flelxit23

– Det er en potensiell verdensklasse-spiller som nå er tilgjengelig

Publisert Sist oppdatert

126 millioner euro betalte Atletico Madrid sommeren 2019 for Joao Felix, den gangen bare 19 år gammel.

Nå, tre og et halvt år etter, er ikke situasjonen like lystbetont for kombinasjonen Atletico Madrid og den nå 23 år gamle spilleren.

Diego Someone og spissen kommer visstnok ikke overens, men hvorfor?

United.no har snakket med La Liga-ekspert og Viaplay-kommentator Petter Veland om det som kan bli fotballverdenens største overgang i januar, selv om spilleren kanskje bare forlater Atletico på lån.

Og hvordan er United egentlig posisjonert?

Hva er problemet for Felix i Atletico Madrid?

– Oppsummeringen er vel, som du sier, at Joao Felix og trener Diego Simeone ikke liker hverandre, og at man har kommet dit handler vel om personlighet, hva Simeone krever fra Felix og ikke minst hva Felix føler at han får anerkjennelse for å bidra med.

– Man kan si at det er en kulturkrasj i forventningene til hva Felix kan bidra med og hva Simeone ønsker fra spillerne sine, begynner Veland.

– Så må det sies at jobben Simeone har gjort i Atletico nesten savner sidestykke, men det han ikke har klart er å forvalte spissarven som han overtok. Atletico var jo kjent for Fernando Torres, Sergio Agüero, Diego Forlan og Falcao, men Simeone har skapt suksess basert på et defensivt fundament med trygghet først.

– Det har da gått noe på bekostning av det som skal være og skulle være klubbens største stjerner, som Jackson Martinez, litt Diego Costa, delvis også Antoine Griezmann i hans første periode og nå Joao Felix.

– Det er rett og slett lite i Simeones filosofi som tillater offensivt artisteri. Det handler i stedet om førstemann i press, og så får de offensive bidragene komme som en konsekvens av det i neste omgang.

– Så har det etter hvert blitt veldig mange tilfeller der Simeone har kommet med ulike uttalelser – og demonstrative bytter av Felix, som gjør at det er lett å lese mellom linjene at treneren ikke har vært fornøyd med spillerens bidrag til fellesskapet.

– Så kan det være at spilleren opprinnelig ble hentet under litt andre lovnader. 99 prosent av det Joao Felix var kjent for da han ble hentet var jo hans offensive kvaliteter, og det betalte Atletico altså 126 millioner for. Kanskje han tenkte at laget skulle bygges rundt ham, men i stedet har han blitt én av 11. Der kan det være et stort gap i forventninger, sier Veland.

Hvordan har han levert de siste årene?

Atletico Madrid:

2022/23: 19 kamper, 5 mål, 3 målgivende

2021/22: 35 kamper, 10 mål, 6 målgivende

2020/21: 40 kamper, 10 mål, 6 målgivende

2019/20: 36 kamper, 9 mål, 3 målgivende

Benfica:

2018/19: 43 kamper, 20 mål, 11 målgivende

Hvor sannsynlig er en overgang?

– Det blir spekulasjoner fra meg som fra alle andre, men grunnen til at jeg tror at han sannsynligvis er inne i sin siste måned for Atletico for denne gangen er uttalelsene til klubbdirektøren.

– Det hører til sjeldenheten at en mann i hans posisjon svarer på rykter om enkeltspillere, men det har han gjort her. Han sa langt på vei at det er trøbbel mellom spilleren og Simeone, og at det jobbes for å få på plass en løsning som er til det beste for alle parter.

– Det må tolkes som at Atletico selvsagt må ha det de mener han er verdt, men at det ikke kommer til å stå på dem om dette ender i en overgang eller et utlån. Det må også tolkes som at klubben har tatt parti med Simeone, sier Veland.

EKSPERT OG KOMMENTATOR: Petter Veland.

Hva var det direktøren sa?

– Joao Felix er den største investeringen denne klubben har gjort. Jeg mener selv at han er en topp verdensklasse-spiller, men av grunner det ikke er verdt å gå inn på nå så er forholdet mellom han og og treneren ikke bra. Det er heller ikke motivasjonen hans.

– Det naturlige å tenke er da at han vil forlate oss. Selv om jeg ville elsket om han ble så er ikke det spillerens idé, sa Miguel Angel Gil Marin.

Men er han en ren spiss?

– Det korte svaret på det er egentlig nei, sier Veland.

– Så hvis det er hugget i stein at United i januar 2023 skal ha inn en spiss i ordets rette forstand så er ikke Felix det rette svaret for det.

Real Betis v Club Atletico de Madrid - La Liga Santander

– Slik jeg ser ham så havner han litt i den samme grøten som Rashford og Martial, som liker å starte ute til venstre, men så trekke inn og bruke høyrefoten. Den korte beskrivelsen på Felix er akkurat den.

– Så kan det hende at Felix er best som spiss, som en nummer 9, men der er han blitt brukt veldig sjeldent. Han har ikke fått muligheten til å vise at han er best der.

– Det er samtidig eksempler på spillere som har fått en ny vår i en ny rolle, se for eksempel på Joelinton i Newcastle, og det kan jo hende at United har analysert at ved å bruke ham som 9er så får de også de gode tingene ut av ham, men primært må Felix sees på som en angriper eller sidespiss.

– Jeg tror aldri du kommer til å se Felix ligge på offsidelinja for å jage bakrom.

– Samtidig er han en potensiell verdensklasse-spiller som nå er tilgjengelig i januar. Det er ganske sjeldent det skjer. Hvis en slik type spiller sliter med formen eller å passe inn i strukturen så er jo klubber likevel generelt lite interesserte i å miste dem, så her kan det være en mulighet til å gjøre et varp.

Hva med Uniteds sjanser?

Fabrizio Romano sa mandag at det vil være avgjørende møter med «Premier League-klubber» denne uka, mens The Athletic meldte at verken Arsenal eller United virker interessert i å betale det Atletico skal ha, nemlig 15 millioner euro for et utlån i seks måneder, i tillegg til at spillerens lønn på seks millioner euro i samme periode må dekkes.

De engelske klubbene ser for seg under halvparten i ren lånesum.

– Mitt fokus har mest vært at jeg ser det som en stor sjanse for at han forlater Atletico, og så har jeg stort sett lest om United og Arsenal, sier Veland.

– Liverpool har hentet Gakpo, City har ikke behovet, jeg ser at PSG har vært nevnt, men de har allerede rubbel og bit. I Italia er ikke klubbene pengesterke nok, Chelsea kunne vært naturlig, men er ikke like mye nevnt. Så får vi se. Arsenal eller United? Hvis du tvang meg ville jeg satt pengene mine på den av dem som ga best odds.

– Det kan jo også hende at Ten Hag vil fortsette med det som har gitt ham moderat suksess og fremgang til nå, men med Joao Felix som en venstre angriper, at han tror det kan ordentlig løsne for ham da.

– Og som jeg sa, da får man potensielt en verdensklasse-spiller, sier Veland.

Powered by Labrador CMS