lingardkarslen

Jesse Lingard: Hvor mye penger kan United håpe på?

Publisert Sist oppdatert

Overgangsvinduet i Europa åpnet onsdag, og det er flere United-spillere det er en del spenning rundt denne sommeren.

United.no har tatt en prat om noen av disse spillerne med fotballkjenner Tor-Kristian Karlsen, som selv har jobbet både som sportsdirektør og speider i flere europeiske klubber.

Karlsen har en CV få andre nordmenn kan vise til, og først ut: Jesse Lingard.

28-åringen ble nærmest latterliggjort for stadig dårligere form i United de siste par sesongene, men var sensasjonell på utlån i West Ham fra februar og ut sesongen.

Totalt ble det ni mål og fire målgivende, 13 målpoeng totalt. Det var bare Harry Kane og Keleni Iheanacho som var bedre – begge med 14 målpoeng totalt.

Men hva kan det bety for prisen for Lingard som tross alt bare har ett år igjen av United-kontrakten sin?

Kan United håpe på 30, 40 eller til og med 50 millioner pund etter storspillet? Selv om Lingard til slutt ble vraket fra den engelske EM-troppen har han tross alt også fire engelske A-landskamper siden mars, noe som vel også veier positivt.

Tor-Kristian Karlsen svarer:

Karlsen snakket med united.no i forbindelse med lanseringen av fotball.tvs EM-satsing. Du kan følge Karlsen på Twitter her.

Det må legges noen premisser til dette svaret. Det er veldig spesielle tilstander i overgangsmarkedet. De fleste klubbene går med store tap. Det virker også å være en enighet om at lønnsnivået må ned, ikke bare i Premier League, men i store europeiske klubber. Det bidrar fort til at spillere som ikke er fullt så attraktive, men har store lønninger blir sittende med kontrakten sine. De blir vanskelig å flytte på.

Jesse Lingard er imidlertid et spesielt og unikt eksempel på det motsatte.

Han har en veldig bra CV. Han har vært i en storklubb i mange år, og samtidig nå levert på utlån. Han har da vist en form som ingen har sett fra ham på mange år.

Det virker også som om han har gjort flere fremskritt på det personlige plan, løst utfordringer der, slik at han ser mye friere ut og spillere med en større utfoldelse og glede enn tidligere.

Det er klare pluss.

Newcastle United v West Ham United - Premier League

I Januar ville United sikkert vært fornøyd med at West Ham tok en del av lønnsutgiftene hans, men det siste halvåret har gitt Lingard og United flere alternativer enn tidligere.

Samtidig er det et par veldig viktige ting for meg her.

Det første: Jeg kjenner selvsagt United-fortiden til David Moyes, men tradisjonelt sett så er han en trener med en klar tanke om hvordan spillere skal brukes. Det handler om å bruke dem i riktig posisjon og sørge for balanse i laget. Se på det han nå har gjort i West Ham, tre bak, vingbacker, hentet Soucek fra intet til å bli en av de bedre i ligaen.

Hvis jeg skal forsøke å se dette fra Lingards side så må han være fristet til å fortsette der videre nettopp fordi Moyes har bevist at han får det beste ut av ham.

Det er bedre enn å prøve noe annet selv om det andre kan bety en bedre lønnspakke.

MOyes

Man må jo tre-fire år tilbake for å finne forrige gang Lingard var i nærheten av dette nivået, og da blir jo spørsmålet hvorfor han nådde det nivået nå i West Ham. Som jeg har vært inne på så skal han åpenbart ha en del av æren selv, men Moyes og West Ham fortjener også en del av æren.

Lingard får nok ikke samme lønn i West Ham som i United, men dette ender da som et regnestykke for ham. Kanskje kan han få en såkalt golden handshake i avskjed fra United også?

Det andre: Relasjonen hans til Ole Gunnar Solskjær og United kan også være viktig. Hvis den er bra så så blir fort Lingards eget ønske for fremtiden sin viktig.

Jeg kan riktignok også forestille meg at Lingard kan være en kandidat for andre klubber i det sjiktet rundt West Ham nå er, som Everton og Tottenham. Samtidig har ingen av de klubbene managere akkurat nå. Dermed har du ingen garanti for noe der.

Aston Villa ser godt driftet ut nå, og kan kanskje også være en attraktiv klubb for en spiller som Lingard.

Han har imidlertid bare ett år igjen av kontrakten, blir også 29 år om noen måneder og det vil etter den nye kontrakten ikke være noe å hente på videresalg når han er et godt stykke inn i 30-årene. Med det utgangspunktet tror jeg ikke at markedsprisen hans er drevet spesielt høyt opp de siste månedene.

Hadde han vært 22 år så hadde det vært noe helt annet. Da ville dynamikken vært annerledes.

Nå vil jeg tro at dette ender på 20-25 millioner pund, men samtidig må det sies at jeg ikke tror at det blir så mange overganger over 25 millioner pund, heller.

Jo da, du har mulige blockbustere som Mbappé, Haaland og Sancho. De er i en helt annen liga, men jeg tror ikke markedet er så stort for såkalte gode Premier League-spillere. Det var ingen overganger i verden over 25 millioner pund i januar, og det er ikke mye som tyder på at det er spesielt annerledes nå for den type spillere.

LES OGSÅ: Dette var de største overgangene i januarvinduet

Så vet man aldri helt hva som kan skje. Agentene spiller også inn her. Vil de heller vente med å ta avgjørelsen? Får de Everton og Tottenham eller klubber på det nivået på banen? Får de spilt dem mot hverandre?

Slik det ser ut nå, per 10. juni, så tror jeg ikke forutsetningene er der for en auksjon, men tenk en måned frem i tid uten at noe er avklart med ham. Da kan det komme flere på banen. Det kan dra opp totalpakken.

Samtidig vet både Lingard, agentene og eventuelle interesserte klubber at han ikke er med i de videre planene til United. Ja, Solskjær har delt ut nye kontrakter til andre spillere ganske så sjenerøst, men det virker for meg urealistisk at han skal forlenge med United.

Samtidig virker det, slik jeg tolker det nåværende markedet, også urealistisk for United og United-supporterne å tro på noe mer enn 20-25 millioner pund for Lingard.


Vil du høre mer om fotball og mer fra Karlsen?

Tor-Kristian Karlsen snakket med united.no i forbindelse med lanseringen av fotball.tvs EM-satsing.

Fotball.tv er en norsk strømmetjeneste som har daglige sendinger om fotball gjennom sesongen. Hver kampdag under fotball-EM er det også EM-morgen klokka 09.00, og Karlsen deltar på den et par ganger i uka. Han er også fast inventar i fredagssendingen Mercato der fotballoverganger og diskusjoner rundt overganger er selve essensen.

Fredag får du 30 prosent rabatt på et årsabonnement på fotball.tv.

 

Powered by Labrador CMS