Det vanskelige vintervinduet

KOMMENTAR: Det vil være mye smartere av Louis van Gaal å adressere forsvarsproblemene i sommer enn å ta grep nå.

Publisert Sist oppdatert

(Manchester): United-manageren forholdt seg passiv i januarvinduet. Forståelig nok. Det finnes knapt noen eksempler på at forsvarskjøp i januar gir en ønsket umiddelbar effekt.

– Sett deg ned, se og lær

På Carrington satt de to nykommerne i garderoben, en franskmann og en serber, og så på hverandre. Fasilitetene som omkranset dem på det banebrytende treningsanlegget var fantastiske, stemningen hos de to den rake motsetningen.
Franskmannen brøt tausheten.
– Kan vi noensinne lykkes her? Kanskje det er bedre om vi hadde returnert til klubbene vi kom fra…

I et av sine siste intervjuer før han forlot Manchester United til fordel for Serie A og Inter, lettet Nemanja Vidic på sløret om det vanskelige første halvåret i United for ham selv og Evra og hva de to snakket om.

I løpet av syv og en halv sesong i United etablerte Evra og Vidic seg som to av de beste forsvarsspillerne Manchester United noensinne har hatt, og de to er trolig de beste januarkjøpene Ferguson sikret seg.

Likefullt; det tok tid før de to fant seg til rette.

Evra fikk sin debut i byderbyet mot City 14. januar, bare noen dager etter at overgangen til United var bekreftet. Etter 45 pinefulle minutter på Eastlands ble han tatt av banen og erstattet med Alan Smith.

  • Sett deg på benken, se og lær engelsk fotball var beskjeden han fikk fra Sir Alex Ferguson.

Det var en smertefull lærepenge. Et høyst ordinært City-lag slo United 3-1 og Evra ble av mange medier bekrevet som en flopp. Etter 45 minutter.

De neste månedene fikk kritikerne vann på mølla. Evra og Vidic var inn og ut av United-laget. Begge måtte ta til takke med innbytterrollen i flere av kampene våren 2006, deriblant ligacupfinalen mot Wigan.

Men gradvis spilte de bedre, gradvis kjempet de seg til faste plasser på laget og gradvis vokste de inn i rollene som spillere i verdensklasse.

Men det tok tid, og de to er definitivt unntakene heller enn regelen.

Manchester United v Swansea City - Premier League

Mange rotasjoner

Louis van Gaal benyttet ikke januar-vinduet til å forsterke forsvaret. Det betyr garantert ikke at han vil ignorere den jobben. Det var bare feil tidspunkt å gjøre det på nå.

Som Ed Woodward sa allerede i november: Vi har identifisert våre overgangsmål, men det er lite trolig at vi henter noen i januar.

For managere som leter etter spillere i januar gjør det ofte for å få en umiddelbar effekt. En spiss kan ha en slik effekt. En midtbanespiller kan ha en slik effekt, men det er sjelden, uhyre sjelden at en forsvarsspiller har en slik effekt.

En umiddelbar effekt

Og det er uhyre sjelden at de beste er tilgjengelige i januar. Mange av dem er opptatt med Champions League og agentene vil uansett foretrekke sommervinduet der flere klubber kan melde seg på i kampen og drive både prisen og kontraktsbetingelsene opp adskillige hakk.

En forsvarsspiller trenger dessuten tid til å bli samspilt med resten av laget, lære nye lagkamerater å kjenne og venne seg til livet i nye omgivelser. Louis van Gaals fremste problem denne sesongen har ikke nødvendigvis vært at United-forsvaret mangler kvalitet, men snarere kontinuitet. Med utallige skader kom også utallige endringer og roteringer i forsvarstreeren, eller fireren for den slags skyld.

Men ting har bedret seg

En må tilbake til 20. oktober og 2-2-kampen mot West Brom for å finne sist United slapp inn to mål i en kamp, og ti baklengs på de siste 17 kampene er absolutt godkjent.

Telegraph hadde nylig en liste over de beste januarkjøpene i Premier League. På listen var Luis Suarez sin overgang til Liverpool, Mikel Artetas Everton-lån, Christophe Dugarry til Birmingham, Clint Dempsey, Ashley Young (til Aston Villa), Javier Mascherano og Daniel Sturridge sine overganger til Liverpool og Nemanja Matic sin siste overgang til Chelsea.

Kun tre forsvarsspillere fikk plass på listen. Evra og Vidic, samt Gary Cahill etter at han gikk fra Bolton til Chelsea.

Det viser med all tydelighet hvor vanskelig det er å treffe med dyre forsvarsinvesteringer i januar og hvorfor managere foretrekker å handle i sommervinduet.

United kommer tilbake i sommer

Ser en på Louis van Gaals historikk i Bayern München og AZ Alkmaar så viser den av nederlenderen stort sett har benyttet januarvinduet til å rydde i stallen og har vært mye flittigere med å selge og låne ut spillere enn å hente inn forsterkninger.

I løpet av sine to januarvinduer som Bayern München-trener sendte han fem spillere ut på lån, mens han solgte og fristilte fire.

dafle
Darren Fletcher

I løpet av dette vinduet har Van Gaal brukt tiden på å rydde. Darren Fletcher har dratt til West Brom og avsluttet en lang og innholdsrik United-karriere. Jesse Lingard blitt sendt på lån til Derby, Wilfried Zaha har returnert til Crystal Palace, Marnick Vermijl har dratt til Sheffield Wednesday og Saidy Janko har blitt lånt ut til Bolton.

Eneste spiller som kom inn på vinduets siste dag var Boltons Andy Kellett, en spiller som trolig utelukkende vil spille U21-fotball.

United tok til takke med en birolle i dette vinduet, men når sommervinduet åpner har Louis van Gaal igjen en av hovedrollene.

Garantert.

Powered by Labrador CMS