First US Shale Gas Arrives In The UK

Kritisk til Solskjær, sendte «drageskip» til Bamble, og fullførte Sahara-marathon

Som de fleste milliardærer, er Sir Jim Ratcliffe noe for seg selv.

Publisert Sist oppdatert

Onsdag kveld sprakk nyheten om at 69-åringen er åpen for muligheten for å kjøpe Manchester United.

– Hvis klubben er til salgs, er Jim definitivt en potensiell kjøper, sa en talsmann på vegne av Ratcliffe, som av ekspertene har blitt trukket fram som den eneste potensielt relle kjøperen av Manchester United.

Ratcliffe beskrives som en mediesky milliardær som klatret til topps på listen over Storbritannias rikeste som eier av selskapet Ineos, som produserer kjemiske produkter. Han eier fotballklubben Nice og forsøkte to ganger å kjøpe Chelsea av Roman Abramovich.

Ifølge The Times er Ratcliffe god for drøye seks milliarder pund, noe som tilsvarer 70 milliarder kroner. Det gjør ham til Storbritannias 27. rikeste i 2022. For bare to år siden var han imidlertid nummer fem på listen.

Det er ventet at Glazer vil kreve et bud på mellom fem og seks milliarder pund for at de skal gå inn i forhandlinger.

I 2019 ble Ratcliffe spurt om mulighetene for et oppkjøp av Manchester United i et intervju med The Times. 69-åringen virket imidlertid ikke spesielt interessert, og stilte seg kritisk til både Ole Gunnar Solskjær og klubbens investeringer på overgangsmarkedet.

– Forretningsmessig er de i trøbbel. De traff ikke med manageransettelsen, og de har ikke lyktes med spillerkjøpene. De har brukt pengene dårlig, som da de kjøpte Fred, sa Ratcliffe.

– United har brukt masse penger siden Ferguson forsvant, men vært dårlig, for å si det forsiktig. Sjokkerende dårlig, for å være ærlig.

– Vi har en annen tilnærming. Det handler om å være moderate og intelligente. Vi vil identifisere lokale talenter, som Southampton og Lille har evnen til å gjøre. United har vært dårlig på det. De har mistet grepet på et vis, og det vil det ta tid å endre.

F1 Grand Prix of Spain
FORMEL 1: Sir Jim Ratcliffe sponser Mercedes. Her feires det med Lewis Hamilton i Barcelona.

Kjemi og økonomi

Jim Ratcliffe vokste opp som United-supporter i Failsworth, en 20 minutter lang biltur fra Old Trafford. Etter å ha gått på skole i Hull, utdannet han seg ved University of Birmingham, der han fullførte en grad i kjemiteknikk i 1974.

Hans første jobb var for oljegiganten Esso, men Ratcliffe bestemte seg etter hvert for å returnere til skolebenken. Ved London Business School tok han en mastergrad i økonomi. I 2016 donerte han 25 millioner pund til skolen.

Karrieren begynte i selskapet Inspec, som Ratcliffe var med på å etablere. I 1998 opprettet han selskapet som skulle gjøre ham til en av landets rikeste mennesker.

Ineos-suksess

Petrokjemigiganten Ineos produserer produkter som blant annet brukes til å rense vann, lage tannkrem, isolere hjem og produsere antibiotika. Ratcliffe er administrerende direktør og styreleder, og eier to tredeler av selskapet.

Utover 2000-tallet ekspanderte selskapet kraftig i Europa, og Ratcliffe sparte blant annet selskapet for 100 millioner pund i skatt da han flyttet hovedkvarteret fra Hampshire til Sveits i 2010.

I 2016 spilte Norge en rolle i Ratcliffes forretningseventyr, da Bamble i Telemark mottok den første forsendelsen av etangass fra USA til Europa. Gassen kom med skipet som Ineos har døpt «The Dragon Class Ship», verdens største av sitt slag.

First US Shale Gas Arrives In The UK
MILLIARDÆR: Sir Jim Ratcliffe avbildet sammen med Skottlands Secretary of State i forbindelse med den første forsendelsen av etangass til Storbritannia i 2016.

Nice-eier og Mercedes-sponsor

Ratcliffe beskrives som en mediesky milliardær, uten at det har hindret ham i å involvere seg i idrettens verden.

Både i 2019 og 2022 forsøkte han å kjøpe Chelsea, uten at han ble enig med Abramovich om en avtale. Som følge av at russeren måtte trekke seg ut av Storbritannia, bød Ratcliffe 4,25 milliarder pund for klubben i mai. London-klubben ble i stedet solgt til amerikanske Todd Boehly.

Han eier imidlertid fotballklubben Nice i Frankrike, sykkellaget Ineos Grenadiers, og et seileteam, i tillegg til at han sponser Formel 1-teamet til Mercedes med Lewis Hamilton i spissen.

Bayer 04 Leverkusen v OGC Nice: Group C - UEFA Europa League
NICE: Sir Jim Ratcliffe eier Nice, som endte på 5. plass i Ligue 1 forrige sesong og tapte cupfinalen for Nantes. Her feirer Amine Gouiri scoring mot Bayer Leverkusen i Europa League i 2020.

I 2018 ble han slått til ridder, og tituleres derfor som Sir i likhet med Sir Alex Ferguson og Sir Bobby Charlton. Ifølge Forbes bor Ratcliffe i Monaco og Hampshire.

Av mer uvesentlige ting kan det nevnes at Ratcliffe er en eventyrlysten milliardær. Han har vært på ekskursjoner til både Nordpolen og Sørpolen, fullført et marathon i Sahara, og tilbragt tre måneder på motorsykkel i Sør-Afrika.

Han eier to superyachter, Hampshire og Hampshire II. Det er imidlertid usikkert om Irwell er stor nok til å frakte Ratcliffe til Old Trafford med sistnevnte yacht som er 78 meter lang.

Powered by Labrador CMS