Liker amerikanerne Glazer-familien?

WASHINGTON DC: Det er ikke alle United-fans som liker disse, men hva mener amerikanerne?

Publisert Sist oppdatert

Det er ikke alle United-fans som er like glade i Glazer-familien, og selvsagt handler det om den store gjelden eierne har lagt på United i forbindelse med kjøpet av klubben.

Men Glazer-familien kontrollerer ikke bare United.

De har også kontroll over det amerikanske fotballaget (NFL) Tampa Bay Buccaneers, og spørsmålet jeg ville ha svar på er: hvordan ser fansen der på eierne sine? Hvordan er klubben drevet i de 15 årene Glazer har hatt eierskapet der.

– Det er alltid litt vanskelig å svare generelt på det, men jeg vil si at de fleste nok er fornøyd med Glazer-familien, sier Sander Philipse, én av sjefene for nettsiden bucsnation.com, til united.no.

Bunn, topp, bunn

– Da de overtok klubben i 1996 var vi en av de verst drevne klubbene i NFL, men i løpet av bare to år så ble vi en tittelkandidat, og i 2002 vant vi Super Bowl. De var ikke redd for å bruke penger, satset hardt, bygget en ny arena, riktignok delvis med offentlige midler, men folk elsket dem for det, fortsetter han.

– Samtidig er det ikke til å legge skjul på at en viss andel av fansen ikke er så fornøyde, lenger. Da handler det om hva som har skjedd her de siste årene. Siden 2002 har vi ikke hatt noe lag som har kunnet kjempe om Super Bowl-tittelen, og de siste årene har vi ligget på bunn i forhold til lønnsutbetalinger.

Et trenerskifte i 2009 hjalp heller ikke – og det er bare å håpe at vi i United ikke opplever det samme den dagen sir Alex Ferguson gir seg.

– Treneren som ga oss Super Bowl ble sparket i 2009. En ung, uerfaren fyr ble ansatt, fjernet et par av gamlegutta, men det førte kun til at vi fikk en grusom sesong. Dermed økte bare opposisjonen til Glazer-familien.

– Det gikk imidlertid bedre i 2010 og fremtiden ser ikke så verst ut. Derfor har en del snudd igjen. Det er jo sånn at suksess påvirker folks oppfatning av eierne. Det er en del mixed feelings, sier han.

– Har de endret seg som eiere underveis?

– På noen måter, ja, andre måter ikke. Generelt så vil jeg vel si at de har ansatt fotballfolk, og latt dem gjøre som de måtte ønske. Samtidig har de brukt mindre penger de siste årene, med unntak av at de bygde ett nytt og dyrt treningsanlegg i 2006.

(Saken fortsetter under bildet)

Driver med profitt

– Har eierskapet av United påvirket dere?

– Nei, det kan jeg ikke si. Det er vel egentlig umulig å si, og mangelen på økonomisk satsing de siste årene kan jo ha noe å gjøre med eierskapet i United, men samtidig er økonomien vår helt atskilt fra Uniteds økonomi. Derfor tror jeg ikke at det har hatt noe å si, og personlig har jeg overhodet ikke noe problem med at de også eier United.

Philipse roser Glazer-familien for hvordan de har fått orden på

– Glazer har gjort en god jobb med å maksimere profitten her. Vi er egentlig et ganske lite lag, men de har sørget for at det drives godt. Det er veldig lite å klage på når det gjelder den økonomiske styringen her.

– Det eneste problemet nå er at tilskuerantallet har rast de siste to årene. Finanskrisen har truffet området vårt veldig hardt, den elendige 2009-sesongen må ta sin del av skylda også, og det hjelper ikke at mange som bor her kommer fra helt andre steder. Men problemene som følge av dette gjelder all sport i Tampa-området. Ikke bare oss. Derfor kan man ikke gi eierne skylda for det.

Powered by Labrador CMS