Unødvendig poengtap

United var klart best og skapte flest sjanser på St. James’ Park, men måtte likevel nøye seg med uavgjort 2-2 i årets første kamp.

Kampreferat:

Paul Scholes, tilbake etter å ha sonet karantene mot Reading på lørdag, satte inn begge Uniteds scoringer, en i hver omgang, mens James Milner og David Edgar sikret poengdeling for hjemmelaget.

Med Scholes, Nemanja Vidic og Gary Neville tilbake fra start, må mannskapet som ble sendt utpå kunne sies å være Sir Alex’ tilnærmete førstevalg. Den eneste overraskelsen var at Darren Fletcher fikk sjansen på bekostning av Michael Carrick. Sistnevnte ble plassert på benken og kom først innpå da det gjensto 13 minutter og Newcastles hadde utliknet til til 2-2.

Stor Giggs-miss

United gikk rett i angrep og skaffet seg corner ved Gary Neville allerede etter 25 sekunders spill, uten at det kom noe ut av innsvingeren fra høyre. Men tonen var satt, og Newcastles urutinerte forsvar ble forsøkt satt under press. Taktikken var nær ved å lykkes da Louis Saha etter ni minutter stakk nydelig igjennom til Ryan Giggs, som mislyktes med avslutningen og satte ballen utenfor bortre stolpe. Der burde det så avgjort ha stått 1-0 til gjestene. Newcastle svarte like etter da Scott Parker kriget til seg ballen på midten og sendte Kieron Dyer i fullt firsprang mot Edwin van der Sar. Det harde skuddet bød på visse problemer for hollenderen, som imidlertid var med på notene.

Kampen ble spilt i heseblesende tempo, det florerte med unøyaktigheter, og begge lag hadde vanskeligheter med å finne rytmen i denne perioden. Wayne Rooney forsøkte seg med et skudd som smalt i reklameskiltene et par meter til side for mål, men det var langt imellom de store tilbudene.

Saha spolerer kjempesjanse

Men så, etter 25 minutters spill, eksploderte det hele og kampen åpnet seg opp. Etter strålende gjennombruddspasning fra Giggs, befant Saha seg ansikt til ansikt med Newcastle-keeper Shay Given. United-spissen var storfavoritt til å gå seirende ut av duellen, men klarte ikke å holde hodet kaldt nok og bukket under for presset. Keeperen var raskt ute fra streken, gjorde seg stor og parerte franskmannens avslutning med en utstrakt venstrefot. Sekunder senere fikk Saha en ny sjanse idet han gikk opp og headet Giggs’ innsvinger mot mål, bare for å konstatere at Kieron Dyer sto i veien på målstreken.

Sjanser på hver side

Nå var det blitt liv i kampen for alvor, og Antoine Sibierski ville ha straffe da skuddet hans delvis traff Vidic i armen. Et håpløst krav fra den tidligere City-spilleren, som deretter headet rett på Van der Sar fra den påfølgende corneren. Før det gikk opp for Sibierski hvor nær han hadde vært scoring, var Cristiano Ronaldo på ferde i motsatt ende av banen, hvor han var svært nær ved å lykkes med et farlig innleggsforsøk.

Milner med kalddusj

Kampen var forholdsvis jevnspilt, fortsatt med stort tempo og harde dueller, da James Milner mottok en crossball fra Kieron Dyer. Få, om noen, været fare da den unge venstrevingen deretter skar innover i banen og la an til skudd. Uten en mann i nærheten banket han så til læret fra nærmere 20 meter, og ballen føk inn i bortre kryss. Van der Sar var fullstendig hjelpeløs og kunne ikke gjøre annet enn å plukke den ut av nettmaskene.

Scholes i fokus

Scoringen tente rødtrøyene som straks løftet tempoet i forsøket på å skaffe seg en kjapp utlikning. I oppstandelsen pådro Scholes seg gult for en takling på Martins, og innledet dermed sin private jakt på en ny karantene. Men nettopp Scholes skulle bli mannen som fikk rødtrøyene tilbake på sporet. Syv minutter etter kalddusjen fra Milner, skaffet han seg tid og rom til å fyre løs fra 16 meter, og ballen suste inn i Givens høyre hjørne. I de få minuttene som gjensto før pause oppsto det sjanse på sjanse til ytterligere scoringer. Cristiano Ronaldo forsøkte seg med en frekkis fra skrått hold, og Darren Fletcher var bare et rent treff fra å øke ledelsen idet han vendte opp inne i Newcastle-feltet.

Deretter var Antoine Sibierski bare millimetere fra å heade Newcastle i ny ledelse, før Ji-sung Park satte ballen i stolpen etter sterk jobb av Rooney. Det var en utmattende finale på en underholdende omgang.

Mer krutt fra Scholes

Selv om den ene var kommet feil vei, hadde vi sett to flotte scoringer så langt i kampen. Og før 2. omgang var 15 sekunder gammel, fikk vi servert nok en lekker nettkjenning – og riktig vei! Direkte ut fra startblokkene stormet United i angrep, og da Ronaldo la ballen tilbake til en Scholes på løp bakfra, var der bare ett tenkelig utfall. Fra 20 meters hold klinket han ballen tvers gjennom Newcastle-forsvaret og en for anledningen dekket Shay Given. For første gang var United i ledelsen.

Rød dominans

Kom scoringen for tidlig og for enkelt? Man kan spørre seg om ikke gjestene på dette tidspunkt hadde følelsen av at de var på vei mot en ny seier. I minuttene som fulgte kontrollerte de kampen fullstendig, spilte god fotball og lot hjemmelaget bli løpende hjelpeløst imellom. Men det kom ingenting annet enn nestensjanser ut av det klare spillemessige overtaket, og strekkodene fikk slippe delvis inn igjen i kampen.

Utlikning ut av ingenting

Manglende evne til å sette inn nådestøtet skulle snart få konsekvenser. Nok en gang ut av det blå, utliknet hjemmelaget ved den 19 år gamle canadieren David Edgar, som sendte et håpefullt skudd. På veien streifet ballen beinet på tomålsscorer Scholes, akkurat nok til å endre tilstrekkelig retning, og smøg seg inn helt borte ved stolpen. Det gjensto sytten minutter, men tiden begynte å bli knapp skulle det bli tre nye poeng med tilbake til Manchester.

Stormløp mot hjemmelaget

En ineffektiv Darren Fletcher ble ofret for Michael Carrick idet United satte inn en ny offensiv mot Newcastle-målet, og den nyankomne markerte seg straks med en genial stikker til Wayne Rooney. Men scouseren mangler for tiden mye både på presisjon og kynisme i motstandernes målgård, og det ville skuddet forsvant på tvers av mål og ut over dødlinjen.

Bare nesten for Ronaldo

Med seks scoringer på de tre siste kampene var det kanskje ikke å vente at Cristiano Ronaldo skulle finne nettmaskene nok en gang i dag. Likevel var det bare små marginer som manglet på at han scoret to i sluttminuttene. Først var han ørlite for sent ute til å rekke et overlegg fra Scholes, og deretter fikk han stjernetreff med en heading etter corner fra Giggs. Ballen syntes ustoppelig, men på målstreken sto stand-in-back Nolberto Solano og ryddet opp. Peruvianeren headet ballen i sikkerhet og Newcastle hadde på mirakuløst vis overlevd nok et angrep. Likevel, det var først da Ji-sung Park satte ballen over tverrliggeren fra fri posisjon etter en fantastisk pasning fra Ronaldo, at kampvillige og hardt kjempende «geordier» kunne trekke pusten.

Skuffende poengtap

Newcastle kjempet knallhardt gjennom hele oppgjøret, og fortjente kanskje ett poeng på skjær vilje. Sett på bakgrunn av spill av og sjanser, burde imidlertid United ha rodd seieren rimelig trygt i land. Allikevel, laget har kommet seg igjennom jule- og nyttårsprogrammet med 10 poeng av 12 mulige – det må vi være svært fornøyd med.

Newcastle: Given, Solano, Taylor, Huntington, Edgar, Dyer, Parker, Emre (Pattison, 88.), Milner, Martins, Sibierski.

Uben.innb.: Srnicek, O’Brien, Carroll, Luque.

Dommer: Rob Styles