Chelsea v Manchester United - The Emirates FA Cup Final

«Zidanes perfekte utfordring»

Med Ole Gunnar Solskjær ferdig i Manchester United, så er det kanskje duket for at Zinedine Zidane endelig får muligheten til å besvare spørsmålet som har jaget ham hele trenerkarrieren.

Publisert Sist oppdatert

Ifølge rapportene skal klubbeier Joel Glazer i lørdagens krisemøte ha pekt ut Zinedine Zidane som sin ideelle managerkandidat. I den anledning har vi bedt journalist Jonas Giæver fra «LaLigaLoca»-podkasten om å diskutere om franskmannen vil være et godt valg for Manchester United.


Rundt et årsskifte for noen år siden sto en av verdens største fotballklubber i en kinkig situasjon. De hadde ansatt en trener som hadde et godt navn internt i klubben, men han maktet ikke helt å få ting til. Han hadde blant annet blitt ydmyket på hjemmebane av lagets største rival.

Samtidig som laget tidvis vaklet, strålte erkerivalen. Ikke nok med det, byrivalen hadde også sneket seg foran på tabellen. Resultatet, etter en skuffende bortekamp, ble at treneren måtte gå.

Høres dette kjent ut?

Vel, dette er scenarioet i Real Madrid sesongen 2015/16 da Rafael Benítez fikk fyken tidlig i 2016, og ble erstattet av Zinedine Zidane.

Historien kommer ikke til å være grei mot Benítez, som egentlig hadde flere gode resultater å vise til. Det var likevel noe som aldri helt stemte med den tidligere Liverpool-treneren i sjefsstolen på Santiago Bernabéu. De store personlighetene, stjernene og katalysatorene skulle inn i et system. De skulle lære seg å spille på Benítez sin måte.

Real Madrid CF v FC Barcelona - La Liga
TRØBLET: Rafael Benitez fikk ikke mange månedene på Santiago Bernabeu.

Uten at noen helt klarte å sette fingeren sin på hvorfor, så virket det som den tyngden Benítez hadde tilført spillerne, forsvant på mystisk vis under Zidane. Fotballen ble mer blendende, individene strålte, og Real Madrid våknet.

Zidane sa skrekkelig lite i sine pressekonferanser. Han ble sjelden lurt ut på glattisen av vanskelige spørsmål, og det virket nesten som hans aura alene gjorde Real Madrid litt uovervinnelige. Spesielt i Champions League vekket han et monster i samtlige av spillerne sine.

I løpet av sin tid i Real Madrid ble det nesten til en liten spøk at Real Madrid kunne levere fryktelig på hjemmebane i ligaen, men høvle over motstanderen så fort spillerne hørte Champions League-hymnen i midtuken. De ble en slags merkelig «Jekyll & Hyde».

Men de ble også en seiersmaskin.

Real Madrid CF v Villarreal CF - La Liga
HERJET: Zinedine Zidane vant tre Champions League-titler med Real Madrid.

Zidane har fått lite ros for sine taktiske evner, og veldig ofte fant man ingen skikkelig rød tråd i systemene hans. Enten det var 4-3-3, et slags rart forsøk på en trebackslinje i sin andre periode i klubben, eller 4-4-2, så fant Zidane en vei gjennom.

Den manglende taktiske røde tråden, nødvendigheten av å lene seg på de store stjernene og kanskje den manglende lysten til å ville gi bort så mye i pressen, gjorde at man stilte seg spørsmålet:

Er Zidane egentlig en god fotballtrener?

Selv etter å ha vunnet tre strake Champions League-titler!

Man fant grunner hele veien for å ikke rettferdiggjøre hans kandidatur som en av verdens fremste.

– Han har jo verdens beste spillere!

– Spillerne er så gode at han bare må vinne uansett!

Og sist, men ikke minst:

– Zidane har så mye flaks!

Getafe v Real Madrid - La Liga
ÉN JOBB: Zinedine Zidane har kun vært trener i Real Madrid. For øyeblikket er han inne i et sabbatsår.

«El flor de Zidane» (Zidanes blomst) er fremdeles et begrep som brukes. På godt norsk ville vi ha sagt «gullhår i rumpa». Men spanjolene har kanskje en noe mer poetisk måte å uttrykke at en person bare har griseflaks.

Og tidvis hadde Zidanes lag litt flaks. Enten det var en overtidsscoring, en billig straffe, at motstanderen dret seg ut i egen boks mot slutten av et oppgjør, at en av hans spillere ikke fikk tildelt sitt andre gule kort.

Dette var «El flor de Zidane».

Men flaks vinner deg nok ikke tre strake Champions League-titler.

Real Madrid v Club Atletico de Madrid - UEFA Champions League Final
KONGEN AV EUROPA: Zinedine Zidane med Champions League-pokalen etter at Real Madrid slo Atlético Madrid i 2016.

Det mange har valgt å glemme (eller synes er greit å ikke påpeke) er at Zidane var mannen som omsider flyttet Cristiano Ronaldo til spissplass. Dette hadde blitt forsøkt på det portugisiske landslaget, men Zidane lyktes med det i Real Madrid.

Zidane var også mannen som fikk ut det beste av trioen Toni Kroos, Luka Modric og Casemiro på midtbanen. Raphaël Varane fikk også større oppgaver ved siden av Sergio Ramos, da Pepe omsider forsvant ut av troppen.

Zidane er også treneren som maktet å overbevise Karim Benzema om at han er del av et system, og at det systemet må bygges rundt Cristiano Ronaldo. Dermed ofret Benzema mye for at Cristiano Ronaldo skulle bli så god som han ble under Zidane.

Det burde vitne om en trener med en vanvittig pondus og respekt internt i en garderobe.

En annen ting som er verdt å huske er at Zidane forlot Real Madrid i 2018. Han sa opp jobben etter å ha vunnet sin tredje strake Champions League-tittel. Det er ingen som sier opp i Real Madrid, du får sparken.

Et annet begrep som går igjen i Spania er «Siempre gana Florentino» (Florentino vinner alltid), men her hadde han tapt. Han lå langflat etter Zidane, men franskmannen hadde nådd toppen.

Spoler vi noen år frem i tid, var situasjonen igjen veldig lik da Santiago Solari slet med å holde Real Madrid-spillerne fornøyde. I sin første fulle sesong tilbake i Real Madrid, denne gangen uten Cristiano Ronaldo, vant Real Madrid LaLiga.

Zidanes lag slapp inn kun 25 mål, og hele 21 spillere hadde tegnet seg på scoringslista i løpet av sesongen.

Men spørsmålet om Zidane egentlig en god fotballtrener blir fortsatt stilt.

Real Madrid v Club Atletico de Madrid - UEFA Champions League Final
GODT SAMARBEID: Cristiano Ronaldo og Zinedine Zidane var en god match i Madrid.

Problemene som kanskje lå litt under overflaten i løpet av Zidanes tid i Real Madrid er at han slet med å fornye laget sitt.

Selv om nye spillere omsider ble hentet inn, var Zidane notorisk kjent for å slite med å finne plass til dem på banen. Unggutter fikk sjelden noen stor sjanse, blant dem var Martin Ødegaard, mens Vinícius Júnior og Rodrygo er to andre som slet med spilletid i det som skulle bli det «nye» Madrid.

Kroos, Modric og Casemiro skulle spille «alt». Det samme skulle Dani Carvajal og Ramos. Benzema var udiskutabel han også. Zidane var med å vinne Champions League som assistenttrener i 2014, og laget han stablet på beina i 2020/21 var skremmende likt det han hadde plukket ut med Carlo Ancelotti i 2013/14.

Det er i tillegg verdt å nevne at Zidane aldri har trent utenfor Madrid. Han har vært assistenttrener, han har vært B-lagstrener og ved to anledninger har han vært A-lagstrener. Han har trent i en klubb der han er en av klubbens største spillere og gallionsfigurer.

Real Madrid v Liverpool FC - UEFA Champions League Quarter Final: Leg One
ARBEIDSLEDIG: Zinedine Zidane står for øyeblikket uten jobb og kobles også til PSG.

Det er også uvisst om Zidane snakker godt nok engelsk til å kunne gå inn i en garderobe. Man skulle tro at en verdensmann har en forståelse av språket. Men det er vanskelig å forestille seg at Zidane skal kunne ha den samme effekten på en United-garderobe på samme måte som i Real Madrid. Han har ikke kontroll på verken språket eller historien i klubben.

Ronaldo og Varane vil nok ikke ha noe i mot å ønske Zidane velkommen. Det vil nok ikke Paul Pogba heller. Uniteds franske midtbanemann var en Zidane lå langflat etter sesong inn og sesong ut i den spanske hovedstaden. Å få jobbe med ham, samt ha store profiler i alle himmelretninger i United-garderoben vil nok friste enhver trener. Det samme vil det nok være å kunne besvare det spørsmålet han har blitt stilt litt for ofte.

Dersom Zidane ønsker å bevise at han er en god fotballtrener presenterer Manchester United kanskje den absolutt største og beste utfordringen.

Selv om svaret allerede burde vært et rungende «ja!», så skal man ikke se bort i fra at Zidane anser Manchester United som den utfordringen han trenger for å levne all tvil.

Powered by Labrador CMS