VIgge (2)

Stillingskrigen mot Leeds endte målløst

United klarte ikke å vinne sin første ligakamp på Elland Road siden 2003, men rykker stadig nærmere Champions League-plass neste sesong.

Etter en uke der det meste hadde handlet om United og 11 andre klubbers deltakelse i den kortlivede europeiske superligaen, var det søndag duket for et nytt oppgjør i Premier League.

Denne gang var det Leeds som var motstander for Ole Gunnar Solskjærs mannskap, og alt tydet på at dette skulle bli en god reklame for videre United-deltakelse i Premier League.

Det motsatte oppgjøret endte nemlig i et heseblesende oppgjør, der United til slutt endte opp med å vinne med målkalassifrene 6-2. Den gangen sto Scott McTominay for to mål i løpet av kampens første tre minutter, og skuddbonanzaen fortsatte også i de påfølgende 87 minuttene pluss tillegg.

Det husket nok også Solskjær da han slo av en prat med MUTV før kampstart klokken tre søndag:

– Det kommer ikke til å bli 0-0. Det kan jeg garantere, mente nordmannen.

Rolig start

Men det ble en vesentlig roligere start på kampen mellom de to rivaliserende lagene denne gangen. Foruten et tidlig innlegg etter dødball, forløp åpningsminuttene uten de store begivenhetene.

Solskjær uttalte før kampen at de to lagene visste om hverandres kontringsstyrker, noe åpningen også bar preg av. Det virket nemlig som om lagene var mer opptatt av å begrense hverandre enn å satse på eget spill.

United kunne dog ha tegnet seg på scoringslisten etter drøye ti minutter, da midtstopper Victor Lindelöf slo en fin bakromspasning til Marcus Rashford. Angriperen fikk ballen på sin foretrukne høyrefot, men avslutningen fra noe skrått hold fislet ut i intet.

Rashy (5)
MÅLLØS: Marcus Rashford fikk flere gode muligheter i første omgang, men klarte ikke å få ballen i mål.

Neste halvsjanse var det også United som sto for. Bruno Fernandes løftet et frispark mot Harry Maguire, men kapteinen fikk ingen skikkelig kontakt med ballen.

Deretter fulgte en periode der Leeds spilte seg opp. Deriblant hadde de hvitkledde et innlegg fra Manchester City-eiendom Jack Harrison mot målsnik Patrick Bamford. Spissen bommet på ballen, men reprisene viste at Luke Shaw var borti lærkula med armen.

Både venstrebacken og flere United-supportere hadde nok hjertet noe høyere opp i halsen enn vanlig, men verken på Elland Road eller på Stockley Park kom dommerne frem til straffespark.

Shaw (5)
INGEN VAR: Luke Shaw tok ballen med hånden i eget felt, uten å bli straffet for det. Dette bildet er riktignok hentet fra en innkastsituasjon.

Rashford nærmest med frisparkkanon

Foruten noen tilsynelatende gode kontringsmuligheter som ikke ble stort av, var den potensielle VAR-situasjonen det dramaturgiske høydepunktet i den innledende halvtimen i Yorkshire.

Heller ikke de første minuttene i kampens midtre tredel bød på store spenningsmomenter. Fernandes fikk en god skuddmulighet på et frispark, men portugiseren leverte en sjeldent svak variant.

Få øyeblikk senere viste Rashford igjen frem tempoet sitt, da han parkerte Luke Ayling på venstrekanten. Leeds-backen skled, og tak United-vingen med seg i fallet. Hjemmekapteinen fikk også søknaden om gult kort innvilget.

Frispark
FASTE EKSEKUTØRER: Men verken Marcus Rashford eller Bruno Fernandes klarte å lage scoringer ut av dødballmulighetene de fikk.

Fernandes fikk fornyet tillit på dødballen. Igjen testet midtbanekreatøren skuddfoten, men Bamford fikk avverget i eget felt.

Senere dro også midtbanespiller Tyler Roberts på seg gult kort, da han felte Mason Greenwood på vei fremover i banen.

Få minutter før pause fikk United frispark i det som nærmest kan kalles «Rashford-hold». Engelskmannen fyrte av en skikkelig kanon, men Ilian Meslier hang med på forsøket. Den påfølgende corneren landet på hodet til Maguire, men heller ikke denne gangen fikk midtstopperen løsnet en skikkelig avslutning.

Rash (3)
RASH-FORE!: Rashford fikk god sving på ballen, men det ble ingen «hole in one».

Dermed ebbet omgangen ut med 0-0, etter 45 minutter der United var det beste laget, uten å komme til de helt store sjansene.

Fikk ikke uttelling

Også den andre omgangen startet relativt rolig, uten at lagene spilte seg til de helt store mulighetene. United skuslet bort en god posisjon drøye fem minutter inn i omgangen, da Mason Greenwood spilte en fin forløsende pasning mot Daniel James og Bruno Fernandes. De to klarte ikke å bli enige om hvem som skulle ha ballen, og dermed fikk Luke Ayling muligheten til å renske unna.

Deretter var det Leeds’ tur til å yppe seg, men innlegget fra Helder Costa ble stoppet av en United-spiller.

Kampens til da største mulighet kom etter en drøy time spilt. Aaron Wan-Bissaka dro seg løs, før han slo en pasning ut igjen i feltet, mot Fernandes. Portugiseren skjøt på første berøring, men heller ikke denne gangen var den ellers så stødige høyrefoten fininnstilt.

Bruno Fernandes
INVOLVERT I MYE: Men Bruno Fernandes slet med effektiviteten.

Like etter kunne James selv ha satt åpningsmålet, men waliseren ble stoppet av Leeds-forsvaret rett før han fikk avsluttet.

Dermed kunne de hvitkledde vertene prøve seg, og Helder Costa fikk en god mulighet da han skjøt fra distanse. Ballen rikosjetterte av beinet til oppasser Wan-Bissaka, men endte heldigvis utenfor mål.

Den store sluttspurten uteble

Om ikke frekvensen av målsjanser økte særlig mot midten av den andre omgangen, økte i alle fall temperaturen. Aaron Wan-Bissaka leverte flere sugende taklinger roserivaliseringen verdig, mens Mason Greenwood måtte finne seg i å motta litt juling.

Det var også mesteparten av beholdningen i minuttene mot sluttkvarteret. Leeds prøvde seg ved to anledninger, men ved begge tilfeller manglet det på enten kraft eller presisjon.

Det dødelige partnerskapet Shaw/Fernandes forsøkte seg så etter at førstnevnte kom seg rundt etter en overlapp, men heller ikke denne gang fikk Uniteds nummer 18 dreis på avslutningen.

Pogz (1)
SUPER-SUB: Paul Pogba ble satt inn da United trengte mål på Elland Road.

Solskjær så seg nødt til å slenge ut essene han hadde i ermet, og byttet inn både Paul Pogba og Edinson Cavani. Førstnevnte kunne ha avgjort kampen etter et Shaw-innlegg, men denne gangen fikk Struijk avverget.

Greenwood fikk også en skuddmulighet fra distanse fem minutter før slutt, men det ble for lite futt i ungguttens avslutning.

Sekunder før enden av den ordinære tiden serverte Shaw innbytter Cavani, som la tilbake til Greenwood, men heller ikke denne gangen gikk det veien for 19-åringen.

Dermed ebbet rivaloppgjøret ut med 0-0, for første gang siden 1995. Solskjær og gjengen kan nok skrinlegge det aller siste av gullhåp, men kan være fornøyd med å fortsette den ubeseirede rekken i ligaen. United er fire Premier League-poeng unna Champions League-plass neste sesong.