Dette var Solskjærs beste åpningstrekk – nå må Raiola høyne

Genistrek eller galskap? Mino Raiolas siste Pogba-utspill kan også ha vært gambling av det meget dristige slaget. Uansett gjorde Ole Gunnar Solskjær lurt i å spille sin første hånd med omhu.

Publisert Sist oppdatert

Han ble omtalt som både naiv og svak, etter sin første pressekonferanse i Australia.

Påstanden om en mediastyrt agenda mot Paul Pogba, var heller ikke spesielt godt fundamentert. Det er tross alt åpenbart at det er franskmannen selv og hans kontroversielle agent som har tatt regien for overgangssagaen som nå er under oppseiling.

HARMONISK: Ole Gunnar Solskjær og Paul Pogba i aksjon på treningsfeltet i Australia. Men hvor lenge sitter smilene løst hos dem begge?

Blir det Juventus? Blir det Real Madrid, eller er målet rett og slett å fremskynde forhandlingene om en ny og enda mer lukrativ kontrakt for Pogba?

Uansett hva han ønsker å oppnå, er det et høyt taktisk spill Raiola har iverksatt på vegne av Pogba. 

Solskjær var verken naiv eller svak da han møtte pressen. Han har derimot gjort et smart valg ved å spille sin første hånd med nøye planlagt forsiktighet.

– Ville ikke solgt dem et virus

Manchester United hadde akkurat slått japanske Gamba Osaka 5-3 i semifinalen av klubb-VM i desember 2008. 

På pressekonferansen etter kampen var imidlertid Sir Alex Ferguson så langt unna gemyttlig førjulsstemning som det var mulig å komme.

Laget hans var i finalen i klubb-VM, men det var den spanske avisen El Mundos sak om en «gentlemen’s agreement», mellom United og Real Madrid, om en overgang for Cristiano Ronaldo som stjal oppmerksomheten. 

STILLE FØR STORMEN: Sir Alex Ferguson er i godt humør før avspark i semifinalen i klubb-VM i 2008 mot Gamba Osaka. Etter kampen derimot ble Ferguson mektig irritert av El Mundos artikkel om en angivelig avtale mellom United og Real Madrid om en overgang for Cristiano Ronaldo. – Jevg ville ikke solgt dem et virus, tordnet skotten.

 – Tror dere jeg ville gjort en avtale med den gjengen? Jesus Christ, aldri i livet, proklamerte Ferguson.

Før han serverte et av sine mest kjente sitater.

– Jeg ville ikke solgt dem et virus.

Ferguson benektet at det var noen form for avtale mellom United og den spanske hovedstadsklubben.

Og det var for så vidt riktig.

Det Ferguson derimot ikke fortalte var at han noen måneder i forveien hadde møtt Ronaldo hjemme hos assistentmanageren Carlos Queiroz i Portugal.

Der gjorde Ronaldo det klart at han ønsket å gå til Real Madrid.

Ferguson gjorde det enda klarere at det ikke kom på tale.

I alle fall ikke den sommeren.

– Du kan ikke gå nå. Ikke etter den måten Ramon Calderon (Real Madrids daværende president red. anm.) har angrepet denne saken på. Jeg vet at du vil til Real Madrid, men jeg vil heller skyte deg enn å selge deg nå. Om du leverer for oss, ikke finner på noe tull, og det kommer et bud som blir ny verdensrekord, så vil vi la deg dra, forklarte Ferguson ifølge sin egen biografi.

Ferguson hadde med andre ord en «gentlemen’s agreement», men det var med Ronaldo og ikke med Real Madrid.

Og for å skvise mest mulig ut av forhandlingene som Ferguson visste ville komme, handlet det om å markere en avstand til Real Madrid. 

GULLGUTTEN: Cristiano Ronaldo i aksjon for United i klubb-VM i 2008.

Utad var ikke Ronaldo til salgs.

Innerst inne visste Ferguson imidlertid at han var på vei bort.

For United handlet det om å få en så høy pris som mulig, og hadde Ferguson gitt Real Madrid lillefingeren ved å så mye som å antyde at Ronaldos fremtid i United var usikker, ville han gitt den spanske storklubben et solid forhandlingskort til å prute på prisen.

Hva blir det neste trekket?

Det er mange forskjeller på Cristiano Ronaldo og Paul Pogba, men selv om det er ti år siden Ronaldo forlot United er mange av mekanismene de samme. 

Og det hele er et taktisk spill. 

Sist sommer forsøkte Mino Raiola å orkestrere en overgang til Barcelona for Paul Pogba.

Den gangen valgte Raiola å gå stille i dørene.

Det gjør han ikke nå. 

Både Pogba selv og agenten har sagt offentlig at Pogba ønsker nye utfordringer og vil bort.

Men hva blir det neste trekket fra den kontroversielle agenten nå som Solskjær tok Pogba i forsvar?

BLE MED TIL AUSTRALIA: Paul Pogba sluttet seg til United-troppen som reiste til Australia.

Hadde Solskjær kritisert Pogba eller sagt offentlig at han var til salgs om prisen var rett hadde nordmannen servert Real Madrid en real lissepasning til eventuelle forhandlinger.

I det samme sekundet som Solskjær hadde sagt at Pogba var til salgs, hadde trolig prisen falt med flere titalls millioner pund. 

United har derfor, klokelig, valgt å beholde masken og kjøre en taktisk smart linje.

Flere løsninger

Realistisk sett er det tre mulige destinasjoner for Pogba, men om ikke Paris Saint-Germain får solgt Neymar, og følgelig fristilt betydelige midler for igjen på det viset innfri Financial Fair Play, virker en overgang til PSG særdeles lite sannsynlig.

Et annet alternativ er en retur til Torino. Men skal Juventus ha råd til Pogba må det innebære at minst én kanskje to spillere går motsatt vei.

Det er neppe en løsning United ser seg tjent med om ikke spilleren, eller spillerne som vil inngå i en pakkeløsning, allerede er blant de United har utpekt som mulige forsterkninger i sommer. 

Dermed fremstår Real Madrid som det eneste reelle og troverdige alternativet per dags dato. Men etter som den spanske hovedstadsklubben allerede har et netto utlegg i dette vinduet på nærmere 170 millioner pund, må klubben kvitte seg med mange spillere for å kunne hente Pogba nå.

Det er også andre mulige løsninger. 

Kanskje har Manchester United allerede planene klare for å selge Pogba i sommer. Kanskje vil Ole Gunnar Solskjær foreslå den samme løsningen for franskmannen som Ferguson gjorde for Ronaldo for ti år siden. Ta ett år til her, gi alt og vi lar deg gå så lange summen er rett.

Kanskje er det en ny kontrakt som er Mino Raiolas egentlige agenda.

Foreløpig vet vi ikke med sikkerhet. 

Men det er slett ikke utenkelig at Paul Pogba er United-spiller når Premier League sparkes i gang andre helgen i august.

Da vil i så fall både Solskjær selv om United være best tjent med en spiller som ikke har blitt hudflettet offentlig. 

United-ledelsen har god tid til å krabbe opp på moralens høye hest. Enn så lenge er det smartest å være taktisk uansett hvilken agenda Raiola måtte ha.

Blant de mange gledesstrålende Twitter-meldingene fra Arsenal i forbindelse med avreisen til lagets oppkjøring i USA var det en melding som likevel stjal praktisk talt all oppmerksomheten.

Lagkaptein Laurent Koscielny nektet å bli med på turen for å tvinge gjennom en overgang til en klubb i hjemlandet etter ni år på Emirates.

DELIKAT PROBLEM: Arsenal-manager Unai Emery må klare seg uten kapteinen Laurent Koscielny som nektet å bli med til USA.

Paul Pogba har ikke krysset den grensen.

Ennå. 

Vil han gjøre det?

Ingenting overrasker så lenge Mino Raiola trekker i trådene, men en slik handling vil vil fremstå som et siste desperat forsøk på å tvinge frem en overgang.

Raiola vil neppe spille det trumfkortet før han må.

Enn så lenge sitter United på en god hånd rent forhandlingsmessig, men en eventuell streik fra Pogba vil skape hodebry.

Det finnes spillere United ville degradert til reservelaget, men med Pogbas verdi er det naivt å tro at United ville sett en slik løsning særlig formålstjenlig.

Uansett er Pogbas forhold til United-fansen kraftig forringet. 

Wayne Rooneys agent Paul Stretford gamblet stort da han flørtet med overganger både til City og Chelsea og endte opp med ny kontrakt for sin stjerneklient.

Ikke bare en, men to ganger.

Rooney har, til tross for at han er tidenes mestscorende United-spiller, derfor etterlatt seg en splittet fanskare. Det skulle nesten ikke vært mulig når en ser hva han oppnådde og vant i United.

Paul Pogba?

Så langt er han ikke i nærheten av Rooneys meritter og det kan bli et problem for Pogba selv om han skulle bli værende på Old Trafford. United-fansen glemmer nemlig ikke så lett som mange vil ha det til.

Derfor blir det uhyre interessant å se hva det neste trekket blir, og det tilhører Raiola.

Vil han ta seg tid?

Eller vil han smi mens jernet er noenlunde varmt?

Det er vanskelig å forutse.

Det eneste som er krystallklart er at siste ord verken er sagt eller skrevet i denne sagaen.

Powered by Labrador CMS