Vil kreve en helt ny tilnærming fra Mourinho

Om José Mourinho henter Toby Alderweireld i sommer vil det bryte med klubbens tradisjon og langvarige filosofi. Likevel er det verdt det.

Publisert Sist oppdatert

For det er ikke tvil om at Toby Alderweireld er riktig mann for United.

Spørsmålet er om han er det til den prisen Tottenham forlanger for en 29-åring.

Manchester United vil bli linket til praktisk talt hver eneste spiller som imponerer i VM.

Slik er hverdagen for en av verdens største klubber, men for José Mourinho og Ed Woodward bør fokuset nå være å få på plass det laget trenger mer enn noe annet.

En forsvarssjef.

LES OGSÅ: (+) Sommerens siste ønsker

Leser spillet som få andre

Med kjøpene av Fred og Diogo Dalot har José Mourinho fått en god start på overgangsvinduet. Han har fått en solid og kreativ defensiv midtbanespiller som vil hjelpe Pogba, og han har fått et av Europas største backtalenter.

Derfor bør fokuset nå, nesten, ene og alene om å hente en ny forsvarssjef.

Det blir ikke billig, men kostnaden ved å la være kan bli enda høyere.

Anthony Martials ønske om å forlate United kan være akkurat det trumfkortet Ed Woodward trenger i jakten på den rette midtstopperen, for Tottenham er interessert i Martial og United bør være interesserte i en av Tottenhams mest solide spillere, Toby Alderweireld.

DET UNITED TRENGER: Har har erfaringen fra Premier League, leser spillet godt og fungerer i tospann med hvem som helst. Toby Alderweireld har det som skal til for å bli en stor spiller i United, men alderen og prisen teller i hans disfavør.

Det er unektelig god grunn for United-fansen til å være stolt over det faktum at de fem spillerne med flest kamper for klubben i historien alle kom fra egne rekker.

Men det begynner å bli lenge siden United avlet frem en midtstopper fra klubbens akademi som spilte seg til fast plass på laget

Sir Alex Fergusons var en mester på å få frem egenproduserte spillere, men han så også verdien av å bryte barrierer for å hente de rette midtstoppertypene.

Med kjøpet av Gary Pallister satte Ferguson ny overgangsrekord mellom to britiske klubber. Du skal lete lenge etter noen som mener at Pallister var et bomkjøp til 2,3 millioner pund i dag.

Henning Berg tangerte overgangsrekorden i Storbritannia for en forsvarsspiller da han kom fra Blackburn for fem millioner pund og Jaap Stam og Rio Ferdinand kom begge til United med merkelappen «verdens dyreste forsvarsspiller» i sin tid.

TRAVEL SOMMER: Ed Woodward har fått en god start på overgangsvinduet, men trolig har han mange flere navn på blokken.

Om Alderweireld blir United-spiller vil han bli den desidert dyreste forsvarsspilleren klubben har hentet noen gang.

Manchester United har brutt mange barrierer på overgangsmarkedet de siste årene, det er ikke det som vil gjøre et eventuelt kjøp av Alderweireld spesielt.

Det er alderen.

Men med unntak av Laurent Blanc som kom til United som 35-åring, har klubben nesten utelukkende hentet midtstoppere i begynnelsen eller midten av 20-årene.

Henning Berg (27), Ronny Johnsen (27), Jaap Stam (26), Steve Bruce (26), Nemanja Vidic (24), Gary Pallister (24), Marcos Rojo (24), Rio Ferdinand (23), Martin Buchan (22), Eric Bailly (22), Victor Lindelöf (22), Mikael Silvestre (22), Chris Smalling (20), Phil Jones (19) er alle eksempler på spillere som har blitt hentet for å ha en eventuell videresalgsverdi eller bli en fremtredende midtstopper i mange sesonger.

Et eventuelt kjøp av Toby Alderweireld vil bryte med tradisjonene United har hatt under de ulike managerne.

Likevel mener jeg det er verdt det.

For Mourinho trenger en sikker løsning som kan gå inn og bli den nye forsvarssjefen fra dag én.

I så måte vil Alderweireld passe utmerket.

I sine tidligere klubber har Mourinho alltid hatt store stoppernavn som Ricardo Carvalho, John Terry, Lucio, Marco Materazzi og Sergio Ramos. Spillere som han har bygget forsvaret rundt. 

Alderweireld er akkurat den kolossen Mourinho trenger.

BYTTEHANDEL?: Kan Anthony Martial og Toby Alderweireld bytte klubber i sommer?

Belgieren kjenner Premier League svært godt allerede, han har en god pasningsfot og er sterk i luften.

Men hans fremste kvalitet er at han leser spillet bedre enn de fleste midtstoppere i Europa, noe svært få frispark og bare en håndfull gule kort de siste tre sesongene vitner om.

I 2015/16 og 2016/17 laget Alderweireld bare 18 frispark til sammen. Chris Smalling laget alene 47 bare i 2015/16.

I 2016/17-sesongen var det dessuten bare Arsenals Laurent Koscielny som hadde en høyere prosentandel av taklinger vunnet enn Tottenham-stopperen.

Hva er alternativene?

Uniteds interesse skal ha kjølnet noe den siste tiden, skal vi tro Manchester Evening News.

Det kan godt hende, men det kan også være så enkelt at United er forberedt til å vente til Belgias VM er over. Eller at Ed Woodward vet at han sitter på gode forhandlingskort og er beredt til å vente.

AKTUELL?: Jerome Boateng har en fortid i City, men kan han likevel ende opp i United? Bayern vill lytte til bud og spilleren selv vil bort.

Tottenham-formann Daniel Levy er beintøff i forhandlinger, men Levy vet også at dersom Tottenham benytter seg av opsjonen til å forlenge kontrakten med ett år vil det komme med en utkjøpsklausul som gjør at Alderweireld kan forlate Tottenham for rundt 25 millioner pund før de siste to ukene av sommervinduet i 2019.

Skal Tottenham selge, vil det gi mening å gjøre det nå, men med Harry Kanes nye kontrakt har Tottenham vist at den strenge lønnsstrukturen klubben har praktisert er under enormt press og Alderweireld kan få gjennmslag for kravet om en langt høyere lønn.

Det underlige er egentlig at United ikke har vist en tydeligere interesse for belgieren før.

EUROPA LEAGUE 2012: Wayne Rooney og Ryan Giggs fikk bryne seg på Alderweireld allerede for seks og et halvt år siden.

I Europa League-møtet mellom Ajax og Manchester United i 2012 utgjorde Alderweireld Ajax sitt stopperpar sammen med Jan Vertonghen.

Allerede da kunne United vært på banen. I stedet endte han opp i Atletico Madrid og senere på lån til Southampton, før karrieren skjøt ny fart på White Hart Lane.

Sist sesong kamuflerte David de Gea store mangler i United-forsvaret. Til tross for at Manchester United kun slapp inn ett fattig ligamål mer enn City sist sesong, slapp Uniteds forsvar motstanderne til på nesten dobbelt så mange skudd som det ligavinner City gjorde.

Et annet nærliggende spørsmål er å se på hva alternativene vil være.

Raphaël Varane (25) skrev i september en ny kontrakt med Real Madrid som binder ham til den spanske storklubben til 2022. Jeg anser ham som helt uaktuell selv om det var Mourinho som i sin tid hentet Varane til den spanske hovedstaden.

Inters Milan Škriniar er en spiller som trolig ville blitt rimeligere, men han har uttalt at han ikke er interessert i klubbskifte.

Stefan de Vrij kunne vært interessant, men Inter blir nederlenderens nye klubb fra 1. juli.

Barcelonas Samuel Umtiti var ønsket av Mourinho, men franskmannen har signert på en ny avtale med Barcelona.

Dersom Bayern Münchens Jerome Boateng ønsker en retur til Premier League er han interessant, men også han er 29 år og Boateng vil også bli kostbar.

Eric Dier var ønsket sist sommer, men med både Nemanja Matic og Fred som kan bekle den samme defensive midtbanerollen er ikke behovet for Dier der for Mourinhos del og som midtstopper varierer Dier alt for mye.

Forsvarsspillere forsvinner

Mourinho trenger en forsvarssjef og vil få det med Alderweireld.

Jeg vil bli overrasket om Matteo Darmian og Daley Blind er United-spilllere når Premier League-starter 11. august og en ny venstreback burde også stå høyt på Mourinhos ønskeliste.

USIKKER FREMTID: Victor Lindelöf vil få tid, men Daley Blind og Matteo Darmians fremtid virker å ligge et annet sted enn Old Trafford.

På midten er vi allerede godt rustet, selv om jeg ikke utelukker at United henter enda en midtbanespiller.

Napolis playmaker Jorginho er spennende, men han havner trolig i Manchester City.

Jeg tror José Mourinho i all hovedsak er fornøyd med den offensive slagkraften han nå disponerer. Mourinho har imidlertid vist før at han ikke vegrer seg for å hente spillere som har spilt under ham tidligere, og dersom han prøver seg på et slikt stunt i sommer kan Willian bli høyaktuell.

Men jeg har egentlig bare et stort ønske nå for resten av overgangsvinduet.

En ny erfaren midtstopper.

Og Toby Alderweireld kan bli akkurat den biten Mourinho mangler i puslespillet. 

Powered by Labrador CMS