke Shaw, tatt i betraktning av hva han gikk gjennom og hvordan han slo tilbake. Jeg hadde Victor Lindelöf som toer. Men igjen: Under Sir Alex’ suksesstid var det omtrent aldri en forsvarer som ble Årets Spiller og nå hadde vi David de Gea i flere år som vinner før Luke Shaw. Det sier litt om skiftet etter Sir Alex…

Helt til sist må jeg fortelle at jeg er litt stolt over min sønn Melle som fylte 20 år i sommer. Han er midtstopper eller defensiv midtbane og spilte fast for Waalwijk sist sesong. Han ble belønnet med treårskontrakt og hjalp klubben til opprykk til Æresdivisjonen. Nå skal han teste seg mot de store guttene Ajax, PSV og Eindhoven. Jeg gleder meg!

Powered by Labrador CMS